Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noutati legislatie fiscala 28 septembrie - 2 octombrie 2009 - Monitorul Oficial

09-Oct-2009
3691

LEGE nr. 295 din 28 septembrie 2009


pentru modificarea si completarea art. 20 din Legea nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului

Emitent: PARLAMENTUL
Publicat in:MONITORUL OFICIAL nr. 645 din 1 octombrie 2009

Pe cine vizeaza?
Actul intereseaza societatile comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola.

Important!
Bunurile mobile corporale prevazute in contractul de concesiune, uzate fizic si moral, trec din domeniul public in domeniul privat al statului si pot fi casate, cu acordul concesionarului, potrivit prevederilor legale in vigoare, iar sumele rezultate din valorificarea activelor corporale casate se vireaza in contul Agentiei Domeniilor Statului si se fac venit la bugetul de stat.

La expirarea contractului de concesiune beneficiarul este obligat sa restituie liber de orice sarcini bunul incredintat prin contract, inclusiv investitiile realizate, cu exceptia bunurilor care au fost casate potrivit alin. (21).
----------------------------------------------------------

ORDIN nr. 2.624 din 10 septembrie 2009
pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului economiei si finantelor nr. 2.116/2007 privind aprobarea cheltuielilor eligibile pentru Programul operational Asistenta tehnica

Emitent: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
Publicat in:MONITORUL OFICIAL nr. 647 din 1 octombrie 2009

Pe cine vizeaza?
Actul intereseaza beneficiarii Programului operational de Asistenta tehnica, stabilind tipurile de cheltuieli care sunt eligibile.

Important!
Cheltuielile efectuate pentru implementarea operatiunilor din cadrul axelor prioritare/domeniilor majore de interventie prezentate la art. 1 sunt considerate eligibile daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

a) sunt efectuate incepand cu data de 1 ianuarie 2007;
b) sunt in concordanta cu obiectivele POAT; si
c) sunt necesare implementarii proiectului.

Cheltuielile efectuate pentru sprijinirea activitatii coordonatorilor de poli de crestere si a personalului de sprijin al acestora sunt considerate eligibile daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

a) sunt efectuate incepand cu data intrarii in vigoare a Protocolului tripartit dintre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, Ministerul Finantelor Publice si fiecare agentie pentru dezvoltare regionala in parte;
b) nu sunt finantate din axa prioritara 6 din Programul operational regional;
c) sunt in concordanta cu obiectivele POAT;
d) sunt necesare implementarii proiectului.

Sunt considerate eligibile atat cheltuielile efectuate pentru remunerarea personalului contractual (inclusiv contributiile salariale suportate de catre angajat si angajator), avand atributii in programarea, implementarea, monitorizarea, evaluarea, gestionarea, coordonarea, controlul si auditul instrumentelor structurale, incadrat in cadrul ACIS, al AM POAT, al ACP si al AA, cat si cheltuielile efectuate pentru remunerarea coordonatorilor de poli de crestere si a personalului de sprijin al acestora, proportional cu timpul efectiv lucrat pentru indeplinirea atributiilor stabilite pentru coordonatorii de poli de crestere si personalul de sprijin al acestora conform Protocolului tripartit dintre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, Ministerul Finantelor Publice si fiecare agentie pentru dezvoltare regionala in parte."

Categoriile de cheltuieli eligibile pentru prestarea de servicii necesare in cadrul proiectelor pentru finantarea activitatii coordonatorilor de poli de crestere si a personalului de sprijin al acestora sunt urmatoarele:

a) cheltuielile pentru achizitionarea sau realizarea de studii si analize;
b) cheltuielile pentru consultanta si expertiza tehnica, financiara, contabila, fiscala si juridica (inclusiv pentru elaborarea de rapoarte, strategii, ghiduri, metodologii);
c) cheltuielile de informare si publicitate pentru proiect, care rezulta din obligatiile beneficiarului;
d) cheltuielile efectuate pentru organizarea de evenimente;
e) cheltuielile efectuate cu traduceri si interpretariat;
f) cheltuielile pentru servicii informatice si de comunicatii: instalare, intretinere si reparare echipamente informatice, de comunicatii, periferice de calcul si instalatii;
g) cheltuielile pentru participarea coordonatorilor de poli de crestere si a personalului de sprijin al acestora la sesiuni de instruire, justificata prin prisma activitatilor din proiect si a atributiilor acestora;
h) cheltuielile pentru recrutarea si selectia coordonatorilor de poli de crestere si a personalului de sprijin al acestora, si anume cele necesare pentru publicarea anunturilor si multiplicarea documentelor pentru evaluarea candidatilor;
i) cheltuielile privind achizitionarea serviciilor de audit.
----------------------------------------------------------

ORDIN nr. 2.643 din 17 septembrie 2009
pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului mediului si dezvoltarii durabile si al ministrului economiei si finantelor nr. 1.415/3.399/2008 privind aprobarea listei cheltuielilor eligibile pentru proiectele finantate in cadrul Programului operational sectorial "Mediu" 2007-2013

Emitent: MINISTERUL MEDIULUI Nr. 1.182 din 7 septembrie 2009
MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE Nr. 2.643 din 17 septembrie 2009
Publicat in:MONITORUL OFICIAL nr. 648 din 1 octombrie 2009

Pe cine vizeaza?
Actul intereseaza beneficiarii Programului operational sectorial "Mediu" 2007-2013, stabilind care tipuri de cheltuieli sunt eligibile.

