Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fuziunea prin absorbtie a doua societati. Studii de caz utile

22-Nov-2024
544
Fuziunea prin absorbtie a doua societati. Studii de caz utile

Conform codului fiscal, fuziunea se face prin absorbirea unei societati de catre o alta societate sau prin contopirea a doua sau mai multe societati pentru a alcatui o societate noua. Divizarea se face prin impartirea intregului patrimoniu al unei societati care isi inceteaza existenta intre doua sau mai multe societati existente sau care iau astfel fiinta.

Fuziunea prin absorbtie a doua societati. Studii de caz utile

In acest articol vom vedea explicate de specialistii nostri de la portalcodulfiscal.ro doua studii de caz utile cu privire la fuziunea prin absorbtie a doua societati.

Speta 1. Etapele fuziunii prin absorbtie

O societate A din Romania realizeaza o fuziune transfrontaliera prin absorbtie a unei societati cu sediul intr-o tara UE (in urma fuziunii societatea absorbita din UE va fi dizolvata). Conform legii contabilitatii, fiecare societate are obligatia sa intocmeasca situatii financiare cu ocazia fuziunii, pentru data stabilita potrivit legii societatilor.

Care este mai exact aceasta data, intrucat in proiectul de fuziune e necesar sa se prevada mai multe date conform art.241 din Legea 31/1990:

d) data de la care actiunile sau partile sociale prevazute la lit. c) dau detinatorilor dreptul de a participa la beneficii si orice conditii speciale care afecteaza acest drept;

i) data situatiilor financiare ale societatilor participante, care au fost folosite pentru a se stabili conditiile fuziunii sau ale divizarii;



j) data de la care tranzactiile societatii absorbite sau divizate sunt considerate din punct de vedere contabil ca apartinand societatii absorbante sau uneia ori alteia dintre societatile beneficiare;

UTIL PENTRU FIRME! Tratamentul fiscal-contabil al fuziunii societatilor comerciale explicat impecabil, AICI--»


In afara de depunerea acestui bilant de fuziune, mai are societatea absorbanta din Romania si alte obligatii fiscale / de raportare catre Anaf/alte institutii? Va multumesc!

Raspunsul specialistului:

1.In legatura cu data fuziunii.

Aceasta data este stabilita de comun acord de catre societatile participante si poate sa coincinda sau nu cu data pentru situatiile financiare anuale (la 31.12) sau semestriale (la 30.06).

Deci, prin Proiectul de fuziune se va stabili data situatiilor financiare ale societatilor care participa la fuziune.

Daca aceasta data este, spre exemplu data de 31.12.2023, situatiile financiare intocmite cu ocazia fuziunii se vor face pe baza balantelor de la 31.12.2023 daca asa s-a prevazut in proiectul de fuziune.

Aceste situatii financiare pentru fuziune, au aceleasi componente cu situatiile financiare anuale si se intocmesc cu ajutorul programului de asistenta pus la dispozitie pe portalul ANAF S1039 (Situatii financiare anuale intocmite cu ocazia efectuarii operatiunilor de fuziune, divizare, transformare sau lichidare a entitatii) potrivit art. 28 alin. (1 1)din Legea contabilitatii nr. 82/1991.

Formularul S1039 se va depune la organul fiscal teritorial (ANAF) insotit de bilantul de la 31.12.2023 in 30 zile de la aprobare AGA. Ele reprezinta situatii financiare cu scop special, fiind destinate operatiunilor de fuziune.

Important! Conform art. 246 alin 1) din Legea 31/1990 (1) in termen de 3 luni de la data publicarii proiectului de fuziune (in una dintre modalitatile prevazute la art. 242 din Legea 31/1990) adunarea generala a fiecarei societati, va hotari asupra fuziunii sau divizarii, cu respectarea conditiilor privind convocarea ei.

UTIL PENTRU FIRME! Tratamentul fiscal-contabil al fuziunii societatilor comerciale explicat impecabil, AICI--»


2.In legatura cu data transferului patrimoniului

Prin proiectul de fuziune se va stabili data de la care tranzactiile societatii absorbite sunt considerate din punct de vedere contabil ca apartinand societatii absorbante. In exemplul dat, aceasta data va ulterioara datei de 31.12.2023.

