
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
In ultimii ani, angajatorii au inceput din ce in ce mai mult sa identifice si sa utilizeze modalitati de fidelizare a angajatilor, care sa fie, totodata, deductibile fiscal, avand in vedere criza de personal (calificat sau chiar necalificat) existent pe piata muncii din Romania.
Printre cele mai des intalnite metode, regasim: acordarea de tichete de masa, tichete cadou, tichete de vacanta si plata unor asigurari medicale private, scrie Contabilul.ro.
De asemenea, exista posibilitatea ca angajatorul sa contribuie pentru angajatii sai la fonduri de pensii facultative.
Potrivit Legii 227/2015 privind Codul fiscal, articolul 76, alineatul 4, litera s - definirea veniturilor din salarii si asimilate salariilor - urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
"s) contributiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele reprezentand contributii la scheme de pensii facultative (…) suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita a 400 euro anual pentru fiecare persoana."
Asadar, contributia suportata de angajator la un fond de pensii facultative este considerata avantaj salarial si se impoziteaza ca impozit pe salariu si contributii sociale, prin cumulare cu celelalte venituri din luna respectiva realizate de salariat, doar daca suma respectiva depaseste contravaloarea a sumei de 400 de euro anual per salariat.
Daca suma platita de angajator pentru salariat se incadreaza in limita de 400 de euro anual pe salariat, contributia facultativa la fondul de pensii NU se considera avantaj salarial si NU se impoziteaza la nivelul salariatului, conform Contabilul.ro.
Potrivit Legii 227/2015 privind Codul fiscal, articolul 25, alineatul 2 - cheltuieli - "Cheltuielile cu salariile si cele asimilate salariilor astfel cum sunt definite potrivit titlului IV sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, cu exceptia celor reglementate la alin. (3) si (4)."
Astfel, cheltuiala care reprezinta contributia la un fond de pensii suportata de firma pentru angajatii proprii este deductibila la calculul impozitului pe profit, indiferent de valoarea contributiei si indiferent de tratamentul fiscal aplicat la nivelul salariatului, informeaza Contabilul.ro.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Factura de voucher retur emisa de catre Emag o vom inregistra doar prin note contabile fara a fi nevoiti sa o inregistram ca si intrare ce va fi transmisa in D394?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: In cazul in care se acorda bonus salarial pentru anul 2020 la provizionul inregistrat (6812 = 1518), pe langa valoarea bruta a bonusului se adauga si valoarea contributiilor asiguratorii in munca?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<