
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
In studiul de caz propus astazi, specialistul nostru raspunde intrebarilor formulate de un cititor care ne-a prezentat urmatoarea situatie: "Am un client caruia i-am vandut marfa in valoare de 53.660 ron in data de 17.12.2014. Clientul nu a platit marfa si in data de 26.02.2016 a avut loc inchiderea procedurii falimentului si radierea".
Cum poate fi scos din evidenta acest client si ce se intampla cu TVA-ul si cheltuiala - sunt deductibile fiscal?
In cazul unei creante incerte, era necesar sa se constituie in prealabil un provizion pentru un client incert 4118 = 4111 (cheltuiala nedeductibila 6814 = 496) ,iar daca ulterior,prin hotarare judecatoreasca se incheie procedura falimentului,se repune provizionul 496 = 7814 - venit neimpozabil.
Monografia contabila la scoaterea din evidenta a unei creante ce apartine unui client in faliment:
654 “Pierderi din creante”=411 “Clienti” Baza de impozitare
411 “Clienti”= 4427 “TVA colectat” Valoarea cu minus a TVA-ului colectat aferent bazei
Documentele justificative ce vor sta la baza inregistrarilor vor fi:
Din punct de vedere fiscal al deductibilitatii la calculul impozitului pe profit:
Conform art 25, al.1 din Legea 277/2015 cheltuieli deductibile sunt cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare, precum si taxele de inscriere, cotizatiile si contributiile datorate catre camerele de comert si industrie, organizatiile patronale si organizatiile sindicale. Coroborand aceste prevederi cu cele ale art.25 al.4
“Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile : pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor, pentru partea neacoperita de provizion, potrivit art. 26 , precum si cele inregistrate in alte cazuri decat urmatoarele: procedura de faliment a debitorilor a fost inchisa pe baza hotararii judecatoresti ”
Analizand aceste prevederi putem spune ca acestea sunt deductibile din punct de vedere al impozitului pe profit.
Din punct de vedere al TVA-ul potrivit art. 287 lit.d se permite ajustarea acestuia in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa ca urmare a falimentului beneficiarului sau ca urmare a punerii in aplicare a unui plan de reorganizare admis si confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, prin care creanta creditorului este modificata sau eliminata.
Ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de confirmare a planului de reorganizare, iar, in cazul falimentului beneficiarului, incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei, hotarare ramasa definitiva/definitiva si irevocabila, dupa caz.
In cazul in care ulterior pronuntarii hotararii judecatoresti de confirmare a planului de reorganizare sunt incasate sume aferente creantelor modificate sau eliminate prin planul de reorganizare, se anuleaza ajustarea efectuata, corespunzator sumelor respective prin decontul perioadei fiscale in care acestea sunt incasate.
Ajustarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adaugata, prevazuta la art. 287 lit. d) din Codul fiscal, este permisa pentru facturile emise care se afla in cadrul termenului de prescriptie prevazut in Codul de procedura fiscala.
In cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa ca urmare a punerii in aplicare a unui plan de reorganizare admis si confirmat printr-o hotarare judecatoreasca, prin care creanta creditorului este modificata sau eliminata, ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de confirmare a planului de reorganizare, daca aceasta a intervenit dupa data de 1 ianuarie 2016. In cazul persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare se opereaza anularea taxei neexigibile aferente livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii realizate.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Legea pentru Spalarea banilor - Noutati 2021
Intrebare: Furnizorul nostru de produse se afla in Serbia. In grupul de cost intra mai multi parteneri din Serbia: 1. transport/asigurare; 2. manipulare. Primim facturi de transport, etichetare, manipulare din Serbia fara tva. Le includem in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: In cazu de fata se pot pune in aplicare prevederile art. 142 alin. (1) lit. l) din Codul fiscal privind scutirea, urmata de livrarea intracomunitara potrivit art. 143 alin. (2) din Codul fiscal? Care sunt implicatiile? Care sunt...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<