Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Leasing financiar autoturism. Cheltuiala cu amortizarea este deductibila integral?

06-Iun-2025
1469
Leasing financiar autoturism. Cheltuiala cu amortizarea este deductibila integral?
Cuprins

Tot mai multe firme aleg sa finanteze achizitia unui autoturism prin leasing financiar, mai ales cand vor sa beneficieze de utilizarea imediata a masinii fara un efort financiar consistent. Insa, atunci cand vorbim despre deductibilitatea cheltuielilor cu amortizarea, lucrurile pot deveni confuze. Ce se intampla daca autoturismul este ulterior inchiriat unei alte firme? Se aplica limita de 1.500 lei/luna sau nu?

In acest articol, explicam ce este leasingul financiar, cum functioneaza leasingul auto, si mai ales cand amortizarea este deductibila integral conform Codului Fiscal, pe baza exceptiilor clare prevazute de lege.

Ce este leasingul

Leasingul este o forma de finantare prin care poti folosi un bun. La finalul contractului, ai optiunea sa cumperi bunul, sa-l returnezi sau sa prelungesti inchirierea. Este o solutie tot mai populara pentru cei care vor sa aiba acces rapid la un bun, fara a face un efort financiar major dintr-o data.

Ce este un leasing financiar

Leasingul financiar este o forma de inchiriere cu optiune de cumparare, prin care poti obtine un bun fara sa-l platesti integral de la inceput. Practic, platesti lunar o suma stabilita (in functie de valoarea bunului), iar la finalul perioadei de leasing, bunul devine al tau. Este o solutie des utilizata de firme si persoane fizice care vor sa achizitioneze echipamente, autovehicule sau alte active, dar prefera sa isi pastreze lichiditatile si sa plateasca treptat.

Leasing auto

Leasingul auto este o metoda de finantare prin care o companie poate cumpara o masina noua sau utilizata deja, de la o firma autorizata in acest sens, de la un distribuitor auto sau chiar de la o reprezentanta. In cazul acestui tip de leasing, nu vei deveni proprietarul masinii decat la finalul contractului.

Pntru a afla mai multe detalii despre leasingul auto, click pe ACEST articol>>

Amortizare fiscala pentru autoturism inchiriat

O societate achizitioneza in leasing financiar un autoturism in valoare de 300.000 lei. Ulterior societatea inchiriaza auto unei alte societati si factureaza lunar chiria. Cheltuielile cu amortizarea lunara, care sunt mai mari de 1.500 lei, sunt deductibile integral sau doar in limita celor 1.500 lei?
Mentionez ca valoarea chiriei lunare depaseste valoarea ratei lunare de leasing.

Specialistul ne spune ca potrivit art. 28 alin. (14) din Codul fiscal:
(14) Prin exceptie de la prevederile art. 7 pct. 44 si 45, pentru mijloacele de transport de persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, din categoria M1, astfel cum sunt definite in Reglementarile privind omologarea de tip si eliberarea cartii de identitate a vehiculelor rutiere, precum si omologarea de tip a produselor utilizate la acestea - RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei nr. 211/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile, pentru fiecare, in limita a 1.500 lei/luna. Pentru aceste mijloace de transport nu se aplica prevederile alin. (12) lit. h). Sunt exceptate situatiile in care mijloacele de transport respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
a) vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
b) vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii, precum si pentru test drive si pentru demonstratii;
c) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
d) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu platainclusiv pentru inchiriere catre alte persoane, transmiterea dreptului de folosinta, in cadrul contractelor de leasing operational sau pentru instruire de catre scolile de soferi.

Avand in vedere exceptia de la lit d), pentru vehicule utilizate pentru inchirierea catre alte persoane, limita de 1.500 lei/luna in ceea ce priveste amortizarea fiscala nu se aplica.

Prin urmare, in cazul autoturismelor inchiriate, cheltuiala cu amortizarea este deductibila integral la calculul rezultatului fiscal.


Raspunsuri oferite in luna IUNIE 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Masuri fiscale iunie 2025: Cresteri de taxe, controale extinse si taieri bugetare anuntate de viitorul Guvern

    • Un nou pachet de masuri fiscale si reforme bugetare se pregateste sa redefineasca echilibrul economic al Romaniei. Potrivit unui draft al Programului de Guvernare, publicat de profit.ro, viitorul Executiv intentioneaza sa implementeze un set extins de politici care sa sporeasca veniturile statului si sa reduca deficitul bugetar. Planul include majorari de taxe si accize, largirea bazei de impozitare si o ofensiva clara impotriva evaziunii fiscale, sustinuta de digitalizare, controale riguroase...» citeste mai departe aici

  • D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari

    • Multi contribuabili se intreaba daca si in acest an data de 25 iunie 2025 este termenul limita pentru depunerea Declaratiei D101 privind impozitul pe profit aferent anului 2024. De asemenea, firmele pot transmite in acest an si Formularul 177, pentru redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre sponsorizari. In acest articol gasesti raspunsuri la aceste intrebari legate de completarea corecta a D101, mai ales in cazurile in care ai pierderi fiscale reportate. Iti...» citeste mai departe aici

  • Casa de marcat portabila pentru PFA. Speta utila cu privire la obligativitatea utilizarii ei

    • In contextul legislatiei fiscale actuale, utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale (case de marcat) este obligatorie pentru majoritatea operatorilor economici care incaseaza contravaloarea bunurilor si serviciilor direct de la populatie. Totusi, odata cu diversificarea modului in care sunt prestate aceste servicii, au aparut si solutii moderne precum casele de marcat portabile, esentiale mai ales pentru activitatile desfasurate in afara sediului fix, cum ar fi serviciile de asistenta...» citeste mai departe aici

  • [Declaratia unica rectificativa] Termene de depunere, reglementari cheie si studii de caz

    • Declaratia Unica rectificativa reprezinta instrumentul prin care contribuabilii persoane fizice pot corecta eventualele erori aparute in formularul initial, fie ca este vorba de venituri, contributii sociale sau alte obligatii declarate. In acest articol va oferim o prezentare clara a termenelor de depunere, a reglementarilor-cheie prevazute de legislatia fiscala, precum si studii de caz relevante care ilustreaza modul corect de completare si transmitere a declaratiei rectificative.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016