Important!
Contributia in natura, amortizarea, cheltuielile cu achizitia imobilelor deja construite si cheltuielile pentru locuinte nu sunt cheltuieli eligibile pentru POS ?Mediu?".

Cheltuieli pentru asigurarea utilitatilor necesare obiectivului, care cuprind cheltuielile aferente asigurarii cu utilitatile necesare functionarii obiectivului de investitie, precum: alimentarea cu apa, canalizare, alimentare cu gaze naturale si alti combustibili tehnologici, agent termic, energie electrica, aer comprimat tehnologic si instrumental, telecomunicatii, drumuri de acces, care se executa pe amplasamentul delimitat din punct de vedere juridic ca apartinand obiectivului de investitie, precum si cheltuielile aferente racordarii la retelele de utilitati.

a) cheltuieli pentru studii de teren care cuprind cheltuieli pentru studii geotehnice, geochimice, geologice, geofizice, hidrologice, hidrogeologice, fotogrammetrice, topografice si de stabilitate a terenurilor pe care se amplaseaza obiectivul de investitie;
cheltuielile cu salariile, inclusiv contributiile salariale suportate de catre angajat si angajator pentru personalul incadrat la nivelul beneficiarului/partenerului si implicat in managementul si/sau implementarea proiectului, indiferent daca personalul este contractual sau incadrat pe functie publica, pentru care nivelul se stabileste astfel:

a) pentru personalul incadrat pe functia publica, nivelul salariului respecta prevederile legale in vigoare aplicabile functionarilor publici;
b) pentru personalul contractual, nivelul salariului nu poate fi mai mare decat nivelul salarial practicat in mod obisnuit, inainte de implementarea proiectului, de beneficiarul/partenerul in cadrul caruia este incadrat.

Cheltuielile cu salariile prevazute la primul paragraf se deconteaza conform actului juridic de incadrare si proportional cu procentul prevazut in fisa postului/foaia de prezenta aferent atributiilor specifice implementarii proiectului.
----------------------------------------------------------

CIRCULARA nr. 36 din 1 octombrie 2009
privind nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei valabil in luna octombrie 2009

Emitent: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
Publicat in:MONITORUL OFICIAL nr. 648 din 1 octombrie 2009

Pe cine vizeaza?
Actul se adreseaza tuturor persoanelor interesate de politica Bancii Nationale a Romaniei de stabilire a ratei dobanzii.

Important!
Pentru luna octombrie 2009, nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei este de 8,50% pe an.

Articol adaugat la 09 octombrie 2009

Articol realizat in colaborare cu CTCE Piatra Neamt

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Masuri fiscale iunie 2025: Cresteri de taxe, controale extinse si taieri bugetare anuntate de viitorul Guvern

    • Un nou pachet de masuri fiscale si reforme bugetare se pregateste sa redefineasca echilibrul economic al Romaniei. Potrivit unui draft al Programului de Guvernare, publicat de profit.ro, viitorul Executiv intentioneaza sa implementeze un set extins de politici care sa sporeasca veniturile statului si sa reduca deficitul bugetar. Planul include majorari de taxe si accize, largirea bazei de impozitare si o ofensiva clara impotriva evaziunii fiscale, sustinuta de digitalizare, controale riguroase...» citeste mai departe aici

  • D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari

    • Multi contribuabili se intreaba daca si in acest an data de 25 iunie 2025 este termenul limita pentru depunerea Declaratiei D101 privind impozitul pe profit aferent anului 2024. De asemenea, firmele pot transmite in acest an si Formularul 177, pentru redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre sponsorizari. In acest articol gasesti raspunsuri la aceste intrebari legate de completarea corecta a D101, mai ales in cazurile in care ai pierderi fiscale reportate. Iti...» citeste mai departe aici

  • Casa de marcat portabila pentru PFA. Speta utila cu privire la obligativitatea utilizarii ei

    • In contextul legislatiei fiscale actuale, utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale (case de marcat) este obligatorie pentru majoritatea operatorilor economici care incaseaza contravaloarea bunurilor si serviciilor direct de la populatie. Totusi, odata cu diversificarea modului in care sunt prestate aceste servicii, au aparut si solutii moderne precum casele de marcat portabile, esentiale mai ales pentru activitatile desfasurate in afara sediului fix, cum ar fi serviciile de asistenta...» citeste mai departe aici

  • [Declaratia unica rectificativa] Termene de depunere, reglementari cheie si studii de caz

    • Declaratia Unica rectificativa reprezinta instrumentul prin care contribuabilii persoane fizice pot corecta eventualele erori aparute in formularul initial, fie ca este vorba de venituri, contributii sociale sau alte obligatii declarate. In acest articol va oferim o prezentare clara a termenelor de depunere, a reglementarilor-cheie prevazute de legislatia fiscala, precum si studii de caz relevante care ilustreaza modul corect de completare si transmitere a declaratiei rectificative.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016