Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Controale antifrauda 2024: Mai multe bunuri cu risc fiscal au fost CONFISCATE de inspectori

26-Nov-2024
597
Controale antifrauda 2024: Mai multe bunuri cu risc fiscal au fost CONFISCATE de inspectori

ANAF anunta ca mai multe bunuri cu risc fiscal ridicat au fost confiscate de catre inspectorii antifrauda in punctul de trecere al frontierei Calafat, judetul Dolj. Controalele vor urma si in perioada urmatoare.

Controale antifrauda: Mai multe bunuri cu risc fiscal au fost CONFISCATE de inspectori

In cadrul activitatii de monitorizare a transporturilor de bunuri provenind din tari membre ale Uniunii Europene, in ziua de 08.11.2024, in punctul de trecere al frontierei Calafat, inspectorii antifrauda din cadrul Directiei generale antifrauda fiscala (DGAF) au identificat si indisponibilizat doua mijloace de transport, care aveau ca scop declarat starea de tranzit pe teritoriul national, pe ruta Grecia- Slovacia.

Ca urmare a verificarii documentelor prezentate de catre conducatorii auto si a informatiilor avute la momentul controlului, corelate cu informatiile transmise de autoritatile fiscale din Slovacia conform carora clientul inscris pe documentele de transport marfa este un operator de tipul ”missing trader”, a reiesit faptul ca destinatia reala a marfurilor este catre un beneficiar din Romania, in scopul comercializarii pe piata nationala.

Astfel, au fost confiscate 237.096 de kg de bunuri (imbracaminte si incaltaminte), cu o valoare de piata estimata la vanzare de peste 5,24 milioane de lei.

Actiunile de control vor continua in perioada urmatoare in scopul cresterii gradului de colectare a impozitelor si taxelor datorate bugetului de stat si a intaririi capacitatii de urmarire si colectare a sumelor datorate bugetului de stat in cazul transporturilor de bunuri.

De asemenea, se urmareste asigurarea unor conditii de concurenta si echitate fiscala in randul tuturor contribuabililor si combaterea inegalitatilor, in special prin raportare la contribuabilii de buna-credinta, care se conformeaza regulilor fiscale.

Controale asupra comertului ONLINE

Pe langa controalele din vami, antifrauda, ANAF doreste eliminarea evaziunii fiscale si din comertul online si a luat masuri drastice in acest sens prin verificarea acestor comercianti.

Ca urmare, in aceasta perioada este in plina desfasurare o vasta actiune de control ce vizeaza absolut toti operatorii economici care activeaza in mediul online, scopul fiind identificarea celor care fie nu isi achita taxele si impozitele datorate, fie pur si simplu nu declara veniturile obtinute.



In aceasta actiune de control sunt implicati indirect si furnizorii de servicii postale care, conform O.U.G. nr. 67/2022, au obligatia de a raporta lunar catre ANAF liste cu trimiterile postale cu plata la ridicarea coletului (sistemul ramburs), unde posibilitatea de evaziune este ridicata.

Concluzia? Sunt sanse foarte mari sa fiti controlat in urmatoarea perioada. Si orice mici nereguli pot trezi suspiciuni si pot declansa o verificare amanuntita si stresanta de care chiar nu aveti nevoie. Iata ce trebuie sa faceti pentru a fi 100% protejat in cazul controlului:

Ghidul COMERT ONLINE - regim TVA si controale fiscale contine inclusiv explicatii privind introducerea in legislatia romaneasca a directivei europene DAC7! Conform acesteia, operatorii platformelor digitale sunt obligati sa raporteze anual autoritatilor fiscale o serie de informatii despre comerciantii care fac tranzactii prin intermediul respectivelor platforme.


Atentie, neindeplinirea acestei obligatii se sanctioneaza cu amenzi de pana la 100.000 de lei!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Redirectionare impozit pe profit 2025. Termen, formular si reglementari cheie

    • Redirectionarea impozitului pe profit reprezinta o oportunitate importanta pentru contribuabilii care doresc sa sustina organizatiile non-profit si cauzele sociale, culturale sau educationale. Prin completarea formularului 177, firmele pot directiona o parte din impozitul datorat catre entitati eligibile, respectand anumite conditii si limite legale. In acest articol vom vedea cine poate beneficia de aceasta facilitate, ce documente sunt necesare, termenul de depunere si regulile esentiale...» citeste mai departe aici

  • SANCTIUNI pentru neconformarea cu E-Factura in B2C de la 1 iulie 2025

    • De la 1 iulie 2025, firmele care nu transmit facturile catre persoane fizice in sistemul RO e-Factura risca amenzi usturatoare. Extinderea obligativitatii e-Facturii si in relatia B2C aduce noi responsabilitati pentru toti operatorii economici, indiferent de metoda de plata folosita de client. In acest articol, explicam cine este vizat, ce reglementari trebuie respectate si care sunt sanctiunile prevazute de lege.» citeste mai departe aici

  • SAF-T ANAF. Clarificari pentru contribuabilii care NU au cont bancar

    • Implementarea SAF-T (Standard Audit File for Tax) a adus numeroase intrebari din partea contribuabililor, mai ales din randul firmelor mici si al celor aflate la inceput de drum. Una dintre cele mai frecvente dileme este legata de necesitatea unui cont bancar pentru a putea depune aceasta declaratie. Este sau nu obligatoriu sa ai un cont bancar activ ca sa poti raporta catre ANAF? In cele ce urmeaza, clarificam acest aspect.» citeste mai departe aici

  • GHID e-Transport 2025: Termene, Obligatii si Sanctiuni

    • Autoritatile fiscale au revizuit recent ghidul oficial privind utilizarea sistemului RO e-Transport, pentru a reflecta modificarile legislative din 2024–2025 si pentru a alinia platforma la noua sa structura. In prezent, sistemul este impartit clar in doua directii: transporturile nationale de bunuri cu risc fiscal ridicat si transporturile internationale, indiferent daca implica sau nu astfel de bunuri. In continuarea articolului vom vedea ce transporturi trebuie declarate,...» citeste mai departe aici

  • Impozit dividende. Ce cota aplici daca platesti dividende in 2025

    • Daca intentionezi sa platesti dividende in 2025, este important sa cunosti cota actuala de impozitare si obligatiile fiscale aferente. In prezent, impozitul pe dividende este de 10%, iar retinerea si virarea acestuia la bugetul de stat intra in sarcina platitorului. In continuare, explicam cine datoreaza acest impozit, cand se plateste si in ce situatii se pot aplica exceptii.» citeste mai departe aici

  • Mijloace fixe inregistrate gresit. Solutii si clarificari pentru firme

    • Mijloacele fixe reprezinta o componenta esentiala in patrimoniul oricarei societati, iar o evidenta contabila corecta a acestor active este cruciala. Cu toate acestea, in practica se pot intalni frecvent erori in clasificarea sau inregistrarea mijloacelor fixe. Identificarea si corectarea lor reprezinta pasi importanti pentru asigurarea transparentei si conformitatii contabile. Avem acest caz. Societatea A va absorbi societatea B. Data de referinta a absorbtiei a fost data de 31.12.2024. In...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016