Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impunerea veniturile nerezidentilor. Ce contracte intocmim?

21-Mar-2013
3588
Vom analiza mai jos cazul unei societati A dintr-un stat vecin care angajeaza o alta societate (societatea B) din aceeasi tara sa presteze servicii de formare profesionala catre o societate din Romania. Cursurile se tin de catre o persoana din Romania angajata de societatea B.

Costurile acestei scolarizari vor fi facturate soc din Romania (societatea C) de catre societatea A.

Vom stabili ce fel de contracte se vor incheia de catre societatea din Romania, precum si in ce mod se vor trata castigurile din punct de vedere al impozitului pe nerezidenti.

Solutia consultantului:

Incheierea contractului a fost efectuata corect cu furnizorul serviciului, respectiv societatea ungara A, chiar daca executarea obligatiilor contractuale se realizeaza de catre un tert (societatea B) in raport cu partile semnatare. Desigur ca beneficiarul serviciului va determina la incheierea contractului conditiile de executare a acestuia, respectiv daca este permisa executarea de catre o alta persoana.


Potrivit art. 113 din Codul fiscal impozitul pe veniturile nerezidentilor este aplicat asupra veniturilor impozabile in Romania realizate de catre un nerezident si nu asupra serviciilor sau operatiunilor neremunerate catre un rezident. In mod riguros art. 115 din Codul fiscal enumera aceste venituri impozabile printre care se situeaza si veniturile din servicii prestate in Romania, asa cum dealtfel este situatia prezentata in intrebarea dvs.

Legatura indisolubila cu existenta unui venit este realizata si de prevederile art. 116 alin. (4) din Codul fiscal potrivit carora impozitul pe veniturile rezidentilor, aplicabil inclusiv veniturilor din servicii, se calculeaza, respectiv se retine in momentul platii venitului si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul. Asadar, impozitul se va datora doar de la momentul platii efective a venitului din dobanzi si nu de la data la care se naste un prezumtiv drept de aceasta natura determinat de prestarea efectiva a serviciului.

Cu privire la inregistrarea contractului incheiat cu societatea ungara A vor fi avute in vedere prevederile art. 8 alin. (7) indice 1 din Codul fiscal si OPANAF 1400/2012 care aproba procedura de inregistrare a contractelor incheiate intre persoane juridice romane si persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente.

Astfel obligatia prevazuta de cod vizeaza vizeaza obligatia de inregistrare a contractelor in care persoana juridica romana este beneficiara ale unor prestari de servicii de natura activitatilor de lucrari de constructii, montaj, supraveghere, consultanta, asistenta tehnica si orice alte activitati, executate de persoane juridice straine sau fizice nerezidente pe teritoriul Romaniei. Din enumerarea deschisa continuta de prevederea mentionata mai sus rezulta ca si serviciul de scolarizare va face obiectul procedurii.

In ceea ce priveste impozitarea venitului realizat de catre nerezident acesta va face obiectul impunerii in Romania, societatea romana va retine la sursa impozitul determinat prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut realizat. Prin prezentarea certificatului de rezidenta fiscala nerezidentul va putea face aplicabile prevederile conventiei pentru evitarea dublei impuneri dintre Ungaria si Romania ratificata prin Legea 91/1994 , astfel ca veniturile obtinute din Romania vor fi impuse potrivit art. 7 din Conventie numai daca sunt realizate prin intermediul unui sediu permanent.

In conformitate cu prevederile art. 5 paragraf 3 lit. b) din conventie sediul permanent cuprinde si furnizarea de servicii, inclusiv servicii de consultanta, de catre o intreprindere a unui stat contractant prin angajatii sai sau alt personal angajat de intreprindere in celalalt stat contractant, cu conditia ca asemenea activitati sa continue pentru acelasi proiect sau proiect conex, pentru o perioada sau perioade care insumeaza mai mult de 9 luni.

Aceasta prevedere trebuie analizata si din perspectiva intervalului de 6 luni prevazut de pct. 7 din Normele metodologice de aplicare a art. 8 din Codul fiscal , aplicabil in conditiile in care nu vor fi incidente dispozitiile cuprinse in Conventie.

Desigur ca furnizarea serviciului in maniera prezentata, respectiv o societatea independenta, nu se va pune problema existentei unui sediu permanent pentru societatea A ci vor trebui analizate conditiile in care societatea B isi desfasoara activitatea in Romania si ii sunt impuse veniturile probabil realizate in urma acordului cu societatea A.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016