Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitarea veniturilor obtinute de romani si de ce nu e tocmai avantajos

13-Aug-2015
1909

Ce a insemnat, mai exact, introducerea cotei unice de impozitare a veniturilor acum 11 ani? Si ce reprezinta astazi cota efectiva de taxare a salariului minim pe economie? Daca ar fi sa facem o analiza a felului in care sunt impozitate veniturile, fie ca vorbim de antreprenori, fie ca discutam de angajati, la ce concluzii am ajunge?

Intr-o analiza intocmita recent, portalul Cursdeguvernare.ro atrage atentia asupra faptului ca mai sus-numita "cota efectiva de taxare a salariului minim pe economie va ajunge de la 0,45%, cat era initial la 12%, odata cu majorarea anuntata pentru data de 1 ianuarie 2016".

Explicand efectele care se produc prin impozitarea directa si indirecta, aceeasi sursa ofera exemple concrete care dovedesc modul in care functioneaza economia in prezent si cat de avantajos e sa o sustinem prin munca pe care o depunem zi de zi.

Facem referire, prin cele ce urmeaza, la impozitarea indirecta a veniturilor.

"Banii scapati de impozitarea directa a veniturilor si utilizati in consum sunt taxati cu TVA la nivelul standard (actualmente de 24%) sau cu cote reduse de 9% ( alimente, medicamente etc.) si 5% ( manuale scolare, carti, reviste, acces la muzee, cinematografe, locuinte – in anumite conditii etc.), pentru anumite produse si servicii", explica portalul Cursdeguvernare.ro.

Amintind ca la inceput exceptiile de la cota standard nu erau in numar foarte mare, aceasta crestere a avut loc in contextul in care s-au acoperit mai multe categorii de produse pentru cota de TVA redus.

Se explica astfel, prin analiza detaliata, cum calculand media pe tot cosul de consum, valorile obtinute sunt mai mici fata de cota standard. Cu alte cuvinte, "cota reala aplicata in prezent este deja cu aproape zece procente mai mica decat cea existenta la momentul iunie 2010. Un nivel de 13% ar fi bun daca oferta din economia nationala ar putea acoperi cererea suplimentar aparuta pe aceasta cale", explica aceeasi sursa.

Potrivit portalul amintit, piata unica europeana in care ne aflam "inghite" produse pe o piata de 20 milioane de locuitori "dintre care numai un sfert lucreaza iar potentialul de crestere neinflationista a fost deja atins".

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Masuri fiscale iunie 2025: Cresteri de taxe, controale extinse si taieri bugetare anuntate de viitorul Guvern

    • Un nou pachet de masuri fiscale si reforme bugetare se pregateste sa redefineasca echilibrul economic al Romaniei. Potrivit unui draft al Programului de Guvernare, publicat de profit.ro, viitorul Executiv intentioneaza sa implementeze un set extins de politici care sa sporeasca veniturile statului si sa reduca deficitul bugetar. Planul include majorari de taxe si accize, largirea bazei de impozitare si o ofensiva clara impotriva evaziunii fiscale, sustinuta de digitalizare, controale riguroase...» citeste mai departe aici

  • D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari

    • Multi contribuabili se intreaba daca si in acest an data de 25 iunie 2025 este termenul limita pentru depunerea Declaratiei D101 privind impozitul pe profit aferent anului 2024. De asemenea, firmele pot transmite in acest an si Formularul 177, pentru redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre sponsorizari. In acest articol gasesti raspunsuri la aceste intrebari legate de completarea corecta a D101, mai ales in cazurile in care ai pierderi fiscale reportate. Iti...» citeste mai departe aici

  • Casa de marcat portabila pentru PFA. Speta utila cu privire la obligativitatea utilizarii ei

    • In contextul legislatiei fiscale actuale, utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale (case de marcat) este obligatorie pentru majoritatea operatorilor economici care incaseaza contravaloarea bunurilor si serviciilor direct de la populatie. Totusi, odata cu diversificarea modului in care sunt prestate aceste servicii, au aparut si solutii moderne precum casele de marcat portabile, esentiale mai ales pentru activitatile desfasurate in afara sediului fix, cum ar fi serviciile de asistenta...» citeste mai departe aici

  • [Declaratia unica rectificativa] Termene de depunere, reglementari cheie si studii de caz

    • Declaratia Unica rectificativa reprezinta instrumentul prin care contribuabilii persoane fizice pot corecta eventualele erori aparute in formularul initial, fie ca este vorba de venituri, contributii sociale sau alte obligatii declarate. In acest articol va oferim o prezentare clara a termenelor de depunere, a reglementarilor-cheie prevazute de legislatia fiscala, precum si studii de caz relevante care ilustreaza modul corect de completare si transmitere a declaratiei rectificative.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016