Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia 205. Intocmirea formularului in cazul dividendelor distribuite si achitate in ani diferiti

12-Mai-2025
712
Declaratia 205. Intocmirea formularului in cazul dividendelor distribuite si achitate in ani diferiti

Declaratia 205 este un formular esential pentru declararea impozitului retinut la sursa, inclusiv pentru veniturile din dividende. In practica, pot aparea situatii in care dividendele sunt distribuite intr-un an, dar achitate efectiv intr-un alt an. Iar in acest articol vom vedea un exemplu concret privind completarea corecta a Declaratiei 205 in astfel de cazuri, in conformitate cu reglementarile in vigoare.

In anul 2023 societatea a repartizat dividende aferente anului 2022 in valoare de 10 000 lei la care s-a achitat impozit = 800 lei, dar nu s-au achitat efectiv dividendele nete. Pe declaratia 205 s-au declarat urmatoarele: dividende distribuite = 10 000 lei, dividende platite = 0 lei, impozit dividende = 800 lei.

In anul 2024 nu s-au efectuat distribuiri de dividende si s-au achitat dividendele nete ramase neachitate = 9200 lei. Pe declaratia 205 pentru anul 2024 se declara: dividende distribuite = 0 lei, dividende achitate = 9200 lei, impozit dividende = 0 lei. Sunt corect intocmite cele 2 declaratii 205?

Ce este D205

Declaratia 205 este “Declaratia informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit“. Formularul este utilizat pentru declararea, pe fiecare beneficiar de venit, a impozitului aferent veniturilor cu regim de retinere la sursa, precum si a castigurilor/pierderilor din transferul aurului de investitii, realizate incepand cu 1 ianuarie 2023.

Cine depune declaratia 205

Formularul trebuie completat si depus anual de catre platitorii de venituri/intermediarii definiti potrivit legislatiei in materie, societatile de administrare a investitiilor, societatile de investitii autoadministrate, administratorii de fonduri de investitii alternative, rezidenti fiscali romani sau nerezidenti care au in Romania un sediu permanent, care are calitatea de intermediar, si care au obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa a impozitului, potrivit titlului IV din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Tipurile de venituri care se declara in formularul 205

Tipurile de venituri care se declara in formularul 205 sunt urmatoarele:
venituri din dividende;
• venituri din dobanzi;
• venituri sub forma castigurilor din transferul titlurilor de valoare si instrumente financiare derivate detinute o perioada mai mare de 365 de zile inclusiv;
• venituri sub forma castigurilor din transferul titlurilor de valoare si instrumente financiare derivate detinute o perioada mai mica de 365 de zile;
• venituri din lichidarea unei persoane juridice;
• venituri din premii;
venituri din jocuri de noroc;
• venituri provenite din incasarea bacsisului de catre salariati;

Pentru a le vedea pe toate, dar si modelul declaratiei 205, CLICK AICI>>

Cum se completeaza D205 pentru dividende distribuite si achitate in ani diferiti

Conform pct.9 din OPANAF nr. 154/2024, care a modificat Ordinul nr.179/2022 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit" si 207 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/impozitul suportat de platitorul de venit/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti":

INSTRUCTIUNI privind completarea formularului 205 Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit , cod 14.13.01.13

9. Cap. V Date informative privind impozitul pe veniturile din dividende se completeaza de catre platitorii de venituri din dividende, pentru fiecare persoana fizica beneficiara.
Col. 1 - se completeaza pentru fiecare beneficiar de venit, inscriindu-se numele si prenumele persoanelor fizice.
Col. 2 - se inscrie codul numeric personal sau numarul de identificare fiscala atribuit de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala cu ocazia inregistrarii fiscale, dupa caz.
Col. 3 - se inscrie, pe fiecare beneficiar de venit, suma reprezentand totalul venitului distribuit din dividende, intr-un an fiscal.
Col. 4 - se inscrie, pe fiecare beneficiar de venit, suma reprezentand totalul venitului platit actionarilor sau asociatilor din dividendele distribuite, intr-un an fiscal.
Col. 5 - se inscrie, pe fiecare beneficiar de venit, suma reprezentand baza de calcul al impozitului, intr-un an fiscal.
Col. 6 - se inscrie, pe fiecare beneficiar de venit, suma reprezentand totalul impozitului pe venit calculat si retinut in cursul anului.
Impozitul aferent dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora, se cuprinde in declaratia aferenta perioadei in care s-a aprobat distribuirea dividendelor.

Avand in vedere prevederile legale de mai sus, daca in anul 2024 ati platit dividende nete din dividendele distribuite si neachitate in anii anteriori (care au fost declarate prin D205 in anul 2023, cand au fost distribuite), in anul 2024, in D205 veti declara in Col. 8 dividendele efectiv platite in anul fiscal 2024 (indiferent din ce an provin).

In concluzie, apreciez ca ati completat corect cele 2 declaratii.

Raspunsuri oferite in luna MAI 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016