
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Companiile care trec de la plata impozitului pe profit la impozitul pe venitul microintreprinderii, odata cu majorarea pragului prevazut de Codul fiscal de la 1 ianuarie 2018, trebuie sa depuna declaratia 010 pentru modificarea vectorului fiscal la termenul stabilit.
Ce presupune declaratia 010
Formularul 010 reprezinta declaratia de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica (OPANAF 3725/2017).
Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele juridice romane, asocierile si alte entitati fara personalitate juridica, detinatorii autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor, persoane juridice romane si reprezentantii legali, desemnati potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unei contributii pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, ai detinatorilor autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor, care nu sunt persoane juridice romane. Declaratia de inregistrare se completeaza cu ocazia primei inregistrari fiscale, de regula cu ocazia infiintarii, declaratia de mentiuni se completeaza ori de cate ori se modifica datele declarate anterior, iar declaratia de radiere se completeaza cu ocazia radierii inregistrarii fiscale.
Puteti consulta formularul 010 aici!
Potrivit ANAF, termenul depunerii declaratiei este 31 martie 2018.
"Platitorii de impozit pe profit in anul 2017, care la 31.12.2017 indeplinesc conditiile pentru incadrarea in categoria microintreprinderilor in anul 2018, depun declaratia 010 pentru modificarea vectorului fiscal pana la data de 31 martie 2018", a anuntat ANAF, scrie startupcafe.ro.
Prin OUG 79/2017, Guvernul a majorat de la 500.000 de euro la 1 milion de euro pragul cifrei de afaceri de la care firmele trebuie sa treaca automat de la plata impozitului pe profit de 16% la plata impozitului pe venitul microintreprinderii, care este de 1% pentru societatile cu cel putin un angajat, si de 3% pentru firmele fara angajati.
Pentru anul 2018 datoreaza impozit pe veniturile microintreprinderilor persoanele juridice romane care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie 2017:
- au realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 1.000.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;
- capitalul social al acestora este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
- nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii. (Mai multe informatii aici)
Declaratia 010 se depune, direct (reprezentant legal) sau prin imputernicit la registratura organului fiscal competent ori la posta prin scrisoare recomandata, la termenele stabilite de legislatia in vigoare.
Declaratia se completeaza in doua exemplare, inscriindu-se cu majuscule toate datele prevazute. Un exemplar se pastreaza de contribuabil, iar celalalt exemplar se depune la organul fiscal competent.
Sursa: ANAF
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Factura de voucher retur emisa de catre Emag o vom inregistra doar prin note contabile fara a fi nevoiti sa o inregistram ca si intrare ce va fi transmisa in D394?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: In cazul in care se acorda bonus salarial pentru anul 2020 la provizionul inregistrat (6812 = 1518), pe langa valoarea bruta a bonusului se adauga si valoarea contributiilor asiguratorii in munca?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<