Important! Se va avea in vedere ca data la care are loc transferul patrimoniului nu poate depasi termenul prevazut la art 249 lit b din Legea societatilor nr 31/1990, adica data inregistrarii hotararii ultimei adunari generale care a aprobat operatiunea de fuziune, cu exceptia cazului in care, prin acordul partilor, se stipuleaza ca operatiunea va avea efect la o alta data, care nu poate fi insa ulterioara incheierii exercitiului financiar curent al societatii absorbante, nici anterioara incheierii ultimului exercitiu financiar incheiat al societatii ce isi transfera patrimoniul.

3.In legatura cu alte obligatii:

Pentru perioada cuprinsa intre 31.12.2023 si data la care se va inregistra fuziunea, ambele societati isi continua activitatea si isi inregistreaza in evidenta contabila proprie toate operatiunile derulate.

Cele doua societati depun toate declaratiile din vectorul fiscal pana la data fuziunii.

4.Alte documente care trebuie depuse, in functie de etapa:
Etapa I
Proiectul de fuziune, semnat de reprezentantii societatilor participante, se depune la oficiul registrului comertului unde este inmatriculata fiecare societate, iar publicarea acestuia se va face prin intermediul unui singur ORCT, conform optiunii solicitantului (art. 242 alin. 1 din Legea nr. 31/1990)

UTIL PENTRU FIRME! Tratamentul fiscal-contabil al fuziunii societatilor comerciale explicat impecabil, AICI--»


Etapa a-II-a
Cererea de inregistrare se va depune dupa trecerea termenului de 30 de zile de la data publicarii proiectului de fuziune/extrasului, in Monitorul Oficial/Buletinul electronic al registrului comertului. Prin aceeasi cerere se va solicita si radierea societatii care va inceta sa mai existe.

Mai multe informatii privind documentele fiecarei etape, se regasesc la adresa: https://www.onrc.ro/index.php/ro/mentiuni/persoane-juridice/fuziunea-uneia-sau-mai-multor-societati-intr-o-societate-pe-care-o-constituie

Temei legal
Legea societatilor nr. 31/1990
Art. 241.
Administratorii societatilor care urmeaza a participa la fuziune sau la divizare vor intocmi un proiect de fuziune sau de divizare, care va cuprinde:
a) forma, denumirea si sediul social ale tuturor societatilor implicate in fuziune sau divizare;
b) fundamentarea si conditiile fuziunii sau ale divizarii;
c) conditiile alocarii de actiuni la societatea absorbanta sau la societatile beneficiare;
d) data de la care actiunile sau partile sociale prevazute la lit. c) dau detinatorilor dreptul de a participa la beneficii si orice conditii speciale care afecteaza acest drept;
e) rata de schimb a actiunilor sau partilor sociale si cuantumul eventualelor plati in numerar;
f) cuantumul primei de fuziune sau de divizare;
g) drepturile conferite de catre societatea absorbanta sau beneficiara detinatorilor de actiuni care confera drepturi speciale si celor care detin alte valori mobiliare in afara de actiuni sau masurile propuse in privinta acestora;
h) orice avantaj special acordat expertilor la care se face referire la art. 2433 si membrilor organelor administrative sau de control ale societatilor implicate in fuziune sau in divizare;

UTIL PENTRU FIRME! Tratamentul fiscal-contabil al fuziunii societatilor comerciale explicat impecabil, AICI--»


i) data situatiilor financiare ale societatilor participante, care au fost folosite pentru a se stabili conditiile fuziunii sau ale divizarii; 
j) data de la care tranzactiile societatii absorbite sau divizate sunt considerate din punct de vedere contabil ca apartinand societatii absorbante sau uneia ori alteia dintre societatile beneficiare;

