Sunt de acord cu politica de cookie
Fiscalitatea.ro cauta meniu

Sponsorizare persoana juridica cu an fiscal diferit de anul calendaristic

13-Ian-2020
1418

Care sunt reglementarile pe care o companie privata trebuie sa le aiba in vedere pentru a dona 20% din impozitul pe profit, unui ONG inscris in registru? Despre acest subiect va vorbi specialistul nostru in cele ce urmeaza, luand de referinta cazul unei societati care are an fiscal diferit de anul calenaristic si care a incheiat situatiile financiare la 30.06.2019. Vom vedea, asadar, daca in aceasta situatie se mai poate opta pentru redirectionarea celor 20%?

Specialistul nostru arata ca, pentru a formula un raspunsul la aceasta speta este important de specificat ca operatiunea de donatie nu este prevazuta de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, in sensul acordarii creditului fiscal.

Dispozitiile Codului civil, prevad la art. 984 si urmatoarele, ca o persoana poate dispune cu titlu gratuit de bunurile sale, in tot sau in parte, in favoarea unei alte persoane, operatiune care se realizeaza prin donatie sau prin legat cuprins in testament.

Donatia se incheie prin inscris autentic, sub sanctiunea nulitatii absolute.

In ceea ce priveste tratamentul fiscal aplicabil cheltuielilor cu donatia mentionam ca ele nu pot fi asimilate cheltuielilor cu sponsorizarea, cheltuieli care sunt expres prevazute de Codul fiscal la art. 25, alin. (4), lit. i). Aceste prevederi fac trimitere directa la Legea sponsorizarii nr. 32/1994, cu modificarile ulterioare.

In acest context presupunem ca intrebarea d-voastra se refera la operatiunea de sponsorizare, pentru care legea fiscala instituie creditul fiscal.

Sponsorizarea implica existenta unui contract care se incheie obligatoriu in forma scrisa, din continutul caruia trebuie sa rezulte obiectul sponsorizarii, valoarea contractului, durata sponsorizarii, drepturile si obligatiile partilor implicate in actul de sponsorizare, adica ale sponsorului si ale beneficiarului.

Sponsorul poate fi orice persoana fizica sau juridica romana (platitoare de impozit pe profit sau de impozit pe veniturile microintreprinderilor) sau din strainatate.

La alin. (4) din legea sponsorizarii este prevazut ca poate fi sponsorizata orice persoana juridica sau fizica (in conditiile expres prevazute) care ”desfasoara sau urmeaza sa desfasoare o activitate cu caracter direct umanitar, filantropic, cultural, artistic, educativ, stiintific, religios, sportiv sau care este destinata protectiei drepturilor omului si educatiei civice ori calitatii mediului inconjurator.”

Sponsorizarea se poate face in bani si in obiecte. Bunurile materiale care fac obiectul sponsorizarii sunt evaluate prin contractul de sponsorizare.

Cheltuiala cu sponsorizarea oferita in baza Legii nr. 32/1994, cu modificarile ulterioare, si inregistrata in evidenta contabila, nu reprezinta o cheltuiala deductibila fiscal atunci cand se determina impozitul pe profit, conform prevederilor art. 25, alin. (4), lit. i). Suma sponsorizata poate reprezenta un credit fiscal, in sensul ca sponsorul plateste mai putin impozit pe profit cu valoarea sumelor platite beneficiarului sponsorizarii. Adica in loc sa achite bugetului de stat impozitul pe profit acorda suma respectiva organizatiei nonprofit.

De aceea pentru a fi inclus in calculul impozitului pe profit pe anul/trimestrul respectiv, contractul de sponsorizare trebuie incheiat in aceasta perioada, termenele trebuie sa se refere la perioada respectiva (si nu cand realizeaza veniturile societatea), iar plata trebuie efectuata si ea in aceasta perioada.

Acestea se scad din impozitul pe profit datorat pentru perioada in care se stabileste acesta, daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

- sunt in limita a 0,5% din cifra de afaceri si 075% incepand cu trim. III al anului 2019;

- nu reprezinta mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.

Atunci cand vorbim de cheltuieli cu sponsorizarea avem in vedere cazul in care sumele respective sunt inregistrate in evidenta contabila proprie prin nota contabila 6584 "Cheltuieli cu sumele sau bunurile acordate ca sponsorizare" = 5121 "Conturi la banci in lei”.

Sumele trecute in contractul de sponsorizare care nu sunt platite efectiv, adica pentru care nu exista documente justificative, nu pot fi inregistrate in cheltuielile perioadei.

Suma integrala a sponsorizarii care nu se incadreaza in limitele mai sus prezentate, poate fi dedusa timp de 7 ani consecutivi, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit.

