Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Din 2023, scutirile de taxe din Constructii, Agricultura si Alimentatie vor fi aplicate doar contractelor de munca, nu si raporturilor similare (zilieri, ucenici)

25-Aug-2022
21145
Din 2023, scutirile de taxe din Constructii, Agricultura si Alimentatie vor fi aplicate doar contractelor de munca, nu si raporturilor similare (zilieri, ucenici)

Celebra OG nr. 16/2022, publicata pe 15 iulie in Monitorul Oficial, a modificat esential regimul facilitatilor acordate firmelor si angajatilor din sectoarele constructii, agricultura si alimentatie.


Aceste facilitati, constand in scutiri de impozit pe venit si reduceri/eliminari ale diverselor contributii (CAS, CASS, CAM), se aplica intr-un mod nou incepand cu veniturile aferente lunii august 2022, in conditii care necesita o atentie sporita pentru implementarea corecta.

Vestea buna este ca aveti acum la dispozitie o lucrare care elimina toate nelamuririle – Facilitati fiscale: Constructii/Agricultura/Industria Alimentara. Calculul cifrei de afaceri. Lucrarea are marele avantaj ca, pe langa explicatii si comentarii profesioniste, ofera si numeroase spete concrete, cu solutii pentru principalele intrebari care au aparut deja in practica.

Retineti, lucrurile trebuie facute diferit de acum inainte!

Iar lucrarea Facilitati fiscale: Constructii/Agricultura/Industria Alimentara. Calculul cifrei de afaceri. va arata exact cum trebuie sa procedati. Uitati de erori si, implicit, de amenzi!

Care sunt noile conditii de acordare a facilitatilor, conform OG nr. 16/2022?

Foarte pe scurt:


1) Facilitatile ii vizeaza doar pe angajatii cu contract de munca
Incepand cu luna ianuarie 2023, scutirile de taxe vor putea fi aplicate doar contractelor de munca, nu si raporturilor similare celor de munca (de mandat, zilieri, ucenici), care acum sunt prinse si ele in sfera de aplicare a scutirilor.

2) Facilitatile se aplica veniturilor de pana in 10.000 de lei/lunar
Practic, se micsoreaza de trei ori plafonul veniturilor vizate de facilitati, de la 30.000 de lei la 10.000 de lei. Noua prevedere se aplica incepand cu veniturile aferente lunii august 2022. Partea din venitul brut care depaseste 10.000 lei nu mai beneficiaza de faclitati fiscale.

3) Facilitatile nu se acorda tuturor firmelor din constructii, agricultura si alimentatie
Astfel, beneficiaza de facilitati doar firmele care detin anumite coduri CAEN si care realizeaza cel putin 80% din cifra de afaceri din activitatile aferente respectivelor coduri.

Important!
Conform Legii nr. 135/2022, incepand cu data de 1 iunie 2022, angajatii din agricultura si industria alimentara trebuie sa primeasca cel putin 3.000 de lei brut pe luna, similar lucratorilor din constructii. Nerespectarea acestei prevederi intra sub incidenta art. 260 alin. (1) lit. a) din Codul muncii privind garantarea in plata a salariului minim brut pe tara si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 2.000 lei.

Important!
Facilitatile fiscale se acorda si persoanelor fizice detasate pe teritoriul Romaniei, daca firma la care sunt detasate desfasoara activitati in domeniul constructiilor, indeplineste conditiile prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal si efectueaza plata drepturilor salariale pe perioada detasarii. Facilitatile fiscale nu se acorda persoanelor fizice care sunt detasate in afara Romaniei.

Important!
Din acest motiv, salariile nete ale salariatilor vor scadea si, ca urmare, trebuie avute din timp in vedere masuri compensatorii, cum ar fi acordarea de prime in lunile respective.

Exemple de nedumeriri care apar in practica

Intrebarea 1
Daca o persoana este angajata la doua societati agricole si ambele salariile brute cumulate depasesc 10.000 lei, cum se vor calcula contributiile? La care dintre societati va beneficia de facilitati fiscale?

