Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Casare mijloc fix neamortizat complet

15-Iun-2011
26846
Problema:
Avem un autocar pe firma, dar care in momentul asta nu mai corespunde obiectului de activitate al societatii (pana acum firma a facut transport de persoane international si acum faca numai transport de marfa), nu reusim sa il vindem (nu este cerere de piata), si atunci am decis sa il casam.

Valoarea ramasa neamortizata este deductibila la calculul impozitului pe profit? se colecteaza TVA la valoarea ramasa neamortizata, valoare la care se face casarea bunului? Sau ce ma sfatuiti sa fac cu el? Pentru ca daca firma nu mai aduce venituri cu acest autocar, si atunci, inteleg ca amortizarea contabila nu mai corespunde cu cea fiscala si atunci se modifica la fiecare trimestru calculul impozitului pe profit.
In cazul in care se face casarea, ce alte documente mai sunt necesare in afara de "proces verbal de casare", semnat de administrator?

Solutie:
Iesirea din evidenta a mijloacelor fixe se poate face in principal, prin:

- scoaterea din functiune

a) amortizate integral
b) amortizate partial
c) prin dezmembrare
- vanzare
- donatii
- aport in natura la capitalul altor entitati economice.

La intrebarea d-voastra ar fi cateva raspunsuri posibile:

1. Mijlocul fix poate fi casat si au loc urmatoarele inregistrari in evidenta contabila:
-descarcare gestiunii

281.3 = 2133
"Amortizarea instalatiilor "Mijloace de transport"
mijloacelor de transport,
animalelor si plantatiilor"

658.3 = 2133
"Cheltuieli privind activele "Mijloace de transport"
cedate si alte operatii de capital"

- ajustarea TVA

635 = 4427
"Cheltuieli cu alte "TVA colectata"
impozite, taxe si
varsaminte asimilate"

- vanzarea mijlocului fix dezmembrat

411 = 703 - valoarea deseurilor
"Clienti" "Venituri din vanzarea prod. rezid."

Se inscrie mentiunea ?taxare inversa? fara a se inscrie taxa.

Prin casarea unui mijloc fix se intelege operatia de scoatere din functiune a activului respectiv, urmata de dezmembrarea acestuia si valorificarea partilor componente rezultate, prin vanzare sau prin folosirea in activitatea curenta a societatii.

In acest caz, din punct de vedere fiscal sunt aplicabile prevederile art. 24, alin. (15) din Codul fiscal, potrivit carora cheltuielile cu valoarea neamortizata a mijlocului fix casat sunt deductibile la calculul profitului impozabil.

2. Trecerea in conservare a mijlocului fix

Trecerea in conservare a mijlocului fix se face atunci cand mentinerea lui nu este justificata din punct de vedere economic. Se anunta organul fiscal de trecerea in conservare a mijlocului fix.

Cheltuielile ocazionate de trecerea si mentinerea in conservare a mijloacelor fixe se inregistreaza in grupa cheltuielilor de exploatare, care sunt recunoscute drept cheltuieli deductibile, din punct de vedere fiscal.

La reintroducerea in activitate a mijlocului fix, recuperarea amortizarii aferente acestuia se face prin recalcularea cotei de amortizare pe durata normala de utilizare ramasa, incepand cu luna urmatoare repunerii in functiune. Daca nu mai exista perioada de utilizare si se scoate din evidenta mijlocul fix, se diminueaza capitalurile proprii.

Rezulta ca:

- trecerea in conservare se aplica tuturor mijloacelor fixe, care participa efectiv la realizarea obiectului principal de activitate al societatii, si nu numai acelor mijloace fixe, pentru care, potrivit dispozitiilor Legii 571/2003 privind Codul fiscal, Titlului IX, art. 248, este obligatorie calcularea si plata impozitelor si taxelor locale,

- actele normative in vigoare nu prevad sanctiuni pentru societatile care, potrivit hotararii consiliului de administratie, au trecut in conservare mijloacele fixe din patrimoniu, pentru o perioada de timp mai mare de 30 de zile, fara sa instiinteze autoritatile fiscale,

- pentru perioada de timp ramasa dupa scoaterea din conservare, amortizarea mijloacelor fixe se calculeaza pentru perioada de utilizare ramasa.

3. Darea cu chirie sau in comodat a mijlocului fix unei alte societati care il poate utiliza potrivit obiectului de activitate (de ex. societati care au puncte de lucru si au nevoie pentru transportul salariatilor)

4. Participarea cu mijlocul fix la capitalul social al unei alte societati.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta

    • In cadrul legislatiei privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, anumite categorii de entitati au obligatii suplimentare de conformare. Printre acestea se numara agentii si dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de servicii legate de criptomonede, comerciantii de bunuri de valoare si cei implicati in comertul cu opere de arta. Aceste entitati trebuie sa depuna, in termen de 15 zile, o notificare obligatorie catre ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii...» citeste mai departe aici

  • E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar

    • Din 1 ianuarie 2025, firmele care vand catre persoane fizice sunt obligate sa emita facturi si sa le trimita prin RO e-Factura, inclusiv daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si aplica regimul special de scutire. Incasarile prin transfer bancar implica automat emiterea facturii si transmiterea in sistem. Din 1 iulie 2025, lipsa raportarii aduce amenzi semnificative. Vezi in articol ce obligatii ai si cum eviti sanctiunile. Avem acest caz. O societate are ca obiect principal de activitate...» citeste mai departe aici

  • Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare

    • Societatile care se confrunta cu dificultati financiare pot solicita esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, in baza procedurii clasice reglementate prin Codul de procedura fiscala si actualizata prin OPANAF 597/2025. Acest articol explica pasii de urmat, documentele necesare, conditiile de eligibilitate si excluderile, pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.» citeste mai departe aici

  • Limita plati numerar persoane fizice. Sumele de peste 10.000 ron pot fi incasate integral?

    • Conform prevederilor Legii nr. 70/2015, operatiunile de incasari si plati in numerar intre societati si persoane fizice sunt limitate la un plafon zilnic de 10.000 lei per persoana. Aceste reguli au fost introduse pentru a incuraja utilizarea platilor prin mijloace bancare si pentru a preveni fragmentarea artificiala a tranzactiilor. In cazul furnizorilor de utilitati, cum este o societate de gaze naturale, apar frecvent situatii in care facturile emise catre persoane fizice depasesc acest...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016