Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Facilitati angajare persoana cu handicap. Ce reduceri de impozit se aplica?

24-Mai-2017
11370

In randurile de mai jos, avem cazul unei societati comerciale cu un numar de 35 salariati si care angajeaza cu contract de munca pe perioada nedeterminata o persoana cu handicap. Stabilim daca pentru aceasta persoana societatea sau angajatul beneficiaza de o deducere suplimentara la impozitul pe venit sau a contributiilor sau alt fel de deduceri fiscale (atat la angajat, cat si la angajator).

Conform art. 60 din Codul fiscal, sunt scutiti de la plata impozitului pe venit urmatorii contribuabili: 

 1. persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, pentru veniturile realizate din: 
a) activitati independente, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere; 
b) salarii si asimilate salariilor, prevazute la art. 76 alin. (1) - (3); 
c) pensii; 
d) activitati agricole, silvicultura si piscicultura, altele decat cele prevazute la art. 105, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica; 


Astfel, daca salariatul este incadrat in grad de handicap grav sau accentuat va beneficia de scutire de impozit.
In conformitate cu prevederile art. 85 alin. (1) din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj, angajatorii care incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata, someri in varsta de peste 45 de ani, someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale, someri de lunga durata sau tineri NEET primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma in cuantum de 900 lei, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 18 luni. 

Potrivit alin. (2) al aceluiasi articol, de facilitatile prevazute la alin. (1), beneficiaza si angajatorii care, in raport cu numarul de angajati, si-au indeplinit obligatia, potrivit legii, de a incadra in munca persoane cu handicap precum si angajatorii care nu au aceasta obligatie legala, daca incadreaza in munca pe durata nedeterminata persoane cu handicap si le mentin raporturile de munca sau de serviciu cel putin 2 ani. 

Astfel, angajatorii care si-au indeplinit obligatia, potrivit legii, de a incadra in munca persoane cu handicap precum si angajatorii care nu au aceasta obligatie legala (cum este cazul societatii din speta), primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, o suma in cuantum de 900 lei,daca incadreaza in munca pe durata nedeterminata persoane cu handicap si le mentin raporturile de munca sau de serviciu cel putin 18 luni. 

 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Rodica Mantescu - Consilier juridic

 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016