In ceea ce priveste intrebarea d-voastra, retinem ca ati aplicat prevederile art. 27 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile ulterioare, si pe cele ale art. 16, alin. (5) din Legea nr. 227/2015, privind Codul fiscal, in sensul ca ati optat pentru un an finaciar si fiscal diferit de anul calendaristic, care s-a incheiat la data de 30 iunie 2019. Declaratia 101 privind impozitul pe profit a avut termen de depunere 25 octombrie 2019. Acum societatea se afla in cel de al doilea trimestru al perioadei fiscale 2019-2020.

Si in acest caz sunt aplicabile prevederile Legii sponsorizarii cu privire la existenta contractului de sponsorizare precum si cele ale Codului fiscal. Prin urmare, consideram ca nu mai pot fi directionate cele 20% din impozitul pe profit datorat pentru anul fiscal incheiat la 30.06.2019 deoarece contractul pe baza caruia se va efectua aceasta operatiune se va incheia in anul 2020, in afara perioadei fiscale 2018-2019.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul "Sponsorizare persoana juridica cu an fiscal diferit de anul calendaristic":
Rating:

Nota: 5 din 2 voturi
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!​

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016x

Trimite opinia ta comunitatii Fiscalitatea.roPentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

 • Totul despre somaj tehnic: Avantajele angajatorilor si ale angajatilor
  • Ce si cum trebuie facut pentru a respecta INTEGRAL noua lege privind trimiterea angajatilor in somaj tehnic - aceasta este intrebarea la care tot mai multi angajatori incearca sa afle raspuns. Somajul tehnic este reglementat de Codul muncii care, la art. 53, face urmatoarele precizari privind intreruperea sau reducerea activitatii angajatorului: Art. 53 (1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai...» citeste mai departe aici

 • Concediul medical intrerupe suspendarea salariatului aflat in somaj tehnic (specialist)
  • Consilierul nostru juridic - Rodica Mantescu - ne arata cum trebuie sa procedeze angajatorii care au salariati in somaj tehnic - deci cu CIM suspendat, care intra in concediu medical. Specialistul pleaca de la urmatoarea intrebare: "Un salariat are contractul individual de munca (CIM) suspendat conform art. 52(1), cu data de 01/04/2020. Incepand cu data de 06.04.2020, salariatul intra in concediu medical. Care este procedura?". Asadar, expertul nostru explica, pe Portal Codul Fiscal: In...» citeste mai departe aici

 • Depasirea crizei COVID-19: Documente obligatorii pentru angajatori
  • Ultimele saptamani au adus o multime de acte normative esentiale – OUG-uri in special – care impun obligatii noi pentru angajatori pe perioada starii de urgenta, cu efecte pe termen lung. De aceea, este esential sa stiti cum sa completati o serie de documente obligatorii in aceasta perioada. Atentie! Orice obligatie legala presupune intocmirea anumitor documente! Documentele sunt primele lucruri pe care le solicita de inspectorii ITM, pentru ca ele arata rapid daca o societate s-a...» citeste mai departe aici

 • Somaj tehnic 2020: Ministrul Muncii anunta inceperea primelor plati
  • Ministrul Muncii Violeta Alexandru anunta ca vor incepe sa fie facute primele plati pentru somajul tehnic impus de criza provocata de masurile luate pentru impiedicarea raspandarii infectarii cu coronavirus. Acesta a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook in care anunta ca a lucrat intens alaturi de echipa sa pentru ca punerea in aplicare a masurii de sprijin sa nu fie intarziata. “Incepem primele plati pentru somajul tehnic. Intre ziua in care am scris prima fraza in Ordonanta de...» citeste mai departe aici

 • Obtinerea Certificatului de Situatie de Urgenta. Intrebari si raspunsuri oferite de MEEMA
  • Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri a publicat pe site-ul oficial o serie de raspunsuri si intrebari punctuale cu privire la modalitatea in care poate fi obtinut Certificatul de Situatie de Urgenta. Intrebari si raspunsuri: 1. Operatorii economici care si-au suspendat activitatea (au spatii pe care le-au inchiriat) ca urmare a suspendarii activitatii firmelor carora le-au inchiriat spatii pot beneficia de CSU? Da, toti operatorii economici a caror activitate este afectata de...» citeste mai departe aici

 • ITM supravegheaza respectarea normelor de securitate si sanatate in munca de catre angajatori si salariati
  • Inspectoratul Teritorial de Munca Arad informeaza ca va supraveghea si monitoriza respectarea de catre angajatori si salariati a normelor de securitate si sanatate in munca, iar anagajtorii au obligatia de a implementa masurile necesare pentru a preveni aparitia si raspandirea Covid-19 la la locurile de munca. Accidentele de munca inregistrate in fiecare an in sectorul constructii, de cele mai multe ori cu consecinte grave, reprezinta motivul principal, pentru care si pe parcursul anului 2020,...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2020 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016