Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce consecinte negative poate avea mentinerea TVA la 24% la carnea de pasare

22-Apr-2014
2285
Mentinerea unei cote majorate de TVA la carnea de pasare va avea niste consecinte negative la care autoritatile fiscale trebuie sa se astepte pe termen lung, intr-o piata in care TVA-ul la carne a fost redus semnificativ in alte tari.

In ce priveste riscurile pe care le implica mentinerea TVA la 24% la carnea de pasare, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), Ilie Van, citat de Agerpres, a declarat in cadrul evenimentului de lansare pentru campania de promovare a reducerii TVA la carne:

"Aceasta teama potrivit careia daca vom reduce TVA vom reduce si banii la buget nu se justifica, pentru ca mentinerea TVA la 24% la carnea de pasare va aduce pierderi directe la bugetul de stat de 61,3 milioane de euro anual.

Daca reducem TVA de la 24% la 9% avem sansa sa crestem consumul si volumul vanzarilor la nivelul istoric din 2009, dar si sa eliminam evaziunea fiscala, prima data in trepte si pe urma in totalitate. in felul acesta se reduc pierderile de venit bugetar, de la 61,3 milioane de euro la 23 de milioane de euro. Practic, prin cresterea bazei de impozitare ne asteptam la scaderea pierderilor de venit la buget.

Noi spunem ca suma de 23 de milioane de euro, ca urmare a reducerii TVA de la 24% la 9% va fi recuperata indirect prin volumul impozitului pe profit, cresterea investitiilor si deci prin cresterea PIB".


Acesta a atras atentia asupra faptului ca cel care are cel mai mult de pierdut este consumatorul:

"Toate aceste nereguli din piata, evaziune, piata neagra, care au depasit procentul de suportabilitate, nu fac decat sa se rostogoleasca asupra crescatorilor de animale. Primul care pierde este consumatorul si al doilea crescatorul de animale. si nu ar fi exclus sa nu mai avem animale, sa nu mai putem aproviziona industria si sa mancam carne din import".

Faptul ca in 2014 s-a inregistrat pentru prima data un recul, dupa o perioada de crestere continua in ultimii ani, poate fi un semn ca se aduce mai mult din import pentru consum decat din productia interna, a mai amintit acesta.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016