Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Directorul companiei Eximtur: Statul este incapabil sa scoata de pe piata operatorii neplatitori de impozite

08-Mar-2013
3669
Evaziunea fiscala continua sa existe la mai multe nivele si in mai multe domenii din economie. Turismul nu face nicio exceptie si continua sa inregistreze situatii in care unii operatori economici din acest segment nu platesc impozitele datorate statului.

Intr-un interviu recent acordat Agerpres, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania, Lucia Morariu, director general si proprietar al companiei Eximtur, a declarat ca statul este incapabil sa scoata de pe piata operatorii neplatitori de taxe si impozite.

"Pana lucrurile merg bine, se considera ca managementul este performant. Daca ceva nu mai este in ordine, este criticat managementul. Este greu sa stabilesti in Romania reguli si indicatori de administrare performanta. Din pacate, piata actuala nu ne ajuta. Tendinta populatiei de a calatori ramane, oarecum, stabila. in schimb, statul nu ne ajuta. Statul este incapabil sa scoata de pe piata operatorii neplatitori de taxe si impozite. Evaziunea fiscala pe salarii ne inconjoara in toate industriile, nu doar in cea de turism."

Lucia Morariu a atras atentia asupra faptului ca o companie de turism se confrunta ca dificultati mari in a-si plati impozitele care actualmente reprezinta pana la 50% din cheltuielile unei companii de turism:

"Din nefericire, 90% dintre operatorii economici din turism platesc oamenii la negru, sau in cel mai bun caz la gris. Este foarte, foarte, grav, pentru ca taxele si impozitele reprezinta circa 40-50% din cheltuielile unei companii de turism. Este greu sa rezisti, ca platitor corect de taxe si impozite, cand esti inconjurat de operatori economici care nu isi achita obligatiile fata de buget si intorc in piata respectivele sume prin reduceri necontrolate, iar toamna dau faliment si dispar cu banii clientilor."


De asemenea, aceasta a explicat modul defectuos in care functioneaza economia atunci cand vine vorba de sprijinirea mediului de afaceri autohton. Alegand sa plateasca toate taxele si impozitele datorate, compania nu are nicio datorie in prezent.

In acelasi timp, angajatii sai sunt nevoiti sa se imprumute la banci pentru credite personale. Cu incasari din care sume semnificative merg catre stat, orice companie care e platitor "corect" de impozite se va confrunta cu dificultati mari pentru a-si sustine cheltuielile:

"Eximtur a platit, din 2008 pana in 2012, la bugetul de stat, sub forma de taxe si impozite, suma de 4 milioane de euro. Daca eram <>- cum spune presa - plateam un milion de euro, iar cu trei milioane eram acum proprietarii unui mare hotel de lux. Eximtur nu are niciun fel de datorii, insa angajatii sai au facut, ca toata lumea, credite personale la banci. Este o mare problema a economiei romanesti <>, iar daca statul nu va interveni concret, investitorii seriosi se vor lasa de afaceri, vor pleca din Romania si vor ramane <>. Probabil se doreste acest lucru. Industria de calatorii este foarte afectata de <>".


Sursa: Agerpres


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016