Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MFP: Proiect de OUG pentru modificarea Legii nr. 227/2015, privind Codul Fiscal

04-Dec-2018
2689
Ministerul Finantelor Publice a pus marti, 4 noiembrie, in dezbatere publica un Proiect de Ordonanata de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii si a Legii educatiei fizice si sportului nr. 69/2000 .
 
Initiatorii proiectului motiveaza adoptarea acestei OUG, prin faptul ca modificarile aduse legilor sus mentionate constituie situatii de urgenta a caror reglementare nu poate fi amanata, impunand adoptarea de masuri imediate pe calea OUG. 
 
Daca Proiectul va fi adoptat, OUG ar putea intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2019.

Extras din OUG:

ART. I
Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 335, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
”(1) Accizele armonizate sunt venituri datorate la bugetul statului, cu exceptia contributiei pentru finantarea unor cheltuieli de sanatate prevazuta la titlul XI din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, care se constituie ca venituri proprii ale Ministerului Sanatatii si cotei de 1% datorata Ministerului Tineretului si Sportului, prevazuta in Legea educatiei fizice si sportului nr. 69/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, care se constituie ca venituri proprii ale Ministerului Tineretului si Sportului.”
2. La articolul 335, dupa alineatul (1) se introduce un alineat nou, alineatul (11) cu urmatorul cuprins:
”(11) Accizele armonizate se colecteaza conform prevederilor prezentului capitol.”
3. La articolul 342, alineatele (5) si (6) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
”(5) Nivelul accizelor prevazut in anexa nr. 1 pentru produsele din tutun prelucrat si bauturile alcoolice, altele decat bere, vinuri, bauturi fermentate, altele decat bere si vinuri, produse intermediare, cuprinde si contributia pentru finantarea unor cheltuieli de sanatate prevazuta la titlul XI din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata.
(6) Nivelul accizelor prevazut in anexa nr. 1 pentru alcool si bauturi alcoolice, tigarete, tigari si tigari de foi, cuprinde si cota de 1% datorata Ministerului Tineretului si Sportului, prevazuta in Legea educatiei fizice si sportului nr. 69/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.”
4. La articolul 400, alineatele (2) - (5) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„(2) Pentru bauturile alcoolice si produsele din tutun retrase de pe piata, daca starea sau vechimea acestora le face improprii consumului ori nu mai indeplinesc conditiile legale de comercializare, accizele, inclusiv contributia pentru finantarea unor cheltuieli de sanatate prevazuta la titlul XI din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata si cota de 1% datorata Ministerului Tineretului si Sportului prevazuta in Legea educatiei fizice si sportului nr. 69/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, platite la bugetul general consolidat pot fi restituite la solicitarea operatorului economic.
(3) in cazul produselor pentru care accizele, inclusiv contributia pentru finantarea unor cheltuieli de sanatate prevazuta la titlul XI din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata si cota de 1% datorata Ministerului Tineretului si Sportului prevazuta in Legea educatiei fizice si sportului nr. 69/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, au fost platite in Romania si care ulterior sunt exportate sau livrate intracomunitar, persoana care a efectuat exportul sau livrarea intracomunitara poate solicita restituirea accizelor, inclusiv contributia pentru finantarea unor cheltuieli de sanatate prevazuta la titlul XI din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata si cota de 1% datorata Ministerului Tineretului si Sportului prevazuta in Legea educatiei fizice si sportului nr. 69/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4) Pentru produsele accizabile reintroduse in antrepozitul fiscal, accizele, inclusiv contributia pentru finantarea unor cheltuieli de sanatate prevazuta la titlul XI din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata si cota de 1% datorata Ministerului Tineretului si Sportului prevazuta in Legea educatiei fizice si sportului nr. 69/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, platite la bugetul general consolidat pot fi restituite.
(5) in toate situatiile in care accizele pentru produsele accizabile pot fi restituite, inclusiv in situatiile prevazute la art. 412 alin. (7), art. 414 alin. (7), art. 417 alin. (6) si art. 419 alin. (4) din Codul fiscal, contributia pentru finantarea unor cheltuieli de sanatate prevazuta la titlul XI din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata si cota de 1% datorata Ministerului Tineretului si Sportului prevazuta in Legea educatiei fizice si sportului nr. 69/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, platite la bugetul general consolidat pot fi restituite. Cuantumul accizelor, inclusiv al contributiei pentru finantarea unor cheltuieli de sanatate prevazuta la titlul XI din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata si al cotei de 1% datorata Ministerului Tineretului si Sportului prevazuta in Legea educatiei fizice si sportului nr. 69/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, restituite nu poate depasi suma efectiv platita la bugetul general consolidat.”
 
