Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozit pe dividende si contibutia CASS pentru anul 2017. Care e regimul fiscal?

22-Nov-2016
49276

In randurile de mai jos, stabilim ce cota de impozit pe dividende se plateste daca se repartizeaza profitul nerepartizat al anului 2014, 2015, 2016 la dividende in luna ianuarie 2017 si se platesc dividende alaturi de plata impozitului pe dividende in luna februarie 2017. De asemenea, vom vedea care este procedura daca se plateste cota de 5,5% contributia la sanatate in conditiile in care unicul asociat este si salariat cu contract de munca la alta societate.

Potrivit reglementarilor Legii societatilor, adunarea generala ordinara este cea care trebuie sa discute, sa aprobe sau sa modifice situatiile financiare anuale, pe baza rapoartelor prezentate de cenzori sau, dupa caz, de auditorul financiar, si sa stabileasca dividendul. Aceasta se intruneste cel putin o data pe an, in cel mult 5 luni de la incheierea exercitiului financiar.

In hotararea adunarii generale intrunita in ianuarie 2017 (speta d-voastra) se va specifica faptul ca se revine la deciziile initiale din anii anteriori, respectiv 2014 si 2015 (se inscrie numarul si data hotararilor din acea perioada) prin care profitului ramas nerepartizat in acele exercitii i se da destinatia de dividend.

In ceea ce priveste hotararea distribuirii profitului aferent anului 2016 pentru dividende este mai putin probabil ca la inceputul anului situatiile financiare sunt deja intocmite in vederea aprobarii.

Putem presupune totusi ca adunarea generala a hotarat distribuirea profitului preluat la inceputul anului 2017 in ct. 117 "Rezultatul reportat" pe destinatiile dorite, inclusiv pentru dividende.

Din informatiile prezentate in intrebare consideram ca este vorba de sume distribuite asociatilor persoane fizice romane.

Dispozitiile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aplicabile de la data de 1 ianuarie 2016 stabilesc ca pentru veniturile din investitii de natura dividendelor, cota de impozit este de 5%. Obligatia calcularii si retinerii impozitului revine persoanei juridice care le-a distribuit, la data platii sumelor de aceasta natura. Impozitul pe dividende se determina prin aplicarea cotei de impozit de 5% asupra dividendelor brute repartizate incepand cu anul 2016, indiferent de exercitiile financiare carora acestea apartin.

Impozitul pe dividende este impozit final.

 Pentru veniturile de natura dividendelor primite in anul 2016, persoanele fizice nu au datorat contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca au realizat si alte venituri cum sunt acestea enumerate la art. 155 alin. (1) lit. a) - d), g), i) - l) din Legea nr.227/2015
, cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala.

Incepand cu anul 2017 Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare nu mai contine acea prevedere prin care nu se calculeaza contributia de asigurari de sanatate daca persoana fizica realizeaza si alte venituri. La alin. (5) al art. 176 se stabileste ca pentru veniturile din dividende (prevazute la alin. (2) al art. 176), baza lunara de calcul nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut in vigoare pentru anul pentru care se stabileste contributia.

Deci pentru anul 2017 nu mai exista nici o exceptie de la calcularea contributiei de asigurari de sanatate conditionata de realizarea altor venituri, datorandu-se cota de 5,5% indiferent daca asociatul unic obtine si alte venituri pentru care se datoreaza deja CASS. Subliniem deci ca pentru venituri din dividende se va datora incepand cu 1 ianuarie 2017 si contributia de asigurari de sanatate.

Mentionam ca in speta prezentata de d-voastra, in care asociatul unic realizeaza si alte venituri din salarii, daca repartizati profitul anilor 2014-2015 pana la finele anului 2016 nu mai exista obligatia platii CASS indiferent de data la care se vor plati dividendele. Exista insa datoria calcularii, retinerii si achitarii impozitului pe dividende de 5% pana la data de 25 ianuarie a anului urmator celui in care au fost distribuite, si declararea impozitului in Declaratia 100 tot pana la aceeasi data.
Prin aceasta abordare s-a avut in vedere faptul ca reglementarile aplicabile prevazute la art. 176, alin. (2) trateaza "veniturile realizate de persoanele fizice din dividende" ca fiind acele sume realizate in cursul anului precedent.

Plata dividendelor catre asociat se va putea face ulterior atunci cand societatea va dispune de lichiditati.

Contributia de asigurari de sanatate datorata in anul 2017 pentru dividendele distribuite din profitul anilor anteriori, inclusiv din anul 2016, se stabileste de organul fiscal competent, prin decizie anuala emisa pe baza informatiilor din declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit.

Sumele reprezentand obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilite prin decizia de impunere anuala se achita in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei.

De asemenea societatea trebuie sa depuna Declaratia informativa 205 privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu, expert contabil si auditor

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016