Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum impozitam premiile sau tichetele cadou acordate salariatilor?

18-Apr-2012
7948
Vom vedea in studiul de caz de fata ce contributii platim la buget atunci cand acordam premii salariatilor si daca suntem obligati la plata tuturor contributiilor sau numai a impozitului pe venit de 16%.

Raspuns:

Cu ocazia Pastelui, angajatorii pot acorda salariatilor:
- Prime in bani
- Cadouri in bani in beneficiul copiilor minori ai salariatilor
- Tichete cadou

1.Prima face parte din veniturile de natura salariala supuse impozitului, conform art. 55 alin. (1) din Codul fiscal si pct. 68 lit. a liniuta a 4 din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal .
Premiile si recompensele de orice fel, acordate salariatilor cu ocazia Pastelui se adauga la venitul brut impozabil si se caculeaza impozit pe venit si contributii sociale la salariat si angajator.
Pentru acordarea sumelor de banii cu ocazia Pastelui, reprezentand prime (premii) trebuie sa intocmiti liste distincte, in cazul in care acordarea acestora s-a facut in timpul lunii, iar aceste sume se vor regasi in statul de salarii care se intocmeste la sfarsitul lunii.

2.Cadourile acordate salariatilor, in beneficiul copiilor minori cu ocazia Pastelui, care nu depasesc suma de 150 lei/persoana/eveniment nu se supun impozitului pe venit, in conformitate cu prevederile art. 55 alin. (4) lit. a din Codul fiscal si nici contributiilor sociale obligatorii, in conformitate cu prevederile art. 296^15 lit. b din Codul fiscal .

Potrivit pct.19 din Normele metodologice dat in aplicare pentru art. 296^15 lit. b din Codul fiscal , in cazul depasirii sumei de 150 de lei pentru cadourile oferite partea care depaseste reprezinta venit din salarii si se cuprinde in baza de calcul a contributiilor individuale (art. 296^4) si a contributiilor datorate de angajator (art. 296^5 din Codul fiscal ).

Astfel de cadouri sunt deductibile la calculul profitului impozabil, in conformitate cu art. 21 alin. (3) lit.c coroborat cu art. 21 alin. (4) lit. l din Codul fiscal .

3.In cazul acordarii tichetelor cadou, acestea sunt considerate avantaje in natura potrivit art. 55 alin (3) din Codul fiscal , coroborat cu prevederile pct. 70 lit. i) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal . Avantajele in natura reprezinta venituri impozabile si se impoziteaza cu cota de 16%. Potrivit pct 109 indice 1 valoarea tichetelor cadou, acordate potrivit legii, luata in calcul la determinarea impozitului pe veniturile din salarii, este valoarea nominala.

Veniturile respective se impoziteaza ca venituri din salarii in luna in care acestea sunt primite. Contravaloarea tichetelor cadou nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii potrivit art. 296 indice 15 li.t o) din Codul fiscal . Din punct de vedere al impozitului pe profit contravaloarea tichetelor cadou constituie cheltuiala deductibila la calculul profitului impozabil, intrucat acestea sunt impozitate la angajati.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016