Sunt de acord cu politica de cookie
Fiscalitatea.ro cauta meniu

Sponsorizare persoana juridica cu an fiscal diferit de anul calendaristic

13-Ian-2020
879

Care sunt reglementarile pe care o companie privata trebuie sa le aiba in vedere pentru a dona 20% din impozitul pe profit, unui ONG inscris in registru? Despre acest subiect va vorbi specialistul nostru in cele ce urmeaza, luand de referinta cazul unei societati care are an fiscal diferit de anul calenaristic si care a incheiat situatiile financiare la 30.06.2019. Vom vedea, asadar, daca in aceasta situatie se mai poate opta pentru redirectionarea celor 20%?

Specialistul nostru arata ca, pentru a formula un raspunsul la aceasta speta este important de specificat ca operatiunea de donatie nu este prevazuta de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, in sensul acordarii creditului fiscal.

Dispozitiile Codului civil, prevad la art. 984 si urmatoarele, ca o persoana poate dispune cu titlu gratuit de bunurile sale, in tot sau in parte, in favoarea unei alte persoane, operatiune care se realizeaza prin donatie sau prin legat cuprins in testament.

Donatia se incheie prin inscris autentic, sub sanctiunea nulitatii absolute.

In ceea ce priveste tratamentul fiscal aplicabil cheltuielilor cu donatia mentionam ca ele nu pot fi asimilate cheltuielilor cu sponsorizarea, cheltuieli care sunt expres prevazute de Codul fiscal la art. 25, alin. (4), lit. i). Aceste prevederi fac trimitere directa la Legea sponsorizarii nr. 32/1994, cu modificarile ulterioare.

In acest context presupunem ca intrebarea d-voastra se refera la operatiunea de sponsorizare, pentru care legea fiscala instituie creditul fiscal.

Sponsorizarea implica existenta unui contract care se incheie obligatoriu in forma scrisa, din continutul caruia trebuie sa rezulte obiectul sponsorizarii, valoarea contractului, durata sponsorizarii, drepturile si obligatiile partilor implicate in actul de sponsorizare, adica ale sponsorului si ale beneficiarului.

Sponsorul poate fi orice persoana fizica sau juridica romana (platitoare de impozit pe profit sau de impozit pe veniturile microintreprinderilor) sau din strainatate.

La alin. (4) din legea sponsorizarii este prevazut ca poate fi sponsorizata orice persoana juridica sau fizica (in conditiile expres prevazute) care ”desfasoara sau urmeaza sa desfasoare o activitate cu caracter direct umanitar, filantropic, cultural, artistic, educativ, stiintific, religios, sportiv sau care este destinata protectiei drepturilor omului si educatiei civice ori calitatii mediului inconjurator.”

Sponsorizarea se poate face in bani si in obiecte. Bunurile materiale care fac obiectul sponsorizarii sunt evaluate prin contractul de sponsorizare.

Cheltuiala cu sponsorizarea oferita in baza Legii nr. 32/1994, cu modificarile ulterioare, si inregistrata in evidenta contabila, nu reprezinta o cheltuiala deductibila fiscal atunci cand se determina impozitul pe profit, conform prevederilor art. 25, alin. (4), lit. i). Suma sponsorizata poate reprezenta un credit fiscal, in sensul ca sponsorul plateste mai putin impozit pe profit cu valoarea sumelor platite beneficiarului sponsorizarii. Adica in loc sa achite bugetului de stat impozitul pe profit acorda suma respectiva organizatiei nonprofit.

De aceea pentru a fi inclus in calculul impozitului pe profit pe anul/trimestrul respectiv, contractul de sponsorizare trebuie incheiat in aceasta perioada, termenele trebuie sa se refere la perioada respectiva (si nu cand realizeaza veniturile societatea), iar plata trebuie efectuata si ea in aceasta perioada.

Acestea se scad din impozitul pe profit datorat pentru perioada in care se stabileste acesta, daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

- sunt in limita a 0,5% din cifra de afaceri si 075% incepand cu trim. III al anului 2019;

- nu reprezinta mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.

Atunci cand vorbim de cheltuieli cu sponsorizarea avem in vedere cazul in care sumele respective sunt inregistrate in evidenta contabila proprie prin nota contabila 6584 "Cheltuieli cu sumele sau bunurile acordate ca sponsorizare" = 5121 "Conturi la banci in lei”.

Sumele trecute in contractul de sponsorizare care nu sunt platite efectiv, adica pentru care nu exista documente justificative, nu pot fi inregistrate in cheltuielile perioadei.

Suma integrala a sponsorizarii care nu se incadreaza in limitele mai sus prezentate, poate fi dedusa timp de 7 ani consecutivi, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit.

