Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Societate platitoare de impozit pe profit. Sponsorizare. Procedura de aplicare si documentele necesare

18-Dec-2020
4747

Societatea noastra este platitoare de impozit pe profit, doreste sa directioneze 20% din profitul anului 2020 unei asociatii non profit. Va rog sa ne spuneti care este procedura de aplicare, cum se procedeaza din punct de vedere al declaratiilor care trebuie depuse de departamentul financiar contabil si ce documente trebuie intocmite pentru justificarea acestei operatiuni? Va multumesc! O zi buna!

Raspunsul specialistului:


Operatiunea de sponsorizare este reglementata de prevederile Legii nr. 32/1994, cu modificarile ulterioare.

Potrivit dispozitiilor art. 1 din acest act normativ, sponsorizarea reprezinta ”actul juridic prin care doua persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru sustinerea unor activitati fara scop lucrativ desfasurate de catre una dintre parti, denumita beneficiarul sponsorizarii.”

Sponsorul poate fi orice persoana fizica sau juridica romana (platitoare de impozit pe profit sau de impozit pe veniturile microintreprinderilor) sau din strainatate.


La alin. (4) din legea sponsorizarii este prevazut ca poate fi sponsorizata orice persoana juridica sau fizica (in conditiile expres prevazute) care ”desfasoara sau urmeaza sa desfasoare o activitate cu caracter direct umanitar, filantropic, cultural, artistic, educativ, stiintific, religios, sportiv sau care este destinata protectiei drepturilor omului si educatiei civice ori calitatii mediului inconjurator.”

Sponsorizarea se efectueaza in baza unui contract care se incheie in forma scrisa, cu specificarea obiectului, valorii si duratei sponsorizarii, precum si a drepturilor si obligatiilor partilor.

Incepand cu data de 1 aprilie 2019 intervine obligativitatea beneficiarilor sponsorizarilor de a se inscrie in Registrul entitatilor/unitatilor de cult.

Modelul registrului precum si forma in care se completeaza sunt aprobate prin OPANAF nr. 819/2019 pentru aprobarea Procedurii privind organizarea Registrului entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale, precum si a modelului si continutului unor formulare.

Solicitarea inscrierii in Registru se efectueaza prin completarea formularului 163 "Cerere de inscriere/radiere in/din Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale", prevazut in anexa nr. 2 la Ordin.

Prevederea inclusa de art. 25 alin (4) lit. i) este imperativa, in sensul ca sumele reprezentand sponsorizarea nu se scad din impozitul pe profit datorat, in limitele prevazute de Codul fiscal, daca beneficiarul sponsorizarii nu este inscris, la data incheierii contractului, in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale, potrivit alin. (4 indice 1).

In ceea ce priveste recunoasterea cheltuielilor cu sponsorizarea si, implicit scaderea sumelor respective din impozitul pe profit, prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, stabilesc ca sumele de aceasta natura inregistrate in evidenta contabila sunt nedeductibile la determinarea rezultatului fiscal, dar ele pot diminua impozitul pe profit calculat, in limita minima dintre 0,75% din cifra de afaceri si 20% din impozitul pe profit datorat (art. 25 alin. (4) lit. i) din Legea nr. 227/2015, privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare).

Daca mai ramane o parte din suma care nu poate fi scazuta, aceasta se reporteaza in urmatorii 7 ani consecutivi, in ordinea inregistrarii lor, in aceleasi conditii de deductibilitate. 

Pana la termenul de depunere al formularului D101 privind impozitul pe profit anual, respectiv 25 martie 2021, trebuie sa completati si sa depuneti si formularul 107 “Declaratia informativa privind beneficiarii sponsorizarilor/mecenatului/burselor private”, aprobata prin OPANAF nr. 1825/2018. 

In formularul 101 privind impozitul pe profit anual suma privind sponsorizarea inregistrata in contul de cheltuieli se trece la rd. 2 si rd. 27, iar la rd. 44 se inscrie valoarea care se incadreaza in limitele de mai sus. Acest mod de completare a declaratiei privind impozitul pe profit anual, respecta regula fiscala potrivit careia, cheltuielile cu sponsorizarea efectuate in baza Legii nr. 32/1994, cu modificarile ulterioare, inregistrate in evidenta contabila proprie, sunt nedeductibile cand se stabileste rezultatul fiscal, conform prevederilor art. 25 alin. (4) lit. i) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare, dar suma sponsorizarii este deductibila din impozitul pe profit datorat.

In evidenta contabila inregistrarea cheltuielilor cu sponsorizarea se efectueaza prin nota 6584 "Cheltuieli cu sumele sau bunurile acordate ca sponsorizare" = 5121 ”Conturi la banci in lei”, pe baza documentului de plata.

 

 

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016