Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiect: Impozitul majorat pe locuinte se va aplica din 1 ianuarie 2026! Ar putea fi introdusa si e-Proprietatea

17-Oct-2024
1397
Proiect: Impozitul majorat pe locuinte se va aplica din 1 ianuarie 2026! Ar putea fi introdusa si e-Proprietatea

Conform unui nou Proiect de OUG al Ministerului Finantelor, impozitul majorat pe locuinte se va aplica abia din 1 ianuarie 2026, iar pana atunci va fi implementat sistemul e-Proprietatea. Reamintim ca aceasta ar fi a doua oara cand se amana aplicarea regulilor noi cu privire la impozitul pe locuinte, introduse prin OG 16/2022.

Prin OG 16/2022 au fost introduse noi majorari asupra cotelor de impozitare pe locuinte. Iar prin Legea 370/2022 au aparut modificari si asupra taxelor locale - a fost amanata aplicarea impozitelor mai mari, introduse prin OG 16/2022, pana in 2025. 

Finantele au stabilit recent, printr-un nou OUG, o noua amanare pentru aplicarea acestor modificari, care vor fi implementate abia din 1 ianuarie 2026. De mentionat este faptul ca Guvernul doreste, asa cum este stipulat si in actul normativ, introducerea e-Proprietatea.

Extras din Proiectul de OUG:

Art. II - (1) In vederea asigurarii indeplinirii angajamentului asumat prin Planul National de Redresare si Rezilienta privind politicile publice in domeniul impozitarii proprietatii si respectiv, implementarea unor modele specifice pentru impozitarea proprietatii imobiliare intr-o maniera coordonata si strategica, in cadrul Ministerului Finant?elor se organizeaza o structura de specialitate.

(2) Structura de specialitate prevazuta la alin. (1) are, in principal, atributii privind gestionarea unei baze de date nationale cuprinzatoare cu proprietatile imobiliare, colaborarea cu unitatile administrativ-teritoriale, precum si cu alte entitati in ceea ce priveste datele si informatiile despre proprietati, realizarea si implementarea unor modele specifice privind impozitarea proprietatii imobiliare, coordonarea metodologica a organelor fiscale locale in ceea ce priveste procedurile specifice derulate in cadrul activitatii de administrare privind impozitarea proprietatii imobiliare, elaborarea formularisticii specifice activitatii de administrare a creantelor fiscale aferente impozitarii proprietatii imobiliare.

OG 16/2022 majorare impozit pe locuinte din 1 ianuarie 2026

Impozit pe cladirile rezidentiale si nerezidentiale aplicat pana in 2026:

Impozitul pe cladirile rezidentiale proprietatea persoanelor fizice si a persoanelor juridice se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,08 - 0,2% asupra valorii impozabile, determinate, pentru persoanele fizice, in baza tabelului prevazut la art. 457 alin. (2), iar pentru persoanele juridice, in baza unor documente depuse de contribuabil (raport de evaluare, act de vanzare-cumparare, autorizatie de construire), valoarea fiind actualizata o data la 5 ani prin raport de evaluare.

Impozitul pe cladirile nerezidentiale proprietatea persoanelor fizice si persoanelor juridice se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,2% - 1,3% asupra valorii impozabile, determinate in baza unor documente (raport de evaluare, act de vanzare-cumparare, autorizatie de construire), valoarea fiind actualizata o data la 5 ani prin raport de evaluare. Pentru cladirile utilizate pentru activitati din domeniul agricol, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii cladirii.

Impozit pe cladirile rezidentiale si nerezidentiale din 2026:

Se propune un nou mod de calcul a valorii impozabile pentru cladirile rezidentiale/nerezidentiale pe baza valorilor cuprinse in Studiile de piata referitoare la valorile orientative privind proprietatile imobiliare din Romania, astfel:

a) in cazul cladirilor rezidentiale cota de impozitare de impozitare sa fie de minimum 0,1%,

b) in cazul cladirilor nerezidentiale cota de impozitare de impozitare sa fie de minimum 0.5%

ATENTIE! Pentru a putea fi aplicat, Proiectul de OUG trebuie promulgat de Presedinte si publicat in Monitorul Oficial.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • SANCTIUNI pentru neconformarea cu E-Factura in B2C de la 1 iulie 2025

    • De la 1 iulie 2025, firmele care nu transmit facturile catre persoane fizice in sistemul RO e-Factura risca amenzi usturatoare. Extinderea obligativitatii e-Facturii si in relatia B2C aduce noi responsabilitati pentru toti operatorii economici, indiferent de metoda de plata folosita de client. In acest articol, explicam cine este vizat, ce reglementari trebuie respectate si care sunt sanctiunile prevazute de lege.» citeste mai departe aici

  • GHID e-Transport 2025: Termene, Obligatii si Sanctiuni

    • Autoritatile fiscale au revizuit recent ghidul oficial privind utilizarea sistemului RO e-Transport, pentru a reflecta modificarile legislative din 2024–2025 si pentru a alinia platforma la noua sa structura. In prezent, sistemul este impartit clar in doua directii: transporturile nationale de bunuri cu risc fiscal ridicat si transporturile internationale, indiferent daca implica sau nu astfel de bunuri. In continuarea articolului vom vedea ce transporturi trebuie declarate,...» citeste mai departe aici

  • Impozit dividende. Ce cota aplici daca platesti dividende in 2025

    • Daca intentionezi sa platesti dividende in 2025, este important sa cunosti cota actuala de impozitare si obligatiile fiscale aferente. In prezent, impozitul pe dividende este de 10%, iar retinerea si virarea acestuia la bugetul de stat intra in sarcina platitorului. In continuare, explicam cine datoreaza acest impozit, cand se plateste si in ce situatii se pot aplica exceptii.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016