Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia 205. Cum se completeaza formularul in cazul veniturilor din dividende

05-Mar-2025
758
Declaratia 205. Cum se completeaza formularul in cazul veniturilor din dividende
Cuprins

Declaratia 205 este un formular important care trebuie completat si depus de anumiti contribuabili, iar in acesta rticol vom vedea ce este acest formular mai exact, cine trebuie sa il depuna si pana cand, dar si cum se completeaza declaratia in cazul veniturilor din dividende.

Ce este D205

Declaratia 205 este “Declaratia informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit“ si se utilizeaza pentru declararea, pe fiecare beneficiar de venit, a impozitului aferent veniturilor cu regim de retinere la sursa, precum si a castigurilor/pierderilor din transferul aurului de investitii.

Cine depune D205

Declaratia 2025 se utilizeaza, de catre platitorii de venit, pentru declararea pe fiecare beneficiar de venit:

- a impozitului retinut la sursa, pentru mai multe tipuri de venit, inclusiv venitul din cedarea folosintei bunurilor cu regim de retinere la sursa a impozitului;

Taxare 2025. Noutatile Codului fiscal - o lucrare exceptionala ce cuprinde cele mai importante modificari fiscal-contabile care afecteaza activitatea in 2025!

Pana cand se depune D205

Asa cum apare la Cap. I punctul 6 din Anexa 1 la Ordinul 102/2025, declaratia 205 se completeaza si se depune anual:

a) pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat;

b) ori de cate ori platitorul de venit constata erori in declaratia depusa anterior, acesta completeaza si depune o declaratie rectificativa, situatie in care se va inscrie "X" in casuta prevazuta in acest scop.

Astfel noul formular 205, care se depune pentru anul 2024 pana cel tarziu in 28 februarie 2025

Completare D205 pentru - dividende

Sa luam cazul urmator. Societatea noastra urmeaza sa declare in D205 dividendele distribuite, platite actionarilor si impozitul retinut pentru anul 2024. La pozitia 8, Dividende platite, se declara sumele nete achitate efectiv actionarilor in 2024, sau sumele brute?

Taxare 2025. Noutatile Codului fiscal - o lucrare exceptionala ce cuprinde cele mai importante modificari fiscal-contabile care afecteaza activitatea in 2025!

De asemenea, actionarii vor declara in Declaratia unica, in vederea declararii si platii CASS, sumele nete incasate sau sumele brute la care s-a retinut impozitul de 8%?

Specialistul ne spune ca formularul informativ D205 se completeaza, in cazul veniturilor din dividende distribuite persoanelor fizice urmatoarele sume conform OPANAF 154/2024:


"9. Cap. V „Date informative privind impozitul pe veniturile din dividende“ se completeaza de catre platitorii de venituri din dividende, pentru fiecare persoana fizica beneficiara.
(...)

Col. 3 - se inscrie, pe fiecare beneficiar de venit, suma reprezentand totalul venitului distribuit din dividende, intr-un an fiscal.

Col. 4 - se inscrie, pe fiecare beneficiar de venit, suma reprezentand totalul venitului platit actionarilor sau asociatilor din dividendele distribuite, intr-un an fiscal.

Col. 5 - se inscrie, pe fiecare beneficiar de venit, suma reprezentand baza de calcul al impozitului, intr-un an fiscal.

Col. 6 - se inscrie, pe fiecare beneficiar de venit, suma reprezentand totalul impozitului pe venit calculat si retinut in cursul anului.

Impozitul aferent dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora, se cuprinde in declaratia aferenta perioadei in care s-a aprobat distribuirea dividendelor."

Coroborand cele de mai sus (inclusiv formularile de la celelalte 3 coloane cu sume) cu pdf-ul inteligent (valabil pentru 2023, pentru 2024 va aparea un alt formular) rezulta ca la rubrica 8 se va completa cu suma privind dividendul efectiv platit in 2024, independent de exercitiul in care respectivele dividende au fost distribuite. 

De altfel, in opinia mea, precizarea "(...) din dividendele distribuite (...)" din normele de completare ale coloanei 4 anterior redate este un nonsens, o entitate neavand parghiile legale de plata a unor dividende nedistribuite.

Pozitia 8 din pdf-ul inteligent este introdusa cel mai probabil pentru corelarea cu informatiile din declaratia unica D212 pe care asociatii persoane fizice au obligatia sa o depuna anual in cazul depasirii plafoanelor de la care se datoreaza CASS pentru veniturile incasate din dividende in cursul anului precedent.

In declaratia unica 212 depusa pentru stabilirea CASS se declara sumele efectiv incasate (nete) de catre asociati, nu cele brute.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016