Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se pot acorda cadouri in bani salariatilor de Craciun

13-Dec-2017
21993

In analiza urmatoare, discutam daca societatea comerciala are posibilitatea de a acorda cadouri in bani salariatilor de Craciun, daca doreste.

Iata raspunsul specialistului!

Societatea are posibilitatea de a acorda cadou in bani salariatilor cu ocazia Craciunului, aceste cheltuieli fiind considerate, conform art. 25 alin. (3) lit. b) pct. 3 din Codul fiscal, cheltuieli sociale deductibile in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii.

La nivelul salariatilor, tratamentul fiscal din punct de vedere al impozitului pe salarii aplicat acestor venituri este reglementat de art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, veniturile fiind neimpozabile in limita a 150 lei. Potrivit acestui articol, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, cat si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, astfel cum este prevazut in contractul de munca, nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit. In acest sens, cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariatilor, cat si cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.

In includerea acestor beneficii in prevederile contractului individual/colectiv de munca, vor fi avute in vedere si prevederile Codului fiscal care vin sa sanctioneze din punct de vedere fiscal acele situatii in care anumite beneficii nu sunt incluse in contractul individual de munca. Intocmirea unei decizii pentru acordarea sumelor respective si a unei liste de plata justifica acordarea cadourilor respective. Decizia nu trebuie sa respecte un cadrul tipizat, insa va trebui semnata de conducatorul unitatii si sa cuprinda informatii precum, suma acordata, datele de identificare ale persoanelor beneficiare, evenimentul generator.

Pct. 12 alin. (11) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal precizeaza ca limita de 150 lei se aplica separat pentru cadourile, inclusiv tichetele cadou, acordate pentru fiecare ocazie din cele prevazute, pentru fiecare angajat si pentru fiecare copil minor al angajatului, chiar si in cazul in care parintii lucreaza la acelasi angajator.

Partea care depaseste limita de 150 lei reprezinta venit impozabil din salarii potrivit art. 76 alin. (2) lit. s) si alin. (3) din Codul fiscal, fiind datorate si contributiile sociale obligatorii potrivit Titlului V din Codul fiscal.

In acest sens, potrivit art. 142 lit. b) din Codul fiscal, nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura oferite salariatilor, cele oferite pentru copiii minori ai acestora, inclusiv tichetele cadou, astfel cum este prevazut in contractul de munca. Cadourile in bani si in natura oferite de angajatori angajatilor, cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, inclusiv tichetele cadou, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile in bani si in natura oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie nu sunt cuprinse in baza lunara de calcul, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.

De asemenea, cadourile, inclusiv tichetele cadou, in limita sume de 150 lei nu se cuprind nici in baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate potrivit art. 157 alin. (2) si art. 158 din Codul fiscal, al contributiei de asigurari pentru somaj potrivit art. 187 alin. (2) si 188 din Codul fiscal, al contributiei pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate potrivit art. 196 alin. (2) din Codul fiscal, al contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale potrivit art. 204 alin. (2) din Codul fiscal, al contributiei la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale potrivit art. 212 alin. (2) din Codul fiscal.

Pe cale de consecinta, asa cum se prevede si la pct. 5 alin. (1) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 142 lit. b) din Codul fiscal, doar partea care depaseste limita de 150 lei reprezinta venit din salarii si se cuprinde in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii.

In concluzie, cadourile in bani oferite de angajator salariatilor cu ocazia Craciunului in limita a 150 lei, astfel cum este prevazut in contractul de munca, nu supuse impozitului pe salarii, sunt exceptate de la plata contributiilor sociale obligatorii, fiind deductibile limitat la calculul impozitului pe profit.

Raspuns oferit pentru www.portalcodulfiscal.ro de Dani Cucu - Consultant fiscal, director al societatii de consultanta. Global Tax Management S.R.L.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016