Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Venituri din dobanzi. Impozit nerezidenti si capitalizarea dobanzii

07-Sep-2012
10640
Dezbatem, prin cele ce urmeaza, cazul unei societati din Romania care are doi asociati persoane juridice straine nerezidente din UE ( asociati 50%-50%) de la care imprumuta sume pentru care s-a calculat dobanda conform contractului incheiat.

In anul 2012 unul din asociati doreste sa-si cesioneze imprumuturile + dobanda aferenta catre un BVI.

Vom stabili astfel daca pentru dobanzile cesionate va trebui retinut la momentul cesiunii impozit de 16% sau daca acesta se va retine doar la momentul in care SRL -ul din Romania incepe sa achite dobanzile respective catre BVI.

De asemenea, vom vedea in ce masura poate asociatul din UE (cel care cesioneaza) care indeplineste conditiile de scutire de la plata impozitului pe dobanzi si prezinta documentele prevazute de lege pentru a beneficia de scutirea de la plata impozitului, sa capitalizeze mai intai dobanda respectiva (adica transformarea acesteia in imprumut) si sa cesioneze apoi intreaga suma ca fiind imprumut urmad ca SRL-ul din Romania sa aibe de achitat catre BVI doar credit nu si dobanzi.

Raspuns:

Incadrarea veniturilor obtinute de nerezidenti din Romania (cei doi asociati si BVI) se va efectua in baza contractulelor incheiate intre parti care trebuie sa prevada modul de derulare a operatiunilor si sa respecte cadrul legal existent.

In conformitate cu prevederile art. 115 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal , dobanzile de la un rezident sunt venituri impozabile obtinute din Romania, indiferent daca veniturile sunt primite in Romania sau in strainatate.

Astfel cum prevede art. 116, impozitul datorat de nerezidenti pentru veniturile impozabile obtinute din Romania se calculeaza, se retine si se plateste la bugetul de stat de catre platitorii de venituri.
Impozitul se calculeaza, respectiv se retine in momentul platii venitului si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul. Impozitul se calculeaza, se retine si se plateste, in lei, la bugetul de stat, la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil in ziua retinerii impozitului pentru nerezidenti. In cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende se declara si se plateste pana la data de 25 ianuarie a anului urmator.

Potrivit pct. 9 indice 6 din normele metodologice date in aplicarea acestui articol, pentru impozitul in valuta aferent dobanzilor capitalizate realizate din Romania de nerezidenti, conversia se face, de asemenea, la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil in ziua in care s-a capitalizat dobanda, respectiv la cursul valutar din momentul inregistrarii in contul curent sau in contul de depozit al titularului dobanzii capitalizate sau din momentul rascumpararii, in cazul unor instrumente de economisire, ori in momentul in care dobanda se transforma in imprumut.

Impozitul in lei astfel calculat se varsa la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a inregistrat venitul/rascumparat instrumentul de economisire.

Asadar, impozitul datorat de nerezidenti pentru veniturile din dobanzi impozabile in Romania se calculeaza, respectiv se retine in momentul platii venitului.
In situatia in care dobanda se transforma in imprumut conversia in lei a impozitul aferent dobanzilor se face la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil in ziua in care dobanda se transforma in imprumut si se varsa la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare.



Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Studiu de caz: Venituri din dobanzi. Impozit nerezidenti si capitalizarea dobanzii":
Rating:

Nota: 3 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016