Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia Unica in 2023: Daca plafonul estimat pentru CASS nu a fost depasit, pana cand poate fi depusa D212 rectificativa?

29-Mai-2023
2735
Declaratia Unica in 2023: Daca plafonul estimat pentru CASS nu a fost depasit, pana cand poate fi depusa D212 rectificativa?

Daca o firma de avocatura a estimat in anul 2022 ca depaseste plafonul pentru CASS si acum cand a facut venitul net a iesit de sub plafonul din 2022, mai poate acesta sa nu plateasca cass-ul estimat in 2022?



Cum ar trebui sa procedeze sa nu plateasca CASS-ul daca nu a depasit plafonul? Multumesc.


Declaratia Unica rectificativa si plafonul CASS – raspunsul specialistului:

 

Potrivit art. 174 alin. (15) si (18) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal aplicabil pentru anul 2022, Persoanele fizice al caror venit estimat se modifica in cursul anului in care se realizeaza veniturile si nu se mai incadreaza in plafonul prevazut la art. 170 alin. (1) isi pot modifica contributia datorata prin rectificarea venitului estimat, prin depunerea declaratiei prevazuta la alin. (3), oricand pana la implinirea termenului legal de depunere a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, prevazuta la art. 122.
(...)


Astfel, in cazul in care venitul realizat in 2022 este mai mic decat valoarea a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere al declaratiei, atunci persoanele fizice isi pot modifica contributia datorata prin rectificarea venitului estimat, prin depunerea declaratiei unice, oricand pana la implinirea termenului legal de depunere a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, respectiv pana la data de 25 mai 2023.

In cazul mentionat, pentru anularea CASS aferenta anului 2022, trebuia depusa rectificativa pentru Declaratia unica 2021/2022, in care se bifa Declaratie rectificativa privind Capitolul II, iar la SUBSECTIUNEA II.2.2 Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) estimata nu se completa nimic, datele initiale fiind anulate.

Termenul de depunere a Declaratiei unice finale pentru anul 2022 a fost 25 mai 2023, astfel ca, pana la aceasta data puteati sa depuneti Declaratia rectificativa 2021/2022 pentru anularea CASS aferenta anului 2022.

In acest moment, nu mai puteti depune rectificativa la Declaratia unica 2021/2022 intrucat s-a depus Declaratia unica finala cu veniturile efectiv realizate in anul 2022, astfel ca veti datora CASS pentru anul 2022.

Raspuns oferit in luna mai 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Declaratia Unica in 2023: Daca plafonul estimat pentru CASS nu a fost depasit, pana cand poate fi depusa D212 rectificativa?":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • D212 in 2024: Trebuie depusa rectificativa D212 pentru dobanzile incasate in 2023?

    • Administratorul societatii a depus in luna iunie 2023 declaratia D212 pentru dividendele incasate in anul 2023, calculandu-se CASS la valoarea a 24 salarii minime brute. La inceputul acestui an, administratorul a primit de la banca o informare privind dobanzile incasate in cursul anului 2023 pentru depozitele ce le detine la banca. Intrebare: trebuie depusa D212 rectificativa pentru anul 2023, sau dobanzile sunt incadrate in venituri din investitii si sunt cuprinse in valoarea maxima de 24...» citeste mai departe aici

  • Ghid ANAF pentru persoanele care realizeaza venituri din inchirierea bunurilor mobile si imobile

    • ANAF a publicat pe portalul propriu, la rubrica Asistenta contribuabili/Ghiduri curente si alte materiale informative, Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obtinute de persoanele fizice care realizeaza venituri din inchirierea si subinchirierea bunurilor mobile si imobile din patrimoniul personal. Intr-o maniera accesibila si simplificata, ghidul contine informatii utile privind definirea veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, contractul de locatiune si inregistrarea...» citeste mai departe aici

  • Proiect: Cum va fi inregistrat in contabilitate impozitul minim pentru firmele mari

    • Finantele au pus recent, in dezbatere publica, un nou Proiect de Ordin prin care se stabileste modul in care se vor inregistra in contabilitate anumite impozite. Este vorba despre impozitul minim si impozitul suplimentar datorat de persoanele juridice care desfasoara activitati in sectoarele petrol si gaze naturale. Conform Referatului de Aprobare, potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, inregistrarea in contabilitate a operatiunilor...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016