Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reglementarile Contabile IFRS, modificate de aparitia OMFP 2206/2020. Au fost introduse 4 conturi noi

12-Aug-2020
4286
Ordinul 2206/2020 privind sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2020 a operatorilor economici, precum si pentru completarea unor prevederi contabile, a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 675 din 30 iulie 2020.
 
Conform actului normativ, sunt impactate Reglementarile Contabile aferente IFRS (adica O.M.F.P. nr. 2.844/2016 - un ordin de baza in domeniul IFRS) prin introducerea a 4 noi conturi pentru:
 
1. a tine evidenta sumelor aditionale de impozit pe profit determinate prin aplicarea prevederilor IFRIC 23 "Incertitudine legata de tratamentele fiscale".
 
2. a tine evidenta cheltuielilor rezultate din evaluarea la valoarea justa a activelor aferente dreptului de utilizare care corespund definitiei unei investitii imobiliare, potrivit IFRS 16 Contracte de leasing.
 
Conturile nou introduse influenteaza aplicarea IAS12 si IFRS16.
 
Cele 4 conturi sunt:
 
4413 Diferente de impozit determinate de incertitudinile legate de tratamentele fiscale (A/P)
6565 Pierderi din evaluarea la valoarea justa a activelor aferente dreptului de utilizare care corespund definitiei unei investitii imobiliare
693 Cheltuieli cu impozitul pe profit, determinate de incertitudinile legate de tratamentele fiscale
7565 Castiguri din evaluarea la valoarea justa a activelor aferente dreptului de utilizare care corespund definitiei unei investitii imobiliare
 
Legislatia din domeniu, insa, este intr-o continua schimbare. De aceea, este nevoie de o lucrare completa si complexa, care sa va ofere raspunsuri corecte si perfect legale in legatura cu orice dilema despre IFRS: Ghid pentru implementarea si continuarea aplicarii IFRS.
 
Singurul ghid practic de contabilitate pentru implementarea si gestionarea IFRS!
 
-Specialistii nostri in domeniu s-au asigurat ca intelegeti la perfectie modificarile fiscal-contabile aplicabile in 2020!
-Evitati amenzile colosale si situatiile neplacute in cazul unei inspectii fiscale!
-Eliminati cheltuielile inutile!
-Beneficiati de mai multa siguranta!
-Castigati increderea clientilor!
 
Lucrarea de fata trateaza cele mai problematice aspecte cuprinse in legislatia in vigoare, inclusiv modificarile aduse de O.M.F.P. nr. 2.206 din 24 iulie 2020:
 
• IFRS 16 Contracte de leasing – aplicabil de la 01 ianuarie 2019. Planul de conturi din cadrul Reglementarilor contabile conforme cu IFRS aprobate prin O.M.F.P. nr. 2.844/2016 a fost recent completat prin includerea unor conturi noi distincte, care sa evidentieze diferentele din reevaluarea activului aferent dreptului de utilizare.
 
• IFRS 15 Venituri din contractele cu clientii – aplicabil de la 01 ianuarie 2018
 
• IAS 12 Venituri din contractele cu clientii – aplicabil de la 01 ianuarie 2018. Incepand cu data de 01 ianuarie 2019 a intrat in vigoare noul standard IFRIC 23 despre care se poate spune ca este ca o norma de aplicare punctului 88 din IAS 12, iar O.M.F.P. nr. 2.206/2020 introduce noi conturi: 4413. Diferente de impozit determinate de incertitudinile legate de tratamentele fiscale (A/P) si 693. Cheltuieli cu impozitul pe profit, determinate de incertitudinile legate de tratamentele fiscale.
 
• IAS 16 Imobilizari corporale vs. IAS 41 Agricultura – criterii privind utilizarea celor 2 standarde in domeniul agricol.
 
Exista deja foarte multe modificari legislative importante in Noul Cod fiscal valabil pentru 2020!
 
De exemplu: Consiliul pentru Standardele Internationale de Contabilitate (IASB) a emis in ianuarie 2016 standardul IFRS 16, cu privire la tratamentul contabil al contractelor de leasing. Astfel, incepand cu ianuarie 2019, IFRS 16 a inlocuit IAS 17.
 
Modificarea principala a constat in faptul ca IFRS 16 prevede pentru Utilizator un singur tratamement contabil al contractelor de leasing, eliminandu-se actuala inregistrare de tip „Leasing Operational”.
 
Prin urmare, pentru orice contract de leasing, Utilizatorul va inregistra active („right – of – use assets”) si obligatii financiare de a efectua plati viitoare pentru leasing – similar cu actualul Leasing Financiar. Exceptii sunt permise in cazurile bunurilor de valori mici, in cazul contractelor pe perioada scurta si in cazul contractelor de leasing operational conform IAS 17, a caror perioada de expirare este sub 12 luni de la data aplicarii initiale a IFRS 16.
 
 
 
Cum va afecteaza acest lucru? Aflati din lucrarea Ghid pentru implementarea si continuarea aplicarii IFRS! COMANDATI ACUM!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Infiintare PFA. Etape si acte necesare

    • Infiintarea unui PFA (Persoana Fizica Autorizata) reprezinta o optiune de luat in calcul pentru persoanele care doresc sa isi desfasoare activitatea profesionala in mod independent. Acest tip de organizare implica o procedura simplificata de infiintare, organizare si administrare, insa exista atat avantaje, cat si dezavantaje care trebuie sa fie pe deplin intelese. In acest articol, vom detalia etapele si documentele necesare pentru infiintarea unui PFA, oferindu-va in acelasi timp si cateva...» citeste mai departe aici

  • E-Factura. Este OBLIGATORIE transmiterea in sistem a facturilor emise catre persoane fizice?

    • Factura electronica, asa cum este definita de OUG nr. 120/2021, este transmisa de operatorii economici (orice entitate care desfasoara o activitate economica constand in executarea de lucrari, livrarea de bunuri/produse si/sau prestarea de servicii) utilizand sistemul RO e-Factura in cadrul tranzactiilor efectuate cu: autoritati contractante/entitati contractante - B2G "Business to Government" alti operatori economici B2B "Business to Business" persoane fizice doar in situatia operatorilor...» citeste mai departe aici

  • D112 in 2024. Modelul aprobat prin Ordinul 6330/2024 va fi utilizat pentru veniturile lunii septembrie

    • Prin Ordinul 6330/2024, publicat recent in Monitorul Oficial, au fost oficializate noi instructiuni pentru completarea D112, dar si un nou model de formular. Modificarile au aparut in contextul intrarii in vigoare a Legii 360/2023 privind noua lege a pensiilor. Ordinul 6.330/1.587/1.630/3.121/2024 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului 112 “Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016