Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Obligatie plata impozit pe dividende. Cum recuperam impozitul?

08-Oct-2012
4010
In luna mai anul 2010 societatea comerciala A distribuie dividende din profitul anului 2009 societatii comerciale B care detine 90% din partiile sociale ale societatii comerciale A, pe o perioada mai mare de 2 ani. Societatea comerciala A nu a achitat dividendele societatii B pana la sfarsitul anului 2010. Societatea A nu achita impozit pe dividende pana la 25 ianuarie 2011 fiind indeplinite conditiile din Codul fiscal privitoare la perioada de detinere si procent.

In luna februarie 2011 societatea comerciala B cesioneaza integral pachetul de 90% din partiile sociale detinute la societatea A catre societatea comerciala C. Societatea C a preluat integral drepturile si obligatiile societatii cedente B inclusiv dreptul de a primi dividend de la societatea B,

Vom vedea astfel daca societatea A este obligata sa achite impozit pe dividende aferente dividendelor distribuite si neachitate societatii C si care este termenul scadent. In plus, vom stabili, in situatia in care este obligata la plata, daca acest impozit se poate recupera de la buget incepand cu februarie 2013, cand se implineste termenul de 2 ani de detinere a actiunilor la societatea A.

Raspuns:

Cesiunea partilor sociale este reglementata de Legea 31/1990 , republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, la art. 202 si urmatoarele.


Partile sociale pot fi transmise intre asociatii societatii sau catre persoane (fizice sau juridice) din afara societatii. Transmiterea catre persoane din afara societatii este permisa numai daca a fost aprobata de asociatii care reprezinta cel putin trei patrimi din capitalul social. Transmiterea are efect fata de terti numai din momentul inscrierii ei in registrul comertului. Pentru ca cesiunea partilor sociale sa fie opozabila tertelor persoane, aceasta trebuie inregistrata la Oficiul Registrului Comertului, de pe langa Tribunalul in raza careia se afla sediul societatii, urmand ca Hotararea AGA sa fie publicata in Monitorul Oficial al Romaniei.

Ca urmare a acestei operatiuni, cedentul, adica cel care cedeaza in totalitate partile sociale (societatea B), iese din societatea respectiva, pierzandu-si calitatea de asociat, iar cesionarul, cel care preia partile sociale (societatea C), continua activitatea societatii. Acesta din urma dobandeste calitatea de asociat al acesteia. Cesiunea partilor sociale nu atrage nici-o inregistrare in evidenta contabila. Un asociat este inlocuit de un altul, capitalul social ramanand la aceeasi valoare. Societatea nu realizeaza un venit din cesionarea partilor sociale si nu datoreaza nici un impozit.

O problema este cea a platii dividendelor. Legea 31/1990 , republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, stipuleaza ca dividendele care se cuvin dupa data transmiterii partilor sociale apartin cesionarului, in afara de cazul in care partile au convenit altfel. Daca societatea B a inclus in pretul partilor sociale si dividendele cuvenite ei si neridicate pana la data cesiunii nu mai are obligatia platii impozitului. Societatea C care a cumparat partile sociale si care are drept la dividende trebuie sa plateasca impozitul, atunci cand le va ridica. Dispozitiile art. 36 alin. (4) din Codul fiscal , cu modificarile ulterioare, i se vor aplica societatii C de la data realizarii cesiunii. Daca prin contractul de cesiune s-a prevazut ca in continuare societatea B va primi dividendele, nici in acest caz nu va plati impozit.Societatea A va plati impozit pentru sumele distribuite si achitate societatii C. Impozitul se retine de la societatea C.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016