In ceea ce priveste intrebarea d-voastra, retinem ca ati aplicat prevederile art. 27 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile ulterioare, si pe cele ale art. 16, alin. (5) din Legea nr. 227/2015, privind Codul fiscal, in sensul ca ati optat pentru un an finaciar si fiscal diferit de anul calendaristic, care s-a incheiat la data de 30 iunie 2019. Declaratia 101 privind impozitul pe profit a avut termen de depunere 25 octombrie 2019. Acum societatea se afla in cel de al doilea trimestru al perioadei fiscale 2019-2020.

Si in acest caz sunt aplicabile prevederile Legii sponsorizarii cu privire la existenta contractului de sponsorizare precum si cele ale Codului fiscal. Prin urmare, consideram ca nu mai pot fi directionate cele 20% din impozitul pe profit datorat pentru anul fiscal incheiat la 30.06.2019 deoarece contractul pe baza caruia se va efectua aceasta operatiune se va incheia in anul 2020, in afara perioadei fiscale 2018-2019.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul "Sponsorizare persoana juridica cu an fiscal diferit de anul calendaristic":
Rating:

Nota: 5 din 2 voturi
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!‚Äč

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016x

Trimite opinia ta comunitatii Fiscalitatea.roPentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!


Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

 • Declaratia recapitulativa 390 VIES. Cum arata noul formular.
  • Agentia Nationala de Administrare Fiscala a supus dezbaterii publice un nou proiect de ordin pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES)-Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare- publicat in data de 17.02.2020. Potrivit dispozitiilor art. 325 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (Codul fiscal), persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care realizeaza operatiuni...» citeste mai departe aici

 • Modele de subiecte si rezolvari CECCAR. Promovati cu brio examenul de acces la stagiu CECCAR din 2-4 octombrie
  • Anul acesta este momentul sa deveniti expert contabil! De ce sa mai amanati, cand puteti avea acces la functii mai bine platite si va puteti urma drumul catre succes in cariera? Desigur, pregatirea pentru examenul de acces la stagiu CECCAR nu este usoara. Programa de examen este stufoasa, iar concurenta este acerba. DAR… Aveti acum la indemana cel mai eficient instrument: Examen CECCAR 2020. 100 de Subiecte rezolvate!" ...click aici pentru detalii complete despre pachet >> Examenul CECCAR...» citeste mai departe aici

 • Certificatul A1 - documentul care pune piedica romanilor detasati sa munceasca in alta tara UE
  • Trasa de maneca de contribuabili, ministrul Muncii – Violeta Alexandru – promite sa faca “lumina” si in privinta procedurii greoaie de eliberare a Certificatului A1 – necesar angajatilor romani, detasati intr-o alta tara europeana. Pentru eliberarea acestuia este necesar un dosar cu nu mai putin de 18 documente, care presupune mult timp si nervi tari din partea solicitantului. “Romania, tara membra UE, pare ca face tot ceea ce este posibil ca viata unui...» citeste mai departe aici

 • Alocatia copiilor, inlocuita cu vouchere? Citu: Ne asiguram ca banii nu sunt folositi in alte scopuri
  • Exista o posibilitate ca alocatiile pentru copii sa fie inlocuita de vouchere, lasa a se intelege ministrul Finantelor, care spune ca ar sustine propunerea in acest sens venita din partea premierului. Drept argument, ministrul propus al Finantelor arata ca Romania nu ar fi singurul stat care ar inlocui acordarea alocatiilor in bani, cu acordarea de vouchere. Acesta sustine ca in Statele Unite ale Americii si Finlanda acest sistem functioneaza cu succes. Florin Citu a explicat, la o emisiune...» citeste mai departe aici

 • Acordarea facilitatilor in domeniul constructiilor in 2020
  • O societate are, in anul 2019 cifra afaceri totala = 1.110.682 RON, din care inchirieri = 297.637 RON, lucrari constructii = 813.051 RON, avansuri facturate pentru lucrari constructii (sold cont 419) = 60.200 lei. Poate aplica facilitatea fiscala pentru sectorul de constructii la calculul salariilor din luna dec. 2019? In anul 2020 se mentine situatia prezentata pentru anul 2019, iar pentru luna ian. 2020 situatia este urmatoarea: Cifra de afaceri totala = 88.500 lei, din care lucrari...» citeste mai departe aici

 • Intocmirea principalelor documente financiar - contabile si raportarile anuale - prezentate in noul GHID ANAF
  • Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat recent un nou ghid privind intocmirea si utilizarea principalelor documente financiar – contabile si obligatii referitoare la intocmirea raportarilor anuale intocmirea raportarilor anuale prevazute de Legea contabilitatii. Prezentul ghid se adreseaza persoanelor fizice si asocierilor fara personalitate juridica si persoanelor juridice romane care au obligatia de a conduce contabilitatea in partida simpla sau in partida dubla, dupa caz....» citeste mai departe aici

© 2007 - 2020 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016