Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noi masuri de relaxare fiscala, posibile dupa primul trimestru din 2015

10-Dec-2014
2566
Se asteapta ca in 2015 sa exista incasari mai mari fata de acest an, fapt care ar putea crea conditii oportune pentru implementarea unor noi masuri de relaxare fiscala.

Despre aceste posibilitati, ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, a facut mai multe declaratii, citate de Agerpres.

Astfel, acesta a declarat ca au existat discutii pe aceasta tema cu misiunea comuna a Fondului Monetar International si Comisiei Europene, discutii care au vizat si reducerea TVA la carne, insa trebuie analizata executia bugetara dupa primul trimestru din 2015.

de asemenea, acesta a mentionat ca in cazul unor venituri excedentare, se poate discuta si despre TVA redusa la carne incepand cu jumatatea anului 2015, respectiv 1 ianuarie 2016. In plus, Valcov a declarat:

"Ne asteptam ca acest buget sa fie adoptat vineri si apoi, anul viitor, ne asteptam ca incasarile sa fie, din punctul nostru de vedere, mai mari decat au fost agreate si introduse in buget si sa putem undeva dupa primul trimestru, in 2015, sa ne gandim la introducerea unor noi masuri de relaxare fiscala, pentru a putea sa generam in continuare plus valoare economiei.


Acesta este scopul nostru. Surpriza placuta la aceste discutii, pe care FMI si Comisia Europeana le-au vazut in momentul in care au ajuns la intalnire a fost ca acel gol de 15 miliarde de care vorbea toata lumea (...) de fapt era mult redus si a putut fi adus la zero in conditiile in care le-am discutat si negociat in ultimele patru zile".

Totodata, anunta Agerpres, Darius Valcov a aratat ca deficitul bugetar de 1,83% din PIB agreat cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International nu este rezultatul unor negocieri in care ar fi fost cerut acest lucru ca o favoare, ci este un drept al Romaniei, rezultat din alocarea unor sume mai mari pentru cofinantari si din plata unor titluri executorii.


"Acest 1,83% nu este rezultatul unor negocieri in urma carora am fi cerut aceste lucruri ca o favoare. Este un drept al Romaniei, pentru ca noi alocam mult mai multi bani pentru cofinantari fata de anul trecut. Alocam in plus 3,8 miliarde lei, ceea ce reprezinta 0,5%. Plata titlurilor executorii pentru anul viitor inseamna aproximativ trei miliarde, titluri pe care ar fi trebuit sa le platim in 2016 si noi le platim in 2015. Cu toate aceste cheltuieli suplimentare inchidem bugetul fara a creste nicio taxa si niciun impozit. in acest moment noi aratam ca toata discutia de pana acum ca bugetul nu s-ar inchide, ca ar exista 15 miliarde gaura, a fost doar pentru a deruta opinia publica", a explicat Valcov, citat de aceeasi sursa.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016