Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitul pe venit. Cine NU mai este scutit de la plata impozitul pe venit in 2025

13-Feb-2025
1035
Impozitul pe venit. Cine NU mai este scutit de la plata impozitul pe venit in 2025

Legea 227/2015 prevedea categoriile de persoane erau scutite de la plata impozitul pe venit. Actul normativ a suferit mai multe modificari prin OUG 156/2024, care a intrat in vigoare din 1 ianuarie 2025, iar anumite persoane fizice nu mai beneficiaza de aceasta facilitate.

Legea 227/2015 - scutiri de la impozit pe venit

Reamintim ca prin Legea 227/2015 au fost aprobate categoriile de persoane scutite de la plata impozitului pe venit. Mai exact, categoriile de persoane fizice exceptate de la plata impozitului pe venit apar la art. 60 al legii mentionate si beneficiaza de o scutire de 10%.

Aceste prevederi au fost modificate insa prin OUG 156/2024.

Cum a fost modificat Codul Fiscal prin OUG 156/2024

  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Vanzare cladire catre asociat O societate achizitioneaza un imobil construit in 2020 in 11.02.2021 cu valoarea de 545.000 lei prin taxare inversa. Durata de amortizare este 49 ani, valoarea amortizata fiind de...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Clarificare raspuns precedent Revin asupra spetei, pentru ca nu sunt lamurita, poate nici explicatiile mele nu au fost clare. Concret, pe situatia noastra avem in balanta contul 711 cu minus (deficit inventar...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Impozitul pe constructii. Taxa pe stalp O persoana juridica romana prezinta in balanta la 31.12.2024 urmatoarele solduri: - 212.1 = 2.300 lei (suma reprezinta amenajarea unei terase la un punct de lucru). Exista un...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Prestari servicii renovare imobile in Germania. Beneficiari persoane fizice O societate comerciala din Romania, platitoare de impozit pe profit si TVA doreste sa efectueze lucrari de renovare casa, pentru o persoana fizica din Germania. In acest scop...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Locul prestarii serviciilor. Decont de TVA Avem o societate platitoare de tva care efectueaza lucrari de reabilitare/modernizare piscina in Grecia. Beneficiarul este platitor de tva si este din Slovenia. Cum facturam si cum...citeste mai mult

Conform OUG 156/2024, va fi eliminata scutirea de impozit pe venit de 10%, incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2025, pentru urmatoarele domenii:

  • activitati de creare de programe pentru calculator,
  • activitati in sectorul constructii si
  • activitati in sectorul agricol si industria alimentara.

Mentionam ca facilitatile se aplicau doar pentru veniturile brute lunare de pana la 10.000 lei inclusiv.

Cine NU mai este scutit de la plata impozitul pe venit in 2025

  • Conform art. 60 punctul 2 din Codul fiscal, pana la 31.12.2024, au fost scutite de la plata impozitului pe venit, persoanele fizice pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor, ca urmare a desfasurarii activitatii de creare de programe pentru calculator.

Scutirea s-a aplicat la locul unde se afla functia de baza, pentru veniturile brute lunare de pana la 10.000 lei inclusiv.

  • Conform art. 60 punctul 5 din Codul fiscal, pana la 31.12.2024 au fost scutite de la plata impozitului pe venit, persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor, pentru activitatea desfasurata in Romania, in baza contractului individual de munca, la angajatori ce desfasoara activitati in sectorul constructii. 

Veniturile brute lunare realizate de persoanele pentru care s-a aplicat scutirea, au fost calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi prin raportare la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata prevazut de lege pentru activitatile din domeniul constructiilor.

Scutirea s-a aplicat la locul unde se afla functia de baza, pentru veniturile brute lunare de pana la 10.000 lei inclusiv, realizate de persoana fizica in baza unui contract individual de munca, cu norma intreaga sau cu timp partial.

  • Conform art. 60 punctul 7 din Codul fiscal, pana la 31.12.2024 au fost scutite de la plata impozitului pe venit, persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor, pentru activitatea desfasurata in Romania, in baza contractului individual de munca, la angajatori care desfasoara pe teritoriul Romaniei activitati in sectorul agricol si in industria alimentara. 

Veniturile brute lunare pentru care s-a aplicat scutirea, au fost calculate la un salariu brut de incadrare lunar pentru 8 ore de munca/zi, prin raportare la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata in domeniul/sectorul agricol si in industria alimentara, stabilit potrivit legii pentru domeniul/sectorul agricol si in industria alimentara.

Scutirea s-a aplicat la locul unde se afla functia de baza, pentru veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor de pana la 10.000 lei inclusiv, realizate de persoana fizica in baza unui contract individual de munca, cu norma intreaga sau cu timp partial.

Categorii de venituri supuse impozitului pe venit

Categoriile de venituri supuse impozitului pe venit sunt urmatoarele:

a) venituri din activitati independente, definite conform art. 67;

b) venituri din salarii si asimilate salariilor, definite conform art. 76;

c) venituri din cedarea folosintei bunurilor, definite conform art. 83;

d) venituri din investitii, definite conform art. 91;

e) venituri din pensii, definite conform art. 99;

f) venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, definite conform art. 103;

g) venituri din premii si din jocuri de noroc, definite conform art. 108;

h) venituri din transferul proprietatilor imobiliare, definite conform art. 111;

i) venituri din alte surse, definite conform art. 114 si 117.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016