Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dividende distribuite in 2024, incasate in 2025. Ce trebuie sa stiti despre CASS

13-Feb-2025
1778
Dividende distribuite in 2024, incasate in 2025. Ce trebuie sa stiti despre CASS

Incepand cu anul 2025, conform OUG 156/2024, au aparut mai multe schimbari in privinta impozitarii dividendelor. Cota a crescut de la 8% la 10%, insa nu se aplica in toate cazurile, dupa cum vom vedea in continuare. Ce se intampla daca dividendele nu au fost achitate integral, desi au fost distribuite inca din 2024?

In acest articol vom vedea exact cum se aplica noua lege privind impozitul pe dividende si plata CASS, luand drept exemplu un contribuabil care a distribuit in luna decembrie 2024 dividende in suma neta de 350.000 lei catre asociatul unic, insa nu a reusit sa le achite integral.

Cum a fost modificat impozitul pe dividende

Impozitul pe dividende a fost modificat recent prin OUG 156/2024, iar incepand cu data de 1 ianuarie 2025 creste de la 8%, la 10%.

„Impozitul pe dividende se stabileste prin aplicarea unei cote de impozit de 10% asupra dividendului brut platit unei persoane juridice romane. Impozitul pe dividende se declara si se plateste la bugetul de stat, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se plateste dividendul.”

Ce impozit se achita pentru dividendele distribuite in 2024

Cota de impozitare majorata la 10% se aplica veniturilor din dividende distribuite dupa data de 1 ianuarie 2025 conform OUG 156/2024.

  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Export bunuri livrate din Romania, formalitati vamale in alt stat membru Acesta a fost si punctul de plecare a intrebarii ,de ce nu s a facut exportul la un BV RO?! Va rugam sa ne precizati daca exista in legislatie specificat ca, docum vamale de export...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Despagubiri Asociatia a primit o sponsorizare in luna aprilie 2024 de 98.000 lei de la Transelectrica, pt.completarea bugetului necesar, implementarii proiectului "Impreuna pentru un munte mai...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Inregistrari cheltuieli ITP si reparatii auto Societate comerciala detine un parc auto de 50 autovehicule (tir) care fac inspectia tehnica periodica (itp) si diverse reparatii auto la unul din punctele de lucru ale societatii...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Data emitere factura de reducere comerciala Acordam reduceri comerciale ulterioare livrarii bunurilor (reduceri off-invoice). Care este data pana la care exista obligatia de a emite facturile de reduceri comerciale?citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Imprumut intre societati afiliate O societatea cu raspundere limitata A infiintata in 2014 detine o cota de participare la beneficii si pierderi de 50% la alta societate cu raspundere limitata B infiintata in anul...citeste mai mult


Deci, daca se distribuie dividende in 2024 (de ex.in 21.12.2024), impozitarea se face cu 8%.

Dividende distribuite in 2024, platite in 2025 - ce cota de impozit se aplica

Sa luam cazul urmator. O societate a distribuit in luna decembrie 2024 dividende in suma neta de 350.000 lei catre asociatul unic, insa nu a reusit sa le achite integral in luna decembrie 2024, ci achita doar 50.000 lei. Societatea calculeaza si achita, pana la data de 25.01.2025, impozitul pe dividende in cuantum de 8% din suma bruta, respectiv din 380.434,78 lei.

Diferenta de 300.000 lei net, pentru care s-a calculat si achitat impozitul de 8%, poate fi virata asociatului oricand pe parcursul anului 2025 sau, avand in vedere ca de la 01.01.2025 impozitul pe dividende creste la 10%, trebuie recalculat impozitul?

Specialistul ne spune urmatoarele. Cota de impozitare de 10% se aplica veniturilor din dividende distribuite dupa data de 1 ianuarie 2025, avand in vedere urmatoarele dispozitii legale aprobate prin O.U.G. nr. 156/2024:

Art. LXIV

Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La art. 43 alin. (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„(2) Impozitul pe dividende se stabileste prin aplicarea unei cote de impozit de 10% asupra dividendului brut platit unei persoane juridice romane. Impozitul pe dividende se declara si se plateste la bugetul de stat, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se plateste dividendul.”

