Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cota de TVA de 9 la suta s-ar putea extinde. Ce categorii s-ar putea bucura de modificare?

09-Iul-2014
2781
Dupa nenumarate negocieri si dezbateri cu privire la reducerea cotei de TVA, iata ca o noua categorie de contribuabili s-ar putea bucura de o cota redusa de TVA. Nu este vorba, de data aceasta, de o categorie atat de mare asa cum s-a intamplat in cazul reducerii TVA-ului in industria de panificatie.

In concret, ANAT vrea extinderea cotei reduse de TVA la cazarea cu demipensiune sau pensiune completa si sustine ca masura va avea ca efect atragerea unui numar mai mare de turisti romani si straini in vacanta in Romania, cresterea consumului de servicii turistice si a ponderii turismului in PIB.

Pana la acest moment, aminteste Mediafax, cota redusa de 9% se aplica doar pentru servicii de cazare si cazare cu mic dejun inclus. Restul serviciilor din turism, inclusiv cele ale agentiilor care comercializeaza produse turistice in Romania, se impoziteaza cu cota integrala de 24%.

Aceeasi sursa citeaza declaratiile facute de Lucia Morariu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT):

"Cota TVA de 24% este mai mare decat nivelul aplicat in majoritatea tarilor UE si pune industria intr-o situatie de necompetitivitate fata de tarile concurente pe piata turismului. Bulgaria aplica o cota de 9% din aprilie 2011 pentru vacantele cumparate prin agentiile de turism (peste 102.000 de romani au plecat in Bulgaria prin agentiile de turism, in 2013), Grecia a redus TVA pentru restaurante la 13% in timpul crizei economice (aproximativ 100.000 de romani au plecat in 2013 prin agentiile de turism), Spania are o cota de 10% atat pentru cazare, cat si pentru serviciile din restaurant (peste 53.000 de romani)".


De asemenea, retinem ca, potrivit ANAT, si alte tari care atrag impreuna anual sute de mii de turisti romani practica un TVA redus pentru serviciile de turism: Cipru (9% cazare, 9% restaurant, aproximativ 2.000 de turisti romani in 2013 ), Italia (10% cazare, 10% restaurant - aprox. 45.000 de romani), Franta (10% cazare, 10,58% restaurant - aprox. 26.000 de romani), Austria (10% cazare, 10,62% restaurant - aprox. 27.000 de romani), Malta (7% cazare, 18% restaurant - aprox. 4.500 romani), Germania (7% cazare, 19% restaurant - aprox. 28.000 ), Croatia (13% cazare, 13% restaurant - aprox. 5.000 romani), Cehia (15% cazare, 21% restaurant - peste 3.200 de romani).

Potrivit Mediafax, reprezentantii ANAT sunt de parere ca reducerea TVA la 9% pentru cazarea cu demipensiune sau pensiune completa si pentru pachetele vandute de agentii in Romania va impulsiona turistii sa consume si servicii de masa la hoteluri, intr-o proportie mai mare decat acum, pe hotelieri sa practice si sistemul all inclusive si, de asemenea, ar putea determina si o scadere cu 10% a pretului pachetelor turistice.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Bon fiscal emis eronat. Cum se poate face corectia contabila

    • Bonul fiscal este un document important in desfasurarea activitatii unei firme, fiindca include informatii referitoare la toate tranzactiile efectuate de aceasta, precum livrari de bunuri sau prestari de servicii, si este emis de casele de marcat fiscale electronice. Tocmai de aceea este necesar ca acestea sa fie corecte atunci cand sunt oferite clientilor de catre comercianti. Insa cum putem proceda in cazul in care o firma a emis un bon fiscal eronat? Cum se poate face corectia contabila?...» citeste mai departe aici

  • Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la persoanele fizice in luna august

    • Persoanele fizice, la fel ca cele juridice, au obligatii fiscale catre stat precum plata unor impozite, taxe sau contributii catre buget. In caz contrar, in urma controalelor ANAF, s-a putea sa fie amendate sau sa sufere alte consecinte fiscale. In acest articol vom vedea ce nereguli au descoperit inspectorii ANAF in urma controalelor la persoanele fizice din luna august 2024, asa cum apare in documentul publicat de institutie pe site-ul oficial. Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la...» citeste mai departe aici

  • RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem

    • Referitor la prevederile OUG nr. 120/2021 privind administrarea sistemului national RO-e Factura si cele ale Codului Fiscal (Legea nr. 227/2015), Oficiul National al Registrului Comertului va aduce la cunostinta urmatoarele aspecte: RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), prin activitatea sa de baza desfasurata ca autoritate publica, emite facturi fara TVA pentru serviciile specifice...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016