
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Pana la 31.12.2019 am fost platitori de impozit pe profit si am platit impozit pe profit. Anul acesta, atat pe trimestrul I cat si pe al doilea trimestru am fost pe pierderi si din comenzile primite pana la aceasta data si estimarile facute, credem ca nu vom mai avea o cifra de afaceri care sa depaseasca un milion de euro. Cu ce data voi intra in regim de microintreprindere si ce declaratii trebuie sa depun in acest sens? Multumesc.
Raspunsul consultantului fiscal Dana Hristu:
Potrivit art. 47 alin. (1) din Codul fiscal, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie anul precedent:
- a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 1.000.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;
- capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
- nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.
La pct. 1. alin. (1) din Normele metodologice se prevede ca:
“(1) Pentru incadrarea in conditiile privind nivelul veniturilor realizate in anul precedent, prevazute la art. 47 lit. b) si c) din Codul fiscal, se vor lua in calcul aceleasi venituri care constituie baza impozabila prevazuta la art. 53 din Codul fiscal, iar cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel de la inchiderea aceluiasi exercitiu financiar.”
La art. 52 alin. (1) si (2) din Codul fiscal se prevede ca:
“(1) Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 1.000.000 euro, aceasta datoreaza impozit pe profit, incepand cu trimestrul in care s-a depasit aceasta limita.
(2) Limita fiscala prevazuta la alin. (1) se verifica pe baza veniturilor inregistrate cumulat de la inceputul anului fiscal. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar precedent.”
Cursul de schimb valabil pentru data de 31 decembrie 2019 este 4,7793 lei/euro.
Asadar, daca in anul 2019 ati realizat venituri peste plafonul de 4.779.300 lei (1.000.000 euro x 4,7793), va ramane si in anul 2020 platitoare de impozit pe profit.
In cazul in care societatea nu va realiza venituri mai mari de 1.000.000 euro, in anul 2019, abia in anul 2021, va plati impozitul pe veniturile microintreprinderilor.
Declaratia 010 la ghiseu sau 700 - online, pentru trecerea la impozitul pe veniturile microintreprinderilor se depune pana la data de 31 martie 2021, conform art. 55 alin. (2) din Codul fiscal, redat in continuare:
„Art. 55. - Termenele de declarare a mentiunilor
(2) Persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit comunica organelor fiscale competente aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderilor, pana la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul pe veniturile microintreprinderilor."
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Factura de voucher retur emisa de catre Emag o vom inregistra doar prin note contabile fara a fi nevoiti sa o inregistram ca si intrare ce va fi transmisa in D394?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: In cazul in care se acorda bonus salarial pentru anul 2020 la provizionul inregistrat (6812 = 1518), pe langa valoarea bruta a bonusului se adauga si valoarea contributiilor asiguratorii in munca?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<