Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Declarare impozit dividende

18-Nov-2010
11963
Autor: Irina Coma, valabil la 18-Noiembrie-2010

Intrebare:

Am urmatoarea situatie: o parte din dividendele nedistribuite pe 2009 le-am distribuit la 30.10.2010 si le-am platit asociatilor. In declaratia 100 voi declara impozitul aferent si il voi plati pana pe 25.11.2010. Declaratia 205 trebuia depusa pana pe 30.06.2010. Cum procedez acum cu aceasta declaratie? Dividendele pe 2009 ramase nedistribuite le pot declara si distribui anul viitor?

Raspuns:

Nu este obligatoriu ca profitul sa fie repartizat integral. AGA decide cat si cand se vor acorda dividende.


Se disting doua situatii:

1.Daca profitul aferent anului 2009 nu a fost repartizat integral la dividende, ci numai suma care s-a si platit efectiv in luna octombrie, pana la data de 25 noiembrie 2010 veti declara si veti plati impozitul pe dividendele platite in luna octombrie. Pana la data de 30.06.2011 veti completa si veti depune Declaratia 205 pentru dividendele repartizate in anul 2010 cu impozitul aferent.
Profitul aferent anului 2009 ramas nerepartizat se poate distribui la dividende si in anii urmatori, in baza hotararilor AGA.

2. Daca profitul aferent anului 2009, conform hotararii AGA a fost repartizat integral la dividende, dar numai o parte din dividende au fost platite efectiv in luna octombrie 2010, pana la data de 25 noiembrie 2010 veti declara si veti plati impozitul pe dividendele platite in luna octombrie. Pentru restul profitului repartizat la dividende, dar care nu au fost platite asociatilor, societatea are obligatia de a declara in Declaratia 100 si a plati impozitul pe dividende aferent pana la data de 25 ianuarie 2011.

Art. 36 (3) Impozitul pe dividende care trebuie retinut se declara si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se plateste dividendul. In cazul in care dividendele distribuite nu au fost platite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende aferent se plateste pana la data de 25 ianuarie a anului urmator.

Referitor la Declaratia 205 in aceasta situatie (dividende distribuite si neplatite), OANAF 1803/2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit" prevede:

?Impozitul aferent dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, se cuprinde in declaratia aferenta perioadei in care a avut loc aprobarea situatiilor financiare anuale.?

In aceasta situatie, in Declaratia 205 veti declara impozitul pe dividende integral, nu numai cel aferent dividendelor platite efectiv.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016