
Raportul Special
realizat de specialisti
Conform unui nou Proiect de OUG al Ministerului Finantelor, impozitul majorat pe locuinte se va aplica abia din 1 ianuarie 2026, iar pana atunci va fi implementat sistemul e-Proprietatea. Reamintim ca aceasta ar fi a doua oara cand se amana aplicarea regulilor noi cu privire la impozitul pe locuinte, introduse prin OG 16/2022.
Prin OG 16/2022 au fost introduse noi majorari asupra cotelor de impozitare pe locuinte. Iar prin Legea 370/2022 au aparut modificari si asupra taxelor locale - a fost amanata aplicarea impozitelor mai mari, introduse prin OG 16/2022, pana in 2025.
Finantele au stabilit recent, printr-un nou OUG, o noua amanare pentru aplicarea acestor modificari, care vor fi implementate abia din 1 ianuarie 2026. De mentionat este faptul ca Guvernul doreste, asa cum este stipulat si in actul normativ, introducerea e-Proprietatea.
Extras din Proiectul de OUG:
Art. II - (1) In vederea asigurarii indeplinirii angajamentului asumat prin Planul National de Redresare si Rezilienta privind politicile publice in domeniul impozitarii proprietatii si respectiv, implementarea unor modele specifice pentru impozitarea proprietatii imobiliare intr-o maniera coordonata si strategica, in cadrul Ministerului Finant?elor se organizeaza o structura de specialitate.
(2) Structura de specialitate prevazuta la alin. (1) are, in principal, atributii privind gestionarea unei baze de date nationale cuprinzatoare cu proprietatile imobiliare, colaborarea cu unitatile administrativ-teritoriale, precum si cu alte entitati in ceea ce priveste datele si informatiile despre proprietati, realizarea si implementarea unor modele specifice privind impozitarea proprietatii imobiliare, coordonarea metodologica a organelor fiscale locale in ceea ce priveste procedurile specifice derulate in cadrul activitatii de administrare privind impozitarea proprietatii imobiliare, elaborarea formularisticii specifice activitatii de administrare a creantelor fiscale aferente impozitarii proprietatii imobiliare.
Impozitul pe cladirile rezidentiale proprietatea persoanelor fizice si a persoanelor juridice se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,08 - 0,2% asupra valorii impozabile, determinate, pentru persoanele fizice, in baza tabelului prevazut la art. 457 alin. (2), iar pentru persoanele juridice, in baza unor documente depuse de contribuabil (raport de evaluare, act de vanzare-cumparare, autorizatie de construire), valoarea fiind actualizata o data la 5 ani prin raport de evaluare.
Impozitul pe cladirile nerezidentiale proprietatea persoanelor fizice si persoanelor juridice se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,2% - 1,3% asupra valorii impozabile, determinate in baza unor documente (raport de evaluare, act de vanzare-cumparare, autorizatie de construire), valoarea fiind actualizata o data la 5 ani prin raport de evaluare. Pentru cladirile utilizate pentru activitati din domeniul agricol, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii cladirii.
Impozit pe cladirile rezidentiale si nerezidentiale din 2026:Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Se propune un nou mod de calcul a valorii impozabile pentru cladirile rezidentiale/nerezidentiale pe baza valorilor cuprinse in Studiile de piata referitoare la valorile orientative privind proprietatile imobiliare din Romania, astfel:
a) in cazul cladirilor rezidentiale cota de impozitare de impozitare sa fie de minimum 0,1%,
b) in cazul cladirilor nerezidentiale cota de impozitare de impozitare sa fie de minimum 0.5%
ATENTIE! Pentru a putea fi aplicat, Proiectul de OUG trebuie promulgat de Presedinte si publicat in Monitorul Oficial.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
PFA in 2023: Cum se calculeaza CAS si CASS in contextul majorarii salariului minim brut la 3.000 leiFirmele din HORECA pot opta din 2023 pentru plata impozitului micro fara sa respecte conditiile impuse de OG 16/2022CASS Dividende 2023. Studii de caz utile privind veniturile din dividende si calculul CASSTaxe contracte part-time: Ce angajati sunt exceptati de la supraimpozitareDe la 01 ianuarie 2023 impozitul pe veniturile microintreprinderilor devine optionalUltimele articole
Contractul de inchiriere: conditii, obligatii si modelPana pe 25 octombrie 2023 trebuie depusa la fisc D100 pentru plata impozitului micro si pe profitAnumite firme NU vor trece la plata impozitului pe profit in 2023, chiar daca depasesc plafonul de 500.000 euro pentru microintreprinderiImpozitul pe cladiri: TOT ce trebuie sa stii despre acesta in 2023Microintreprinderi in 2023: Firmele care depasesc plafonul de 500.000 euro ar putea plati un impozit de 2,5%, conform masurilor GuvernuluiArticole similare
Impozit special bunuri mobile si imobile. MONOGRAFIE contabilaSfaturi de la experti
Intrebare: Emiterea facturii s-a realizat la solicitarea bancii emitente a SGB. Facturarea s-a facut cu TVA, conform contractului si SGB. Pentru ca societatea sa incaseze factura, a fost necesara emiterea acesteia.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Recunoastere venit din dobanzi
Intrebare: O societate comerciala ?X? vinde catre o alta societate comerciala ?Y? parti sociale detinute la societatea ?Z?. Conform contractului de vanzare, o parte din pretul tranzactiei se vireaza intr-un cont escrow pus la dispozitia...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA