Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Scoatere din evidenta clienti prescrisi. Ce tratament fiscal se aplica?

24-Nov-2016
6687

In cazul urmator, o societate are doi clienti intracomunitari neincasati din 2010 (prescrisi). Firma a constituit provizion pentru intreaga valoare neincasata. Intre timp, pentru unul s-a deschis si procedura de faliment, iar pentru celalalt nu exista insolventa sau faliment. Nu exista deocamdata hotarare definitiva. Daca se anuleaza provizionul si se inregistreaza valoarea neincasata in contul 654 pentru primul, stabilim daca va fi cheltuiala deductibila sau nedeductibila, precum si modul de a proceda pentru al doilea. In plus, stabilim care sunt implicatiile din punct de vedere al TVA-ului.

Conform art. 25 alin. (4) lit. h) din Codul fiscal, nu sunt deductibile pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor, pentru partea neacoperita de provizion, potrivit art. 26 , precum si cele inregistrate in alte cazuri decat urmatoarele:

1. punerea in aplicare a unui plan de reorganizare confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, in conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014;
2. procedura de faliment a debitorilor a fost inchisa pe baza hotararii judecatoresti;
3. debitorul a decedat si creanta nu poate fi recuperata de la mostenitori;
4. debitorul este dizolvat, in cazul societatii cu raspundere limitata cu asociat unic, sau lichidat, fara succesor;
5. debitorul inregistreaza dificultati financiare majore care ii afecteaza intreg patrimoniul. Dificultatile financiare majore care afecteaza intregul patrimoniu al debitorului, in sensul prevederilor art. 25 alin. (4) lit. h) pct. 5 din Codul fiscal, sunt cele care rezulta din situatii exceptionale determinate de calamitati naturale, epidemii, epizootii, accidente industriale sau nucleare, incendii, fenomene sociale sau economice, conjuncturi externe si in caz de razboi.
6. au fost incheiate contracte de asigurare;



Potrivit punctului 328 din OMFP 1802/2014, la scaderea din evidenta a creantelor si datoriilor ale caror termene de incasare sau de plata sunt prescrise, entitatile trebuie sa demonstreze ca au fost intreprinse toate demersurile legale, pentru decontarea acestora.

Administratorul societatii va trebui sa decida anularea creantelor. Daca in motivarea deciziei nu sunt cuprinse una din cauzele mentionate la art. 25 alin. (4) lit. h) din Codul fiscal, cheltuiala cu scoaterea din evidenta a creantelor este, in opinia mea, nedeductibila.

Ati mentionat ca ati constituit provizioane de 100%. Pentru clientul pentru care s-a deschis si procedura de faliment, ati constituit provizion deductibil 100%, potrivit art. 26 lit. j) din Legea 227/2015 (art. 22 lit. j) din Legea 571/2003). Pentru a inregistra o cheltuiala deductibila, conform art. 25 alin. (4) lit. h) punctul 2, va trebui sa asteptati hotararea judecatoreasca de inchidere a falimentului.

Pentru clientul care pur si simplu nu a platit, cheltuiala nu este deductibila pentru partea neacoperita de provizion, constituit in conformitate cu prevederile art.26 din Codul fiscal. Daca ati constituit provizion care a fost considerat deductibil 30% potrivit art. 26 lit.c) din Legea 227/2015
(art. 22 lit. c) din Legea 571/2003), atunci partea de 70% nu este deductibila. Anularea creantei fata de acest client in alte situatii decat cele prevazute de art. 25 alin. (4) lit. h) din Codul fiscal
este nedeductibila fiscal. Societatea trebuie sa depuna toate demersurile pentru recuperarea creantei.

Din punct de vedere al tva, ati livrat bunurile fara tva, deci nu aveti ce tva sa ajustati. Oricum ajustarea ar fi permisa numai in baza unei hotarari judecatoresti.

In concluzie, pentru clientii rau platnici sau in faliment se pot inregistra cheltuieli deductibile numai sub forma provizioanelor (30% sau 100%), sau pot fi scoase din evidenta prin cheltuieli deductibile doar in baza hotararii judecatoresti.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Daniel Crevelescu - Economist

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici


Articole similare

Scoaterea din evidenta a creantelor prescrise
Mai multe articole despre clienti prescrisi




Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari

    • Multi contribuabili se intreaba daca si in acest an data de 25 iunie 2025 este termenul limita pentru depunerea Declaratiei D101 privind impozitul pe profit aferent anului 2024. De asemenea, firmele pot transmite in acest an si Formularul 177, pentru redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre sponsorizari. In acest articol gasesti raspunsuri la aceste intrebari legate de completarea corecta a D101, mai ales in cazurile in care ai pierderi fiscale reportate. Iti...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016