Art. 242. -
(1) Proiectul de fuziune sau de divizare, semnat de reprezentantii societatilor participante, se depune la oficiul registrului comertului unde este inmatriculata fiecare societate, insotit de o declaratie a societatii care inceteaza a exista in urma fuziunii sau divizarii despre modul cum a hotarat sa stinga pasivul sau, precum si de o declaratie privitoare la modalitatea de publicare a proiectului de fuziune sau de divizare. 
(2) Proiectul de fuziune sau de divizare, vizat de judecatorul delegat, se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, pe cheltuiala partilor, integral sau in extras, potrivit dispozitiei judecatorului delegat sau cererii partilor, cu cel putin 30 de zile inaintea datelor sedintelor in care adunarile generale extraordinare urmeaza a hotari, in temeiul art. 113 lit. h), asupra fuziunii/divizarii.
(2 indice 1) In cazul in care detine o pagina proprie web, societatea poate inlocui publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, prevazuta la alin. (2), cu publicitatea efectuata prin intermediul propriei pagini web, pe o perioada continua de cel putin o luna inaintea adunarii generale extraordinare care urmeaza sa decida cu privire la fuziune/divizare, perioada care se incheie nu mai devreme de finalul adunarii generale respective..
(2 indice 2) Societatea care a optat pentru efectuarea publicitatii proiectului de fuziune potrivit alin. (21) trebuie sa asigure conditiile tehnice pentru afisarea continua si neintrerupta si cu titlu gratuit a documentelor prevazute de lege pentru intreaga perioada prevazuta la alin. (21). Societatea are sarcina de a dovedi continuitatea publicitatii si de a asigura securitatea propriei pagini web si autenticitatea documentelor afisate.
(2 indice 3) In cazul efectuarii publicitatii in conditiile alin. (21), oficiul registrului comertului unde este inmatriculata societatea va publica, cu titlu gratuit, pe propria sa pagina web, proiectul de fuziune sau divizare.

Art. 244. -
(1) Cu cel putin o luna inainte de data adunarii generale extraordinare care urmeaza sa se pronunte asupra proiectului de fuziune sau de divizare, organele de conducere ale societatilor care iau parte la fuziune sau la divizare vor pune la dispozitia actionarilor/asociatilor, la sediul societatii, urmatoarele documente:
a) proiectul de fuziune sau de divizare;
b) daca este cazul, raportul administratorilor prevazut la art. 243 indice 2 alin. (1) - (3) si/sau informarea prevazuta la art. 243 indice 2 alin. (4); 
c) situatiile financiare anuale si rapoartele de gestiune pentru ultimele 3 exercitii financiare ale societatilor care iau parte la fuziune sau la divizare;
d) daca este cazul, situatiile financiare, intocmite nu mai devreme de prima zi a celei de-a treia luni anterioare datei proiectului de fuziune sau de divizare, daca ultimele situatii financiare anuale au fost intocmite pentru un exercitiu financiar incheiat cu mai mult de 6 luni inainte de aceasta data; 
e) raportul cenzorilor sau, dupa caz, raportul auditorului financiar;
f) daca este cazul, raportul intocmit potrivit prevederilor art. 2433 ; 
g) evidenta contractelor cu valori depasind 10.000 lei fiecare si aflate in curs de executare, precum si repartizarea lor in caz de divizare a societatii.

(2) Intocmirea situatiilor financiare prevazute la alin. (1) lit. d) nu este necesara daca societatile implicate in fuziune/ divizare publica rapoarte semestriale si le pun la dispozitia actionarilor/asociatilor, potrivit legislatiei pietei de capital, si nici in cazul in care toti actionarii/asociatii si detinatorii de alte titluri care confera drept de vot ai fiecareia dintre societatile implicate in fuziune/divizare au convenit astfel. 
(3) Societatea nu are obligatia de a pune la dispozitia actionarilor la sediul sau social documentele prevazute la alin. (1), daca acestea sunt publicate pe propria pagina web a societatii pe o perioada continua de cel putin o luna inaintea adunarii generale care urmeaza sa decida cu privire la fuziune/divizare, perioada care se incheie nu mai devreme de finalul adunarii generale respective. Dispozitiile art. 242 alin. (22) se aplica in mod corespunzator. 

