Sunt de acord cu politica de cookie
Fiscalitatea.ro cauta meniu

Livrare de bunuri: Obligatii de declarare si inregistrari contabile pentru facturi de avans, autofactura

14-Nov-2019
875

O companie A din Romania incheie un contract cu firma B din Olanda pentru achizitia unui echipament. Conform contractului, furnizorul B emite urmatoarele facturi:

 
-20% la data incheierii contractului
-70% la livrarea bunului
-10% la punerea in functiune (care poate fi in decurs de 1-3 luni dupa livrare)

La incheierea contractului, compania A din Romania a primit factura de 20% de la furnizor, pe care a considerat-o de avans. La livrarea bunului, partenerul din Olanda a emis factura de 70%, care s-a inregistrat tot ca factura de avans in contabilitatea firmei A.


Dupa punerea in functiune (care poate dura pana la 3 luni de la livrarea bunului), furnizorul din Olanda va emite ultima factura de 10%.

Astfel, la momentul receptiei bunului, firma din Romania nu are facturi de stornare de avans si nici factura finala cu valoarea integrala a bunului pentru a putea inregistra produsul in evidentele contabile.

Cum se procedeaza in acest caz? Cum se declara? Compania A din Romania emite autofactura la receptia bunului cu valoarea integrala conform contractului? Emite si autofactura pentru stornare de avans? Cand va primi ultima factura de 10% de la furnizorul din Olanda, ce obligatii privind inregistrarea contabila si declararea facturii are firma din Romania?

Raspunsul specialistului

Din cele prezentate reiese ca este vorba de o livrare de bunuri cu instalare, pentru care locul livrarii este in Romania conform art. 275 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal si nu o achizitie intracomunitara de bunuri si, in consecinta, nu se pune problema declararii achizitiei in declaratia recapitulativa D390 VIES.

Deoarece firma B nu este stabilita si inregistrata in scopuri de TVA in Romania, persoana obligata la plata TVA va fi compania A in calitate de beneficiar al livrarii, dupa cum se prevede la art. 307 alin. 6 coroborat cu art. 326 alin. (2) din Codul fiscal. Achizitia bunurilor respective de la furnizorul olandez va fi declarata la rd. 7 si rd. 22 din decontul de TVA, precum si declaratia informativa D394 – cartusul F. Din instructiunile de completare a acestei declaratii reiese ca se declara inclusiv achizitiile pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA conform art. 307 alin. (6) din Codul fiscal, cu exceptia achizitiilor intracomunitare de bunuri si servicii pentru care exista obligativitatea inscrierii in declaratia recapitulativa 390 VIES. Achizitiile se declara in functie de momentul emiterii facturilor sau autofacturilor, dupa caz.

In ceea ce priveste autofactura, conform art. 320 alin. 1 din Codul fiscal persoana obligata la plata TVA in temeiul art. 307 alin. (6) trebuie sa autofactureze operatiunea respectiva pana cel mai tarziu in a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, in cazul in care nu se afla in posesia facturii emise de furnizor/prestator. Daca sunt platite avansuri, autofactura se emite cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a platit avansurile, in cazul in care nu se afla in posesia facturii emise de furnizor/prestator, dupa cum se prevede la art. 320 alin. (2) din Codul fiscal.

Dupa cum se poate observa, autofactura se emite in lipsa facturii furnizorului si emiterea ei depinde de momentul in care ia nastere faptul generator sau sunt platite avansuri nefacturate.

In cazul livrarilor de bunuri, faptul generator intervine la data livrarii, adica la data la care intervine transferul dreptului de a dispune de bunuri ca un proprietar sau la data la care bunul este predat beneficiarului, in cazul contractelor care prevad ca proprietatea asupra bunurilor este atribuita cel mai tarziu in momentul platii ultimei sume scadente, dupa caz, conform prevederilor art. 281 alin. (6) din Codul fiscal.

In aceste conditii, la momentul livrarii bunului compania A va trebui sa emita o autofactura pentru intreaga valoare a bunului, cu luarea in considerare a prevederilor art. 290 alin. (2) din Codul fiscal si pct. 35 din Normele metodologice de aplicare referitoare la pastrarea cursului de schimb valutar din momentul exigibilitatii TVA pentru determinarea bazei de impozitare la definitivarea operatiunii. De asemenea, va proceda la emiterea autofacturii pentru stornarea avansului si a TVA inregistrata initial in baza art. 320 alin. (3) din Codul fiscal. La primirea facturii finale de la furnizorul B se va inscrie pe factura o referire la autofacturare, iar pe autofactura, o referire la factura, dupa cum se prevede la art. 320 alin. (4) din Codul fiscal.

Insa, daca in contractul incheiat intre parti se prevede ca transferul dreptului de proprietate si predarea echipamentului are loc la momentul punerii in functiune si incheierii procesului-verbal de receptie dintre parti, atunci faptul generator nu are loc la momentul cand echipamentul este transportat (livrat) din Olanda in Romania in vederea punerii in functiune, ci la momentul cand el este predat prin receptie companiei beneficiare A. Intr-o asemenea ipoteza, faptul generator al livrarii de bunuri cu instalare este dat de momentul receptiei, din moment ce in contract s-a prevazut expres ca doar la momentul receptiei compania A poate dispune de echipament ca si proprietar. Ca atare, atat factura cu 20% din valoarea contractului, cat si factura cu 70% vor fi considerate facturi de avans, urmand ca la punerea in functiune si receptia echipamentului de catre beneficiar, firma B furnizoare sa emita factura finala, cu rest de plata pentru 10% din valoarea contractului si cu evidentierea valorii totale a contractului si a stornarii avansurilor initiale. Si in aceasta ipoteza, la definitivarea operatiunii se va tine cont de prevederile art. 290 alin. (2) din Codul fiscal si pct. 35 din Normele metodologice de aplicare referitoare la pastrarea cursului de schimb valutar utilizat la determinarea TVA aferenta avansurilor.

