Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Leasing financiar, autoturism cu utilizare mixta. MONOGRAFIE contabila

11-Iun-2025
977
Leasing financiar, autoturism cu utilizare mixta. MONOGRAFIE contabila

Autoturism in leasing financiar cu utilizare mixta? Ai nevoie de claritate contabila. De la inregistrarea initiala in contabilitate, pana la limitarea deductibilitatii TVA si a cheltuielilor, fiecare pas conteaza. Gasesti in continuarea acestui articol monografii contabile esentiale si explicatiile necesare pentru a evita erorile si ajustarile neplacute.

Avem acest caz. Se incheie un contract de leasing financiar pentru un autoturism cu utilizare mixta. Care sunt notele contabile si cum se limiteaza deductibilitatea la 50%? Dupa 2 ani pentru acest contract de leasing sa incheie un contract de novatie, intre 2 firme din grup, la valoarea ramasa, fara costuri suplimentare. Care sunt notele contabile, suma inregistrata in contul 6583 este sau nu integral deductibila fiscal?

Ce este leasingul financiar

Leasingul financiar este o forma de finantare prin care folosesti un bun pe o perioada determinata, platind rate lunare, iar la finalul contractului ai optiunea sa devii proprietarul acestuia. Practic, inchiriezi cu drept de cumparare: folosesti bunul, platesti treptat si il poti pastra definitiv la sfarsit.

Pentru mai multe detalii despre leasingul financiar, click pe ACEST articol»

Aspecte importante privind achizitia unui autovehicul in leasing financiar

Din informatiile prezentate presupunem ca este vorba de achizitia unui autovehicul in baza unui contract de leasing financiar de la o societate romaneasca.

In evidenta contabila acesta se inregistreaza initial la valoarea din contractul de leasing conform procesului verbal de predare-primire.

Avansul se achita pe baza facturii primite.

Lunar se primeste factura care contine: rata de capital, rata dobanzii si comisionul lunar de gestiune.

Cum se inregistreaza in contabilitate achizitia autovehiculului

Achizitia autovehiculului se inregistreaza prin formula contabila 2133 Mijloace de transport = 167 Alte imprumuturi si datorii asimilate la valoarea integrala a contractului care cuprinde avansul, ratele de leasing, valoare reziduala, alte cheltuieli nerecuperabile, mai putin dobanda.

Potrivit dispozitiilor Omfp nr. 1802/2014, cu modificarile ulterioare, costul de achizitie al bunurilor cuprinde pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor respective (pct. 140).

Dobanda se inregistreaza in afara bilantului prin ct. 8051 Dobanzi de platit .

Alte taxe care sunt enumerate in graficul de leasing se inregistreaza ulterior cand se primesc facturile lunare, direct prin ct. 628 Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti si ct. 6588 Alte cheltuieli de exploatare.

MONOGRAFIE contabila leasing financiar autovehicul

Factura de leasing:

% = 404

167 Furnizori de imobilizari

Alte imprumuturi

si datorii asimilate

4426

TVA deductibila

666

Cheltuieli privind dobanzile

4426

TVA deductibila la dobanda

628

Alte cheltuieli cu serviciile

executate de terti (comision)

4426

TVA deductibila din factura)

613

Cheltuieli cu primele de asigurare

Cum se inregistreaza limitarea dreptului de deducere a TVA

Limitarea dreptului de deducere a TVA in cazul utilizarii autoturismului si in afara activitatii se inregistreaza:

635 = 4426 50% x TVA aferenta ratei (167)

666 = 4426 50% x TVA aferenta dobanzii (se include in costul dobanzii)

628 = 4426 50% x TVA aferenta comisionului

Aplicarea limitei de 50% privind dreptul de deducere TVA

Aplicarea limitei de 50% in ceea ce priveste dreptul de deducere a TVA este prevazuta la art. 298, alin. (1) din Legea nr. 227/2015 si pct. 68, alin. (1) si urmatoarele din normele metodologice aprobate prin HG nr. 1/2016.

Limitarea cheltuielilor la 50% ca fiind nedeductibile se efectueaza asupra valorii cheltuielilor care include si TVA.