UTIL PENTRU FIRME! Tratamentul fiscal-contabil al fuziunii societatilor comerciale explicat impecabil, AICI--»

(4) Actionarii sau asociatii vor putea obtine, la cerere si in mod gratuit, copii de pe actele enumerate la alin. (1) sau extrase din ele. In cazul in care un actionar sau asociat a fost de acord ca pentru comunicarea de informatii societatea sa utilizeze mijloace electronice, copii ale actelor prevazute la alin. (1) se pot transmite prin posta electronica.
(5) Dispozitiile alin. (4) nu se aplica in cazul in care actionarii sau asociatii au posibilitatea de a descarca de pe pagina web a societatii si de a imprima documentele prevazute la alin. (1) pe intreaga perioada prevazuta la alin. (3).

Art. 246.
(1) In termen de 3 luni de la data publicarii proiectului de fuziune sau de divizare in una dintre modalitatile prevazute la art. 242, adunarea generala a fiecarei societati participante va hotari asupra fuziunii sau divizarii, cu respectarea conditiilor privind convocarea ei.

Art. 249.
Fuziunea/divizarea produce efecte:
a) in cazul constituirii uneia sau mai multor societati noi, de la data inmatricularii in registrul comertului a noii societati sau a ultimei dintre ele;
b) in alte cazuri, de la data inregistrarii hotararii ultimei adunari generale care a aprobat operatiunea, cu exceptia cazului in care, prin acordul partilor, se stipuleaza ca operatiunea va avea efect la o alta data, care nu poate fi insa ulterioara incheierii exercitiului financiar curent al societatii absorbante sau societatilor beneficiare, nici anterioara incheierii ultimului exercitiu financiar incheiat al societatii sau societatilor ce isi transfera patrimoniul.

Speta 2. Monografie, declaratie impozit pe profit si situatii financiare - fuziune prin absorbtie

Societatea X si Y au acelasi asociat unic si fuzioneaza prin absorbtie, societatea X va fi absorbita de Y. Data fuziunii va fi 2 decembrie 2024.

Va rog sa precizati urmatoarele:

1. monografia contabila pentru inregistrarea activelor si pasivelor transferate in patrimoniul Y si scoaterea activelor si pasivelor din patrimoniul lui X;

2. Fiscalitate: daca X trebuie sa intocmeasca declaratia 101 si sa plateasca impozitul pe profit calculat pana la data fuziunii, daca da, in cat timp se depune declaratia si cand se plateste impozitul; X depune Bilant cu zero active si pasive (daca da, in ce moment al fuziunii)? 

Raspunsul specialistului:

1). monografia contabila pentru inregistrarea activelor si pasivelor transferate in patrimoniul Y si scoaterea activelor si pasivelor din patrimoniul lui X; 

Opinie:

Conform anexelor la Ordinul 897/2015, in cazul fuziunii prin absorbtie prin metoda activului net, evidentierea in contabilitatea societatilor a operatiunilor efectuate cu ocazia fuziunii este urmatoarea:

Contabilitatea fuziunii la societatea absorbita "X"

Inregistrari contabile, in lei:

a) scoaterea din evidenta a elementelor de natura capitalurilor proprii transferate:

% = 456

1012

105

1061

1068

b) scoaterea din evidenta a elementelor de natura activelor transferate:

2812 = 212

892 = %

212

301

411

5121

c) scoaterea din evidenta a elementelor de natura datoriilor si ajustarilor pentru deprecierea creantelor, transferate:

% = 892

419

456

491

Contabilitatea fuziunii la societatea absorbanta "Y"

Inregistrari contabile, in lei:

a) inregistrarea majorarii capitalului social si a primei de fuziune:

456 = %

1012

1042

b) preluarea de la societatea "R" a elementelor de natura activelor:

% = 891

212

301

411

5121

c) preluarea de la societatea "R" a elementelor de natura datoriilor si a ajustarilor pentru deprecierea creantelor:

891 = %

419

456

491

 

2) fiscalitate: daca X trebuie sa intocmeasca declaratia 101 si sa plateasca impozitul pe profit calculat pana la data fuziunii, daca da in cat timp se depune declaratia si cand se plateste impozitul; X depune Bilant cu zero active si pasive (daca da, in ce moment al fuziunii)? 

