Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In atentia operatorilor economici!Termene limita pentru conectarea caselor de marcat la ANAF (Proiect de Ordin)

29-Mar-2021
4771

ANAF a pus in dezbatere publica un nou Proiect de Ordin privind aprobarea procedurii de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale definite la art. 3 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, la sistemul informatic national de supraveghere si monitorizare a datelor fiscale al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Prin actul normativ se aproba procedura de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale definite la art. 3 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, la sistemul informatic national de supraveghere si monitorizare a datelor fiscale al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, denumit in continuare sistem informatic, prevazuta in anexa nr. 1 la prezentul ordin. 

Obligatia de a asigura conectarea la distanta a aparatelor de marcat electronice fiscale in vederea transmiterii de date fiscale catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala revine operatorilor economici prevazuti la art. 1 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. 

Lunar, Agentia Nationala de Administrare Fiscala transmite catre operatorii economici utilizatori de aparate de marcat electronice fiscale, prin intermediul serviciului ”Spatiul Privat Virtual”, mesaje despre eventualele disfunctionalitati privind fisierele transmise de la aparatele de marcat electronice fiscale catre sistemul informatic. 

Conectarea prevazuta la art. 1 se realizeaza pe categorii de contribuabili, incepand cu data de 31.03.2021, cu respectarea urmatoarelor termene: 

a) pana la data de 30.06.2021 operatorii economici incadrati in categoria marilor contribuabili; 
b) pana la data de 30.11.2021 operatorii economici din categoria contribuabililor mijlocii si 
mici. 


c) operatorii economici care achizitioneaza aparate de marcat electronice fiscale ulterior datei de 1.12.2021, la data instalarii aparatului de marcat electronic fiscal. 

Prin exceptie de la prevederile alin. (1), operatorii economici care utilizeaza aparate de marcat electronice fiscale instalate in zone nedeservite de retele de comunicatii electronice au obligatia completarii si transmiterii declaratiei prevazuta in anexa nr. 2 la prezentul ordin cu respectarea urmatoarelor termene: 

a) operatorii economici prevazuti la alin. (1) lit a), pâna la data de 30.06.2021. 
b) operatorii economici prevazuti la alin. (1) lit b), pâna la data de 30.11.2021. 
c) operatorii economici prevazuti la alin. (1) lit c), in termen de 2 zile lucratoare de la data instalarii aparatului de marcat electronic fiscal.

Extras din Referatul de Aprobare:

Conform dispozitiilor art. 3^1 alin. (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, cu modificarile si completarile ulterioare se reglementeaza modalitatea stabilirii procedurii de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale, precum si data incepand cu care acestea se conecteaza la sistemul informatic national de supraveghere si monitorizare a datelor fiscale al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, si a dispozitiilor Hotararii Guvernului nr. 479/2003 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu completarile si modificarile ulterioare care prevede obligativitatea operatorilor economici antementionati de a realiza conectarea aparatelor la sistemul informatic, precizand, la art. 1 alin. (5), ca ”Utilizatorii inregistreaza si transmit operatiunile efectuate catre Sistemul informatic national de supraveghere si monitorizare a datelor fiscale al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, denumit in continuare sistem informatic” si avand in vedere: 

- contextul pandemic concretizat prin prelungirea succesiva a starii de alerta (de actualitate si la data prezentei) si consecintele acestuia, au condus la extinderea perioadei in care erau prevazute intalniri interinstitutionale precum si actiuni imperios necesare pentru derularea unor procese tehnice fara de care tehnicienilor de service le este imposibila desfasurarea atributiilor esentiale pentru atingerea obiectivului; 

- testele de performanta si securitate efectuate asupra aplicatiei informatice necesara implementarii proiectului de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale au relevat necesitatea unor ajustari in scopul consolidarii aplicatiei software, aspect imprevizibil la momentul emiterii OPANAF nr. 2668/2020 sus mentionat;Centrul National pentru Informatii Financiare, structura care a elaborat solutia tehnica necesara implementarii procedurii de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic al ANAF, a informat Agentia Nationala de Administrare Fiscala ca data de 31.03.2021 este termenul la care aplicatia software va fi data in productie, 

s-a luat decizia elaborarii unui proiect de ordin nou, prin care sunt stabilite noi termene pana la care operatorii economici utilizatori de aparate de marcat electronice fiscale au obligatia conectarii acestora la sistemul informatic al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. 

Proiectul de ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala privind aprobarea procedurii de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale definite la art. 3 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile ?i completarile ulterioare, la sistemul informatic national de supraveghere si monitorizare a datelor fiscale al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, a fost elaborat de Directia Generala de Informatii Fiscale urmarind aplicabilitatea si asigurarea realizarii indicatorilor atat la nivelul structurilor de valorificare a datelor si informatiilor, cat si la nivel teritorial si central al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, fapt ce va conduce in acelasi timp si la indeplinirea obiectivelor Agentiei, referitoare la eficienta instrumentelor prin care se efectueaza analize asupra activitatii operatorilor economici, pentru intreprinderea masurilor necesare diminuarii gradului de evaziune fiscala si implicit pentru realizarea programului de incasari la bugetul general consolidat al statului.

 

Sursa: ANAF

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Plafon 33% beneficii netaxabile 2025. Plafonul se calculeaza in functie de salariul brut sau net?

    • Pentru a remunera angajatii, firmele pot acorda numeroase beneficii extrasalariale, fara a fi supuse impozitarii, in limita unui plafon lunar de 33% din salariu. Printre facilitati amintim tichetele de masa, cazarea sau chiar contributiile la pensii facultative. Este important de mentionat faptul ca angajatorii au de respectat mai multe reguli si trebuie sa calculeze corespunzator plafonul de 33%, fiindca aceste beneficii salariale pot fi cumulate. Plafon 33% beneficii netaxabile. Beneficii...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe venit in 2025. Ce modificari importante au aparut

    • Mai multe modificari importante cu privire la impozitul pe venit se vor aplica din 2025. Acestea vor afecta atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice, fiinca au aparut intr-o perioada economica incerta. Printre cele mai semnificative masuri se numara eliminarea scutirii de impozit pentru salariatii din sectoarele IT, constructii, agricol si industria alimentara, cresterea cotei de impozitare pentru dividendele distribuite, dar si noi reguli privind impozitarea veniturilor din transferul...» citeste mai departe aici

  • Factura proforma in contextul e-Factura. Mai poate fi utilizata sau nu?

    • Modul in care sunt gestionate platile intre furnizori si clienti a fost schimbat prin implementarea sistemului E-Factura. Iar in acest context, multi antreprenori se intreaba daca mai pot efectua plati pe baza facturilor proforme, asa cum se obisnuia inainte de implementarea acestui sistem electronic. Factura proforma in contextul e-Factura In conditiile existentei e-Factura si a obligatiei de a plati o suma de bani unui furnizor doar dupa ce ai primit factura fiscala prin e-Factura, se mai...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016