
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Acordarea de burse private este reglementata de Legea nr. 376/2004. Potrivit acesteia, bursa privata reprezinta sprijinul pentru studii acordat, in baza unui contract, de catre o persoana juridica de drept privat sau de catre o persoana fizica unui beneficiar care poate fi, dupa caz, elev, student, doctorand sau care urmeaza un program de pregatire postuniversitara intr-o institutie de invatamant superior acreditata, din tara sau din strainatate.
Cuantumul bursei private se stabileste la incheierea contractului si se poate modifica ulterior numai prin act aditional la acesta.
Contract prin care se acorda bursa privata cuprinde clauze privind modul in care beneficiarul trebuie sa isi indeplineasca obligatiile de studiu, precum si celelalte conditii in care se ofera bursa.
Contractul se semneaza de beneficiar sau, in functie de varsta, de beneficiar, cu acordul reprezentantului sau legal si de reprezentantul legal al persoanei juridice sau de persoana fizica ce ofera bursa.
Beneficiarul bursei private are obligatia sa prezinte contractul, in vederea avizarii, la institutia/unitatea de invatamant in care studiaza.
Contractul poate contine clauze prin care sa se stabileasca obligatia beneficiarului de a lucra dupa finalizarea studiilor, prin angajare pe o anumita perioada, pentru persoana juridica sau fizica ce acorda bursa privata, dar numai pe un post corespunzator studiilor absolvite.
Bursa privata nu poate fi acordata, in conditiile prezentei legi, rudelor sau afinilor pana la gradul al IVlea inclusiv.
Microintreprinderile care efectueaza sponsorizari (potrivit Legii 32/1994) pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care la data incheierii contractului sunt inscrise in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale (potrivit art. 25 alin. (41)), scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microintreprinderilor pana la nivelul valorii reprezentand 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru trimestrul in care au inregistrat cheltuielile respective.
Sumele care nu sunt scazute din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat se reporteaza in trimestrele urmatoare, pe o perioada de 28 de trimestre consecutive (echivalentul a 7 ani consecutivi).
Scaderea acestor sume din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat, in urmatoarele 28 de trimestre consecutive, se efectueaza in ordinea inregistrarii acestora, in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe veniturile microintreprinderilor.
Microintreprinderile care efectueaza sponsorizari au obligatia de a depune declaratia informativa privind beneficiarii sponsorizarilor (formular 107), aferenta anului in care au inregistrat cheltuielile respective, precum si, dupa caz, aferenta anului in care se scad cheltuielile cu sponsorizare (urmatorii ani).
Asadar, o microintreprindere, poate beneficia de aceste deduceri, doar in masura in care sustine entitati nonprofit si unitatilor de cult prin sponsorizare si care, obligatoriu, la data incheierii contractului sunt inscrise in Registrul entitatilor/unitatilor de cult.
Prin urmare, daca societatea este platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor nu poate beneficia de deduceri fiscale, in cazul acordarii burselor private, intrucat aceasta facilitate este prevazuta numai pentru unitatile platitoare de impozit pe profit.
Doar in cazul societatii platitoare de impozit pe profit aceasta poate acorda, spre exemplu, burse private copiilor salariatilor.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Dorim informatii privind reglementarile si cadrul legal legat de dosarul preturilor de transfer, prevederi aplicabile inainte de 2015, pentru o perioada verificata cuprinsa intre 2011-2014 pe domeniul preturilor de transfer. Mai...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Se doreste mutarea sediului social al unui SRL din Romania intr-o alta tara care este membra a UE. Ce lege reglementeaza aceasta mutare si care este procedura?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<