(...)

9. La art. 97 alin. (7) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„(7) Veniturile sub forma de dividende, inclusiv castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare definite de legislatia in materie la organisme de plasament colectiv, se impoziteaza cu o cota de 10% din suma acestora, impozitul fiind final.

Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor/sumelor reprezentand castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare de catre actionari/asociati/investitori.

Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata.

In cazul dividendelor/castigurilor obtinute ca urmare a detinerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor/asociatilor/investitorilor pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora, impozitul pe dividende/castig se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator distribuirii. Impozitul datorat se vireaza integral la bugetul de stat.“

Art. LXV

(1) Prevederile art. LXIV intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2025.

(...)

(4) Prevederile art. LXIV pct. 1, 9 si 15 se aplica veniturilor din dividende distribuite dupa data de 1 ianuarie 2025.

(5) In cazul dividendelor distribuite in baza situatiilor financiare interimare intocmite in cursul anului 2024/anului fiscal modificat care incepe in anul 2024, cota de impozit pe dividende este de 8%, fara recalcularea impozitului pe dividendele respective, dupa regularizarea acestora pe baza situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar 2024/anului fiscal modificat care incepe in anul 2024, aprobate potrivit legii.

Asadar, pentru dividende distribuite in 2024, chiar daca nu au fost platite, impozitul este de 8%. Cota se aplica la suma bruta (380.434,78 lei), dupa cum ati mentionat, si se declara si achita pana la 25 ianuarie 2025.

Impozit dividende si plata CASS

Daca un asociat incaseaza in ianuarie 2025 diferenta de 300.000 lei dividende, este obligat la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) prin declaratia unica aferenta anului 2025, chiar daca dividendele sunt calculate din rezultatul anului 2023?

In privinta CASS, potrivit prevederilor art. 122 alin. (1) din Codul fiscal, contribuabilii au obligatia depunerii Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, in cazul in care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi, dupa caz, din urmatoarele categorii de venit:

(...)

d) investitii;

(...)

La alin. (3) se arata ca declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice se completeaza si se depune la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor.

Potrivit prevederilor de la art. 170 alin. (2)-(4) din Codul fiscal, persoanele fizice care, in anul fiscal pentru care se depune declaratia prevazuta la art. 122, au realizat venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul stabilita potrivit alin. (3), daca, in anul de realizare a veniturilor, valoarea cumulata a acestora este cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara.

(3) Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h), o reprezinta:

a) nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 salarii minime brute pe tara inclusiv si 12 salarii minime brute pe tara;

b) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara;

c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara.

(4) Incadrarea in plafonul anual de cel putin 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, dupa caz, se efectueaza prin cumularea veniturilor prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h), dupa cum urmeaza:

(...)

d) venitul si/sau castigul/castigul net din investitii, stabilit conform dispozitiilor art. 94-97.

In cazul veniturilor din dobanzi, se iau in calcul sumele platite, diminuate cu impozitul retinut, iar in cazul veniturilor din dividende, se iau in calcul dividendele platite, diminuate cu impozitul retinut, distribuite incepand cu anul 2018;

Potrivit prevederilor de la art. 174:

(1) Contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza de catre contribuabilii prevazuti la art. 170 alin. (2) prin aplicarea cotei de contributie prevazute la art. 156 asupra bazei anuale de calcul mentionate la art. 170 alin. (3).

(2) Persoanele fizice care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h) stabilesc si declara contributia, depun Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pana la termenul prevazut la art. 122 alin. (3), daca realizeaza venituri peste plafonul prevazut la art. 170 alin. (4), dupa caz.

Prin urmare, pentru veniturile din dividende distribuite in anul 2024 din profitul nerepartizat la 2023, incasate in anul 2025, se datoreaza CASS.

Baza impozabila o constituie nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara (24 X 4.050 lei = 97.200 lei), iar CASS este in suma de 9.720 lei.

Raspunsul la aceste intrebari a fost redat de specialistii nostri in cadrul Revistei Romane de Contabilitate si Monografii Contabile. Detalii AICI»

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016