In contabilitate operatiunile se inregistreaza astfel:

- inregistrarea facturii (facturilor) de avans

4093 „Avansuri acordate pentru imobilizari corporale” = 404 „Furnizori de imobilizari”

- inregistrarea TVA aferenta avansului prin taxare inversa

4426 „TVA deductibila” = 4427 „TVA colectata”

- plata facturii (facturilor) de avans

404 „Furnizori de imobilizari” = 5124 „Conturi la banci in valuta”

- inregistrarea echipamentului la valoarea finala

2131 „Echipamente tehnologice (masini, utilaje si instalatii de lucru” = 404 „Furnizori de imobilizari”

- inregistrarea TVA aferenta pentru diferenta dintre valoarea totala a echipamentului si valoarea aferenta avansurilor facturate

4426 „TVA deductibila” = 4427 „TVA colectata”

- decontarea avansurilor facturate

404 „Furnizori de imobilizari” = 4093 „Avansuri acordate pentru imobilizari corporale”

- plata facturii finale

404 „Furnizori de imobilizari” = 5124 „Conturi la banci in valuta”

- inregistrarea diferentelor de curs valutar la plata facturilor

404 „Furnizori de imobilizari” = 765 „Venituri din diferente de curs valutar”

665 „Cheltuieli din diferente de curs valutar” = 5124 „Conturi la banci in valuta”.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul "Livrare de bunuri: Obligatii de declarare si inregistrari contabile pentru facturi de avans, autofactura":
Rating:

Nota: 5 din 2 voturi
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme

Atentie contabili!

Autoturisme pe firma - deducerea cheltuielilor in 2019​
Cititi si respectati modificarile din Codul Fiscall

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016x

Trimite opinia ta comunitatii Fiscalitatea.roPentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
Subiectele saptamanii

 • Informare ANAF privind O.G. nr. 6/2019 (facilitati fiscale sub forma anularii obligatiilor accesorii)
  • Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a remis miercuri – 4 decembrie – o informare prin care reaminteste celor care inregistreaza obligatii fiscale principale restante, la data de 31.12.2018, ca pot beneficia, in conditiile reglementate de O.G. nr. 6/2019, de o serie de facilitati fiscale. Astfel, se continua actiunile ANAF de sustinere a contribuabililor in vederea conformarii la plata obligatiilor fiscale. Una dintre facilitatile fiscale de care pot beneficia...» citeste mai departe aici

 • Calendarul obligatiilor fiscale ANAF - decembrie 2019
  • Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat calendarul obligatiilor fiscale pentru luna decembrie 2019. Conform agendei, primul termen fiscal din luna decembrie 2019 a fost luni - 2 decembrie, cand contribuabilii au depus Declaratia informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national aferente perioadei de raportare precedente (luna, trim. etc. ; perioada de raportare este cea declarata pentru depunerea decontului de TVA, prevazuta la art.322...» citeste mai departe aici

 • MMPS a publicat proiectul de Hotarare pentru majorarea salariului minim pe economie
  • Proiectul de Hotarare pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata a fost pus in dezbatere publica. Potrivit proiectului de act normativ, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata urmeaza sa fie majorat la 2.230 lei lunar, incepand cu data de 1 ianuarie 2020, fata de 2.080 lei in prezent. Asadar, vorbim de o majorare cu 7,2 % fata de luna decembrie 2019. Tariful orar pentru un program complet de lucru de 167,333 ore va creste anul viitor de la 12,43 lei...» citeste mai departe aici

 • Taxa de mediu. Evidentiere pe factura
  • Cum trebuie evidentiata taxa de mediu pe facturile de vanzare de deseuri catre cei care le colecteaza. Unii o trec pe factura ca pozitie cu minus, diminuand astfel factura, iar altii o evidentiaza pe factura, informativ ca suma, fara a diminua factura. Cum este corect? Trebuie achitate catre fondul de mediu aceste sume retinute de la clienti? Raspunsul oferit de specialistul Irina Dumitrescu >> Conform art. 9 alin. (1) lit. a) din OUG 196/2005, astfel cum a fost modificat prin OUG 50/2019,...» citeste mai departe aici

 • Doua salarii minime brute in plus pentru personalul didactic, plus alte beneficii (proiect de lege)
  • Potrivit unui Propuneri legislative pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 112011, dascalii ar putea beneficia de mai multe tipuri de indemnizatii. Document pe care vi-l vom prezenta in cele ce urmeaza trebuie sa fie votat de Camera Deputatilor pana de Craciun (pe 25.12.2019). Proiectul prevede doua salarii minime brute pe an pentru dascalii din invatamantul de stat, sume de bani pentru titularizarea in mediul rural, acces la servicii medicale gratuite si bani pentru cei...» citeste mai departe aici

 • Fostul ministru al Finantelor - Teodorovici: Pretul carburantului nu se va reduce dupa eliminarea supraaccizei
  • Fostul ministru al Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, este de parere ca reducerea de dupa eliminarea supraaccizei "nu se va regasi in pretul carburantului". Inaintea sedintei CEx a PSD de miercuri – 4 decembrie, fostul ministru al Finantelor – Eugen Teodorovici – a declarat ca, din punctul sau de vedere, reducerea de dupa eliminarea supraaccizei "nu se va regasi in pretul carburantului". "Noi am dorit si anul trecut scoaterea acestei accize, legat in acelasi timp de...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2019 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Autoturisme pe firma - deducerea cheltuielilor in 2019​
Cititi si respectati modificarile din Codul Fiscal

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2019 - MODIFICARI la DEDUCERILE pentru autoturisme

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016