Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Asociatia Consumatorilor solicita Guvernului inghetarea preturilor la alimentele de baza

02-Apr-2020
2031

Asociatia Pro Consumatori (APC) cere Guvernului sa inghete preturile produselor alimentare de baza pe o perioada de 12 luni. APC a remis un comunicat de presa in care arata motivele care au stat la baza acestei solicitari.

Astfel, acestia arata ca in cazul unei femei pensionar bugetul lunar pentru un trai de subzistenta este de 358,44 lei, in timp ce in cazul unui barbat pensionar vorbim de un buget lunar pentru un trai de subzistenta de 302,61 lei!

In cazul unei familii standard, formata din doi adulti si doi copii, bugetul lunar pentru un trai de subzistenta este egal cu 1.110 lei!

“Avand in vedere ingrijorarile care exista vis-a-vis de continuarea cresterii preturilor, expertii Asociatiei Pro Consumatori au inteles dificultatiile financiare cu care se confrunta atat executivul tarii, cat si societatile comerciale din domeniul agroalimentar in aceasta perioada de criza generata de epidemia COVID-19, drept pentru care propunem Guvernului Romaniei inghetarea preturilor la produsele agroalimentare necesare unui trai de subzistenta pentru o perioada de 12 luni”, se arata in comunicatul remis joi, 2 aprilie 2020. 

Presedintele APC - Costel Stanciu – arata ca este necesar ca statul sa monitorizeze continuu preturile produselor de stricta necesitate.

“In situatia in care 80% dintre romani isi fac cumparaturile in marile structuri comerciale de tip supermarket, respectiv hipermarket, in actuala stare de urgenta generata de COVID-19, Guvernul Romaniei si Parlamentul Romaniei trebuie sa inghete preturile alimentelor care formeaza cosul de consum pentru un trai de subzistenta si sa oblige aceste structuri comerciale sa asigure prezenta produselor in oferta lor comerciala. Totodata, este imperios necesar, avand in vedere cresterile nejustificate de preturi la unele produse de stricta necesitate, atat alimentare, cat si nealimentare, ca statul sa monitorizeze in permanenta aceste preturi, iar cresterile de preturi, pe perioada starii de urgenta si pana in momentul in care economia se stabilizeaza, sa fie aprobate de ANAF numai in baza prezentarii unor metodologii de calcul care sa prezinte structura tuturor elementelor de costuri, iar adaosul comercial sa nu fie mai mare de 10%, la care trebuie adaugata si rata anuala a inflatiei prognozate de BNR”, sustine presedintele APC - Costel Stanciu.

Produsele considerate de baza pentru un trai de subzistenta sunt urmatoarele:

Paine (franzela, 300 grame), faina neagra de grau, malai, carne de porc (carne pentru gatit din spata de porc), carne de pui (pui grill), oua, lapte 3,5% grasime, telemea de oaie cu 50% grasime, telemea de vaca cu 42% grasime, iaurt 3,5% grasime, unt 65% grasime, ulei de floarea soarelui, pasta de tomate 24%, ceapa, morcov, usturoi, patrunjel, cartofi, fasole, mere, zahar, gem de caise/prune, cafea.

Asociatia Pro Consumatori este o organizatie de utilitate publica, cu o activitate neintrerupta de 30 de ani in domeniul protectiei consumatorilor, membra a Organizatiei Europene a Consumatorilor. Solicitarea adresata Guvernului de a ingheta preturile la alimentellle de baza vine ca urmare a unei serii de sesizari din partea consumatorilor cu privire la cresterile mari de preturi, in unele unitati comerciale, la o serie de alimente considerate de baza in alimentatia unei familii.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016