Tot mai multe firme aleg sa finanteze achizitia unui autoturism prin leasing financiar, mai ales cand vor sa beneficieze de utilizarea imediata a masinii fara un efort financiar consistent. Insa, atunci cand vorbim despre deductibilitatea cheltuielilor cu amortizarea, lucrurile pot deveni confuze. Ce se intampla daca autoturismul este ulterior inchiriat unei alte firme? Se aplica limita de 1.500 lei/luna sau nu?
In acest articol, explicam ce este leasingul financiar, cum functioneaza leasingul auto, si mai ales cand amortizarea este deductibila integral conform Codului Fiscal, pe baza exceptiilor clare prevazute de lege.
Ce este leasingul
Leasingul este o forma de finantare prin care poti folosi un bun. La finalul contractului, ai optiunea sa cumperi bunul, sa-l returnezi sau sa prelungesti inchirierea. Este o solutie tot mai populara pentru cei care vor sa aiba acces rapid la un bun, fara a face un efort financiar major dintr-o data.
Ce este un leasing financiar
Leasingul financiar este o forma de inchiriere cu optiune de cumparare, prin care poti obtine un bun fara sa-l platesti integral de la inceput. Practic, platesti lunar o suma stabilita (in functie de valoarea bunului), iar la finalul perioadei de leasing, bunul devine al tau. Este o solutie des utilizata de firme si persoane fizice care vor sa achizitioneze echipamente, autovehicule sau alte active, dar prefera sa isi pastreze lichiditatile si sa plateasca treptat.

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025
- NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulMarfuri acordate cu titlu de protocol Se acorda protocol din unitatea cu amanuntul, pretul cu amanuntul fiind 300 lei (Cost 210 lei, adaos 42 lei, tva 48 lei). Care este monografia contabila si care este implicatia din...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulCod CAEN angajare zilieri O societate care are ca obiect de activitate principal codul CAEN 9329 - Alte activitati recreative si distractive si, printre codurile secundare, CAEN 9002 - Activitati de suport...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulAsociati soti in doua microintreprinderi. Intreprinderi legate Suntem 2 asociati (sot-sotie) in procent de 50% intr-o microintreprindere. Un asociat paraseste microintreprinderea incepand cu trimestrul 3. 2025 si infiinteaza o noua...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulTransfer de active intangibile de la asociat nerezident catre SRL din Romania - implicatii fiscale si obligatii declarative Intrebare fiscala - implicarea unui nerezident in transfer de active intangibile Situatia: SRL inregistrat in Romania, platitor de TVA si impozit pe profit. Asociat unic: persoana...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulDeductibilitate CAS si CASS venituri PFA si drepturi de autor Va multumesc pentru raspuns! Referitor la aceeasi speta, am rugamintea sa ma ajutati si cu calculul impozitului pe venit. Avand in vedere ca CAS si CASS sunt deductibile la...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal
Leasing auto
Leasingul auto este o metoda de finantare prin care o companie poate cumpara o masina noua sau utilizata deja, de la o firma autorizata in acest sens, de la un distribuitor auto sau chiar de la o reprezentanta. In cazul acestui tip de leasing, nu vei deveni proprietarul masinii decat la finalul contractului.
Pntru a afla mai multe detalii despre leasingul auto, click pe ACEST articol>>
Amortizare fiscala pentru autoturism inchiriat
O societate achizitioneza in leasing financiar un autoturism in valoare de 300.000 lei. Ulterior societatea inchiriaza auto unei alte societati si factureaza lunar chiria. Cheltuielile cu amortizarea lunara, care sunt mai mari de 1.500 lei, sunt deductibile integral sau doar in limita celor 1.500 lei?
Mentionez ca valoarea chiriei lunare depaseste valoarea ratei lunare de leasing.
Specialistul ne spune ca potrivit art. 28 alin. (14) din Codul fiscal:
(14) Prin exceptie de la prevederile art. 7 pct. 44 si 45, pentru mijloacele de transport de persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, din categoria M1, astfel cum sunt definite in Reglementarile privind omologarea de tip si eliberarea cartii de identitate a vehiculelor rutiere, precum si omologarea de tip a produselor utilizate la acestea - RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei nr. 211/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile, pentru fiecare, in limita a 1.500 lei/luna. Pentru aceste mijloace de transport nu se aplica prevederile alin. (12) lit. h). Sunt exceptate situatiile in care mijloacele de transport respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
a) vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
b) vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii, precum si pentru test drive si pentru demonstratii;
c) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
d) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchiriere catre alte persoane, transmiterea dreptului de folosinta, in cadrul contractelor de leasing operational sau pentru instruire de catre scolile de soferi.
Avand in vedere exceptia de la lit d), pentru vehicule utilizate pentru inchirierea catre alte persoane, limita de 1.500 lei/luna in ceea ce priveste amortizarea fiscala nu se aplica.
Prin urmare, in cazul autoturismelor inchiriate, cheltuiala cu amortizarea este deductibila integral la calculul rezultatului fiscal.
Raspunsuri oferite in luna IUNIE 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.