Baza legala:

Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal

CAPITOLUL IV - Plata impozitului si depunerea declaratiilor fiscale

ART. 41 - Declararea si plata impozitului pe profit

(12) In cazul urmatoarelor operatiuni de reorganizare efectuate potrivit legii, contribuabilii care aplica sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial, stabilesc impozitul pe profit pentru anul precedent, ca baza de determinare a platilor anticipate, potrivit urmatoarelor reguli:

a) contribuabilii care absorb prin fuziune una sau mai multe persoane juridice romane, incepand cu trimestrul in care operatiunile respective produc efecte, potrivit legii, insumeaza impozitul pe profit datorat de acestia pentru anul precedent cu impozitul pe profit datorat pentru acelasi an de celelalte societati cedente;

Opinie:

Societatea absorbita X va intocmi declaratia privind impozitul pe profit pana la trimestrul in care operatiunea de absorbtie va produce efecte, termenul de depunere fiind de pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare incheierii trimestrului respectiv.

UTIL PENTRU FIRME! Tratamentul fiscal-contabil al fuziunii societatilor comerciale explicat impecabil, AICI--»

Conform normelor metodologice ale Ordinului 897/2015 - Anexa 1, fiecare societate are obligatia sa intocmeasca situatii financiare cu ocazia fuziunii, in conditiile acestei legi, precum si in conformitate cu prevederile legii societatilor, acestea urmand a se intocmi pentru data stabilita potrivit legii societatilor, cu respectarea reglementarilor contabile aplicabile, urmand a se depune la unitatile teritoriale ale M.F.P., in termen de 30 de zile de la aprobarea acestora de catre A.G.A.. Situatiile financiare astfel reprezinta situatii financiare cu scop special, fiind destinate operatiunilor de fuziune.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Creditare societate. Reglementari cheie si studii de caz utile

    • Creditarea unei societati reprezinta o solutie frecvent utilizata de catre antreprenori pentru a finanta activitatea curenta, investitiile sau alte nevoi ale afacerii. Aceasta poate fi realizata fie de catre asociati, fie prin surse externe, precum institutii financiare sau alte entitati. Insa, procesul implica respectarea unor reglementari fiscale si contabile clare, menite sa asigure transparenta si legalitatea tranzactiilor. In acest articol, vom analiza aspectele cheie ale creditarii unei...» citeste mai departe aici

  • Proiect: ANAF introduce formularul 39X. Cine are obligatia sa il depuna

    • ANAF a pus in dezbatere publica Proiectul de ordin privind aprobarea modelului si continutului formularului 39X, Declaratie informativa privind activitatea de transport alternativ cu autoturism si conducator auto intermediata printr-o platforma digitala. In aceasta categrie intra operatorii Bolt, Uber, BlackCab. Proiect: ANAF introduce formularul 39X. Cine are obligatia sa il depuna Conform Referatului de Aprobare, ANAF asigura colectarea veniturilor bugetului de stat, aplicarea...» citeste mai departe aici

  • Luni, 2 decembrie 2024, termen limita pentru depunerea unei declaratii importante

    • ANAF reaminteste contribuabililor interesati ca, luni 2 decembrie 2024 este termenul limita de depunere a ”Declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national” aferente perioadei de raportare precedente – Formularul 394. Luni, 2 decembrie 2024, termen limita pentru depunerea unei declaratii importante Perioada de raportare (luna, trimestru etc.) este cea declarata pentru depunerea decontului de TVA, prevazuta la art. 322 din...» citeste mai departe aici

  • Tratamentul fiscal si contabil pentru cheltuielile nedeductibile ale microintreprinderilor

    • Care este tratamentul fiscal si contabil al cheltuielilor nedeductibile la platitorii de impozit micro? Sa luam cazul in care la o microintreprindere amortizarea este peste 1500 lei si are cheltuieli cu combustibilul pentru mijloace de transport folosite si in scop personal. Care este tratamentul fiscal si contabil al cheltuielilor? Tratamentul fiscal si contabil pentru cheltuielile nedeductibile ale microintreprinderilor Specialistul ne spune ca in cazul unei microintreprinderi, din punct de...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016