ART. II
Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 652 din 28 august 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Articolul 367 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
”in scopul combaterii consumului excesiv de produse din tutun prelucrat si bauturi alcoolice, altele decat bere, vinuri, bauturi fermentate, altele decat bere si vinuri, produse intermediare, prevazute in prezenta lege, precum si pentru finantarea cheltuielilor de sanatate, se instituie unele contributii ce se constituie ca venituri proprii ale Ministerului Sanatatii.”
2. La articolul 369, alineatele (1) si (2), se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
”(1) in aplicarea prevederilor art. 367 si 368 se instituie urmatoarele contributii exprimate ca procent din accizele datorate pentru produsele din tutun prelucrat si bauturile alcoolice, altele decat bere, vinuri, bauturi fermentate, altele decat bere si vinuri, produse intermediare din Anexa nr. 1 la Titlul VIII – Accize si alte taxe speciale din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel:
a) pentru produsele din tutun prelucrat:
1. pentru tigarete – 10%;
2. pentru tigari si tigari de foi, tutun de fumat fin taiat, destinat rularii in tigarete, precum si alte tutunuri de fumat – 15%;
b) pentru bauturile alcoolice altele decat bere, vinuri, bauturi fermentate, altele decat bere si vinuri, produse intermediare – 28%.
(2) in aplicarea prevederilor art. 367 si 368, persoanele juridice care realizeaza incasari din activitati publicitare la produse din tutun si bauturi alcoolice contribuie cu o cota de 12% din valoarea acestor incasari, dupa deducerea taxei pe valoarea adaugata.”
3. La articolul 369, alineatul (3) se abroga.
4. Articolul 370 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Contributiile prevazute la art. 369 se constituie ca venituri proprii ale Ministerului Sanatatii.”
5. Articolul 371, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(1) Toate regulile aplicabile accizelor armonizate prevazute la Titlul VIII – Accize si alte taxe speciale din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica si contributiei pentru finantarea unor cheltuieli de sanatate prevazute la art. 369 alin. (1). 
(2) Contributiile prevazute la art. 369 alin. (1) se vireaza in conturi colectoare deschise in structura clasificatiei bugetare, la Trezoreria Statului.
(3) Contributiile prevazute la art. 369 alin. (1) incasate in vama la momentul inregistrarii declaratiei vamale de import se vireaza de catre autoritatea vamala in ziua lucratoare urmatoare celei in care au fost incasate, in conturi colectoare deschise in structura clasificatiei bugetare, la Trezoreria Statului.
(4) Contributia prevazuta la art. 369 alin. (2) se vireaza in conturi colectoare deschise in structura clasificatiei bugetare, la Trezoreria Statului, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a avut loc livrarea produselor pe piata interna.
(5) Pentru neplata la scadenta a contributiilor se calculeaza si se datoreaza accesorii in conditiile Codului de procedura fiscala.
(6) Contributiile prevazute la art. 369 se administreaza de catre organele fiscale competente din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala.
(7) Sumele prevazute la alin. (2) - (5) se transfera de unitatile Trezoreriei Statului, la datele de 1 si 15 ale fiecarei luni, in conturile de venituri proprii ale Ministerului Sanatatii detaliate potrivit clasificatiei bugetare aplicabile conturilor colectoare prevazute la alin. (2) si (3), diminuate cu sumele restituite conform art. 400 alin. (2) – (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.”
 
ART. III
Legea educatiei fizice si sportului nr. 69/2000, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 200 din 9 mai 2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 70, alineatul (1), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„c) 1% din accizele aplicate la nivel national pentru tigarete, tigari si tigari de foi si bauturi alcoolice;” 
2. La articolul 70, dupa alineatul (1) se introduc sase alineate noi, alineatele (11) - (16) cu urmatorul cuprins:
„(11) Toate regulile aplicabile accizelor armonizate prevazute la Titlul VIII – Accize si alte taxe speciale din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica si cotei de 1%. 
(12) Cota prevazuta la alin. (1) lit. c) se vireaza in conturi colectoare deschise in structura clasificatiei bugetare, la Trezoreria Statului.
(13) Cota prevazuta la alin. (1) lit. c) incasata in vama la momentul inregistrarii declaratiei vamale de import se vireaza de catre autoritatea vamala in ziua lucratoare urmatoare celei in care a fost incasata, in conturi colectoare deschise in structura clasificatiei bugetare, la Trezoreria Statului.
(14) Pentru neplata la scadenta a cotei se calculeaza si se datoreaza accesorii in conditiile Codului de procedura fiscala.
(15) Cota prevazuta la alin. (1) lit. c) se administreaza de catre organele fiscale competente din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala.
(16) Sumele prevazute la alin. (12) - (14) se transfera de unitatile Trezoreriei Statului, la datele de 1 si 15 ale fiecarei luni, in conturile de venituri proprii ale Ministerului Tineretului si Sportului detaliate potrivit clasificatiei bugetare aplicabile conturilor colectoare prevazuta la alin. (12) – (13), diminuate cu sumele restituite conform art. 400 alin. (2) – (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.”

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "MFP: Proiect de OUG pentru modificarea Legii nr. 227/2015, privind Codul Fiscal":
Rating:

Nota: 4.67 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016