De exemplu :

- Combustibil = 1.000

- TVA nedeductib. = 100

Baza de calcul a valorii cheltuielilor nedeductibile = 1.100 x 50% = 550

Cand se face limitarea cheltuielilor

Limitarea cheltuielilor se realizeaza dupa limitarea dreptului de deducere a TVA:

635.nedeductibila = 635 50% x suma din 635 dupa limitarea TVA

666.nedeductibila = 666 50% x suma din 666 dupa limitarea TVA

628.nedeductibila = 628 50% x suma din 628 dupa limitar

613.nedeductibila = 613 50% x suma din 613

Prevederilor art. 25, alin. (3), lit. l) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare, referitoare la determinarea rezultatului fiscal, reglementeaza faptul ca sunt recunoscute numai 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice.

Ce trebuie sa stii despre deducerile cu amortizarea

In ceea ce priveste deducerile cu amortizarea, avem in vedere dispozitiile art. 28 din Codul fiscal, alin. (14) si (17).

 

La alin. (14) se stabileste ca pentru mijloacele de transport de persoane, de tipul unui autoturism, cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile, pentru fiecare, in limita a 1.500 lei/luna.

 

Potrivit prevederilor alin. (17) pentru mijloacele fixe amortizabile (inclusiv autoturisme) cheltuielile recunoscute cu utilizarea acestora (amortizarea) se stabilesc fara a lua in calcul amortizarea contabila. Prin urmare se au in vedere numai cheltuielile prevazute de reglementarile fiscale potrivit carora, valoarea maxima deductibila este limitata la valoarea de 1.500 lei/luna.

In ceea ce priveste cedarea autoturismului in baza unui contract de novatie, incheiat in baza art. 1609 din Codul civil, intre doua societati din grup, societatea cedenta va proceda la scaderea din evidenta a autoturismului si va tine cont de prevederile pct. 8 alin. (4) din Normele metodologice date in aplicarea art. 271 din Codul fiscal conform carora, daca in cursul derularii unui contract de leasing financiar intervine o cesiune intre utilizatori cu acceptul locatorului/finantatorului, operatiunea nu constituie livrare de bunuri, considerandu-se ca persoana care preia contractul de leasing continua persoana cedentului.

Cand se intocmeste factura

Ca urmare a acestor prevederi, nu se intocmeste factura daca partile nu au convenit unanume pret al cesiunii. Prin urmare, valoarea la care se face transferul masinii va fi stipulata in contract, aceasta valoare urmand a se inregistra in contabilitate (in baza contractului). Ulterior firma de leasing, va factura ratele ramase noului proprietar.

In situatia in care societatea care cedeaza nu recupereaza nicio suma ci transferul se efectueaza la nivelul ratelor ramase de achitat, aceasta va inregistra in contabilitate doar scoaterea din evidenta in baza contractului incheiat intre cele 3 parti (societate leasing, cedent, cesionar).

Bunul este predat in baza unui proces verbal de predare-primire, iar formula contabila este:
% = 2133

167
2813
6583
Credit 8051 Dobanzi de platit.

Cum sunt tratate dpdv fiscal cheltuielile la scoaterea din gestiune a autpturismului

Din punct de vedere fiscal, cheltuiala inregistrata la scoaterea din gestiune a autoturismului, reprezentand diferenta dintre valoarea de achizitie si valoarea amortizarii calculate, este cheltuiala deductibila la calculul profitului impozabil, in limita a 1.500 lei /luna (art. 28 alin. (14) din Codul fiscal si pct. 27 din normele metodologice aprobate prin HG nr. 1/2016).

27. In aplicarea prevederilor art. 28 alin. (14) din Codul fiscal, la momentul scaderii din gestiune a mijloacelor de transport din categoria M1, valoarea ramasa neamortizata este deductibila in limita a 1.500 lei inmultita cu numarul de luni ramase de amortizat din durata normala de functionare stabilita de contribuabil potrivit Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe.


Raspunsuri oferite in luna IUNIE 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016