Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deductibilitatea cheltuielilor cu tichetele cadou

03-Nov-2009
7623

Intrebare:


Societatea noastra a acordat tichete cadou conform contractului colectiv de munca, intr-o anumita zi din an , in suma de 300 lei pe salariat.Le-am considerat ca fiind cheltuieli sociale..Din punct de vedere al impozitului pe profit, nu ne incadram in deductibilitatea limitata de 2% din fond salarii.

Valoarea acestor cheltuieli cu tichetele am refacturat-o partenerului de afaceri ,care conform contractului incheiat cu firma noastra suporta toate cheltuielile cu salariatii.Am refacturat :(300*25*16%)*19% Tva. Daca am inregistrat venit si am colectat TVA aceste cheltuieli tot nedeductibile raman?

Din punct de vedere al contributiilor conform pct.11.2 din HG 1317/2006 pentru aprobarea normelor de aplicare a legii 193/2006, nu se calculeaza si nu se retin contributii nici pentru salariat si nici pentru angajator.

In ceea ce priveste impozitul pe salarii, pentru ca nu ne incadram la art.55 pct.4 alin a, ar trebui retinut impozit pe salarii?

Cei de la fisc spun ca pentru ca aceste cheltuieli sunt nedeductibile , si daca se calculeaza venit din salarii atunci se asimileaza la venituri salariale si trebuie retinute contributii. Adica,pentru ca reprezinta o cheltuiala nedeductibila nu se ia in calcul la impozitul pe profit, pentru venituri am platit 16% + TVA, si trebuie sa retin si toate contributiile?

Prin urmare cum ar trebui sa procedam astfel incat societatea sa plateasca cat mai putin la stat?

Raspuns:


Avantajele primite de salariati sub forma de tichete cadou reprezinta venituri neimpozabile, conform art. 55 alin.(4) lit. a) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, numai in cazul in care acestea sunt acordate sub forma de cadouri oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 Iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie dintre cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.

Solutie oferita 
Serviciul de Consultanta al Consilier Taxe si Impo zite

Lansat in octombrie 1995 - 15 ani de experienta!
Cel mai bun serviciu de informare si consultanta in contabilitate si fiscalitate de pe piata!
Consilier: Taxe si Impozite pentru Contabili 2009-2010

Suma care depaseste aceasta limita, precum si valoarea tichetelor cadou acordate salariatilor cu alte ocazii decat cele mentionate mai sus reprezinta avantaje si se impoziteaza potrivit prevederilor art. 57 din Codul fiscal.

In cazul relatat de dumneavoastra, societatea in cauza a acordat tichete cadou in suma de 300 lei fiecarui salariat astfel ca, in baza dispozitiilor legale sus citate, aceasta suma constituie venit impozabil.

Totodata, cheltuielile cu tichetele cadou se incadreaza in prevederile art. 21 alin.(3) lit. c) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, reprezentand cheltuieli sociale deductibile numai daca se incadreaza in limita unei cote de pana la 2%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.

Cheltuielile cu tichetele cadou nu sunt deductibile daca nu se incadreaza in limita cotei de pana la 2%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, fiind lipsit de relevanta faptul ca valoarea tichetelor de masa a fost refacturata clientului.

Astfel, aceasta regula se aplica in toate cazurile inclusiv in situatia in care valoarea tichetelor cadou a fost refacturata de societate.

In concluzie, tichetelor cadou acordate in suma de 300 lei fiecarui salariat reprezinta avantaje ce se vor avea in vedere la stabilirea venitului impozabil pentru determinarea impozitului pe venitul din salarii. Insa, asupra acestora nu se calculeaza si nu se retin contributiile sociale, in conformitate cu dispozitiile pct. 11.2. din In conformitate cu dispozitiile pct. 11.2. din Norma metodologica de aplicare a dispozitiilor Legii nr. 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa, aprobata prin H.G nr. 1317/2006, asupra sumelor corespunzatoare tichetelor cadou acordate de angajator nu se calculeaza si nu se retin nici pentru salariat, nici pentru angajator contributiile obligatorii de asigurari sociale, prevazute de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, contributiile la bugetul asigurarilor pentru somaj, prevazute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, contributiile obligatorii pentru asigurarile de sanatate, prevazute de Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile ulterioare.

Angajatorii nu datoreaza pentru sumele corespunzatoare tichetelor cadou si tichetelor de cresa acordate angajatilor nici contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, prevazuta de Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, cu modificarile si completarile ulterioare.

Articol adaugat la 03 noiembrie 2009

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Deductibilitatea cheltuielilor cu tichetele cadou":
Rating:

Nota: 2.5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016