Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Repartizare profit. VIDEO

10-Apr-2012
6005
O societate comerciala are urmatoarea situatie:

Anii 2007-2010 s-au incheiat cu pierderi, in anul 2011 a realizat profit, acesta este obligatoriu ca in totalitate sa se acopere pierderile din anii precedenti (in ordine) sau poate repartiza:

-o parte pentru acoperirea pierderilor din anii precedenti (care sunt mai mari decit profitul din 2011)

-o parte ca dividende catre actionari cu aprobarea AGA

-pentru partea repartizata ca dividende se plateste impozit pe profit? (temei legal)

Va invitam sa urmariti filmarea pentru solutia oferita de specialistii www.portalcontabilitate.ro





Potrivit dispozitiilor pct. 247 din OMFP 3055/2009 pentru aprobarea prevederilor contabile conforme cu reglementarile Directivelor Europene, cu modificarile ulterioare, profitul sau pierderea se stabileste cumulat de la inceputul exercitiului. Profitul sau pierderea reprezinta diferenta dintre totalul veniturilor si totalul cheltuielilor inregistrate in evidenta contabila.
Rezultatul exercitiului reprezinta soldul final al contului de profit si pierdere.
Se poate spune ca:
- atunci cand veniturile totale sunt mai mari decat cheltuielile totale, diferenta pozitiva dintre acestea reprezinta profitul contabil brut,
- in situatia in care cheltuielile totale sunt mai mari decat veniturile totale, se inregistreaza pierdere contabila bruta.
Pierderea contabila, se recupereaza, potrivit dispozitiilor Legii contabilitatii 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si ale prevederilor pct. 249 din OMFP 3055/2009, cu modificarile ulterioare, din:
- profitul exercitiului financiar incheiat (curent),
- din profitul contabil reportat,
- din rezervele constituite din profitul net,
- din capital social,
- din alte resurse financiare proprii.
Ordinea surselor din care se acopera pierderea contabila este la latitudinea adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, respectiv a consiliului de administratie.
Pierderea contabila este suma inregistrata in soldul debitor al contului 121” Profit si pierdere”, respectiv contul 117 „Rezultatul reportat”.
Dupa aprobarea situatiilor financiare anuale de catre adunarea generala a asociatilor, pierderea contabila evidentiata se preia in exercitiul urmator in rezultatul reportat. inregistrarile contabile sunt:
117 = 121
„Rezultatul reportat” „Profit si pierdere„
In contul 117 ”Rezultatul reportat” se evidentiaza distinct rezultatul reportat preluat la inceputul exercitiului financiar curent cat si rezultatul din contul de profit si pierdere al exercitiului financiar precedent.
In cazul in care societatea a inregistrat pierdere contabila in anii anteriori, reflectata in debitul contului 117 ”Rezultatul reportat”, soldul debitor reluat si in anul 2012 reprezinta pierdere neacoperita, care nu poate fi „distribuita”. Aritmetic, exista un sold debitor al ct. 117 „Rezultatul reportat” din anii anteriori si un sold creditor al ct. 117 „Rezultatul reportat” din exercitiul curent, sold creditor care nu este destul de mare ca sa acopere pierderea din anii anteriori, ceea ce pe total da un sold debitor al ct. 117 „Rezultatul reportat”, respectiv o pierdere neacoperita care nu reprezinta un profit repartizabil.
In cazul in care societatea inregistreaza profit contabil in anul 2011, acesta va fi utilizat cu prioritate la acoperirea pierderii contabile, iar diferenta ramasa se repartizeaza conform hotararii AGA, dupa constituirea rezervei legale.
Trebuie avute in vedere si prevederile Legii societatilor comerciale 31/1990, republicata, cu modificarile ulterioare, care stabilesc ca „daca se constata o pierdere a activului net, capitalul social subscris va trebui reintregit sau redus inainte de a se putea face vreo repartizare sau distribuire de profit”. Totodata, la art. 272 indice 1 din acelasi act normativ sunt prevazute si pedepse in cazul in care administratorul, fondatorul, directorul sau reprezentantul legal al societatii plateste dividende din sume care nu puteau fi distribuite.
Referitor la cele prezentate in intrebarea d-voastra rezulta ca nu pot fi distribuite dividende deoarece, pe total, societatea nu si-a acoperit pierderea contabila si nu are ce distribui. 
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    CASS PFA si salariat Avem doua situatii: 1. un PFA - sistem real, detinut de un pensionar (limita de varsta) care este si angajat cu contract de 8 ore la o alta unitate si care a realizat venituri in...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Cod UIT pentru import marfuri pe cale maritima si transport pe teritoriul national Importam din China marfa in containere la sac, nepaletizata. Dupa efectuarea formalitatilor de import in portul Constanta, marfa pleaca in container la un depozit la 15 km de...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Masuri de simplificare Societate comerciala, platitoare de TVA, doreste sa vanda un teren intravilan construibil la o alta societate, si ea platitoare de TVA. Este obligatoriu taxare inversa sau se poate...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Venituri din activitati desfasurate in strainatate Cetatean roman, care a fost plecat in Australia pentru o perioada de 10 ani, a revenit in Romania si a devenit rezident fiscal in Romania incepand cu 01.07.2024 (a depus chestionar...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Inregistrare marca. Monografie contabila O societate platitoare de TVA la incasare a efectuat in luna martie o plata catre EUIPO pentru inregistrarea unei marci, in baza cererii de inregistrare, contravaloarea fiind de...citeste mai mult

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016