Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Repartizare profit si distribuire dividende. Cum intocmim un proces-verbal AGA?

21-Ian-2016
55696

In randurile de mai jos, vom vedea cum arata un model de proces-verbal A.G.A. pentru repartizare dividende din rezultatul reportat al anilor precedent in anul 2016 si daca sunt valabile mai multe procese-verbale pentru fiecare 10.000 lei repartizati si platiti prin casa.

Procesul verbal/Hotararea AGA este un document redactat, de regula, in functie de ordinea de zi a adunarii, reprezentand o transcriere a intalnirii/sedintei respective. Ca reper, acesta ar trebui sa contina cateva elemente esentiale:

- Numele si prenumele asociatilor care au participat, calitatea acestora si datele de identificare;
- O specificare privind faptul ca se revine la decizia initiala (se specifica numarul si data) prin care profitul ramas nerepartizat se repartizeaza la dividende;
- Se specifica suma care se repartizeaza la dividend prin prezenta AGA;
- In cazul in care un se repartizeaza intregul profit ramas nerepartizat se specifica faptul ca diferenta va ramane la dispozitia societatii, urmand a se decide ulterior asupra destinatiei acestei sume (se specifica si suma);
- Data semnarii Hotararii AGA.

Din cunostintele noastre, fara a avea pregatire juridica de specialitate, nu exista o prevedere care sa interzica, din punct de vedere legal, repartizarea dividendelor in mai multe transe, insa recomandam o analiza atenta a riscurilor fiscale conform celor de mai jos.

Conform art. 4 alin. (4) din Legea nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar, operatiunile de plati in numerar (efectuate de persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) din lege), catre persoane fizice, reprezentand dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si restituiri de imprumuturi sau alte finantari se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre o persoana.

Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre o persoana, pentru tranzactiile mai mari de 10.000 lei.

Conform art. (2) lit. b) prin plata fragmentata se intelege fractionarea sumei de plata in mai multe transe, pentru a evita plafonul de plata in numerar stabilit prin lege.

In consecinta, nu recomandam mai multe procese verbale, ci un singur process verbal de distribuire a dividendelor. Din suma distribuita pe dividende se va achita in numerar 10.000 lei/persoana, diferenta prin instrumente de plata fara numerar (banca, etc).


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de S.M. Armaselu - Expert contabil

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016