Intrebarea 2
Societatea noastra a beneficiat de facilitatile fiscale din constructii, prin raportare la cifra de afaceri din 2021. In 2022 nu mai indeplineste conditia cifrei de afaceri (adica procentul de 80%), ca urmare cu ce data efectiv nu mai aplica facilitatile in constructii? Incepand cu veniturile carei luni?

Intrebarea 3
Lucram cu zilieri in domeniul agriculturii, respectand conditia de salariu minim brut de 3.000 lei. Conform OG nr. 16/2022, care sunt facilitatile fiscale? Ce cote de impozit si CAS se aplica incepand cu 01.08.2022, avand in vedere ca la baza nu este un contract individual de munca?

Intrebarea 4
Se pot aplica facilitatile pentru plata salariilor in agricultura daca firma are un singur salariat si acesta nu este angajat cu norma intreaga? Firma indeplineste celelalte conditii.

Intrebarea 5
Societatea efectueaza lucrari de instalare aparate de aer conditionat si diverse lucrari de mentenanta, iar din facturile emise reiese ca manopera reprezinta cca 10%, iar restul de 90% sunt marfurile achizitionate. In aceste conditii, societatea poate beneficia de facilitatile in constructii pentru salariati?

In lucrarea Facilitati fiscale: Constructii/Agricultura/Industria Alimentara. Calculul cifrei de afaceri. gasiti zeci de asemenea intrebari si solutiile aferente, argumentate impecabil.
Principalele teme abordate in lucrare.

Sumarul complet

1. Cadrul legal aplicabil
2. Setul de conditii obligatorii pe care trebuie sa le indeplineasca companiile si salariatii ce activeaza in domeniul constructiilor, agricol si alimentar pentru a beneficia de facilitati fiscale
3. Aplicarea facilitatilor fiscale in cazul salariatilor- Exemple
4. Aplicarea facilitatilor fiscale in cazul angajatorilor-Exemple
5. Contributia asiguratorie de munca
6. Calculul cifrei de afaceri in constructii, sectorul agricol/alimentar-Exemple
7. Detasarea salariatilor si acordarea facilitatilor
8. Masuri de armonizare a salariilor in lunile in care ponderea cifrei de afaceri din constructii/agricol/alimentar este sub 80% din cifra de afaceri totala
9. Calculul cifrei de afaceri si dificultati intalnite in practica. Exemple:
• productia realizata si nefacturata
• venituri din subventii
• veniturile din vanzarea de produse achizitionate in scopul revanzarii
• venituri din vanzarea produselor finite, semifabricatelor, produselor reziduale si a marfurilor
• venituri din chirii
10. Calculul taxelor salariale in cazul contractelor de munca, mandat si de management in sectorul constructiilor/agricol/alimentar
11. Calculul taxelor salariale in cazul contractelor cu zilieri, ucenici in sectorul constructiilor/agricol/alimentar

Comandati chiar acum lucrarea Facilitati fiscale: Constructii/Agricultura/Industria Alimentara. Calculul cifrei de afaceri. 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta

    • In cadrul legislatiei privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, anumite categorii de entitati au obligatii suplimentare de conformare. Printre acestea se numara agentii si dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de servicii legate de criptomonede, comerciantii de bunuri de valoare si cei implicati in comertul cu opere de arta. Aceste entitati trebuie sa depuna, in termen de 15 zile, o notificare obligatorie catre ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii...» citeste mai departe aici

  • E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar

    • Din 1 ianuarie 2025, firmele care vand catre persoane fizice sunt obligate sa emita facturi si sa le trimita prin RO e-Factura, inclusiv daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si aplica regimul special de scutire. Incasarile prin transfer bancar implica automat emiterea facturii si transmiterea in sistem. Din 1 iulie 2025, lipsa raportarii aduce amenzi semnificative. Vezi in articol ce obligatii ai si cum eviti sanctiunile. Avem acest caz. O societate are ca obiect principal de activitate...» citeste mai departe aici

  • Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare

    • Societatile care se confrunta cu dificultati financiare pot solicita esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, in baza procedurii clasice reglementate prin Codul de procedura fiscala si actualizata prin OPANAF 597/2025. Acest articol explica pasii de urmat, documentele necesare, conditiile de eligibilitate si excluderile, pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016