Un contribual se intreaba daca in cazul unui control tematic/inopinat, inspectorii de la ANAF − SERVICIUL ANTIFRAUDa au dreptul de a cauta in tot magazinul dupa ce doresc ei? Au dreptul sa te puna sa scoti din buzunare tot ce ai, sa-ti controleze poseta si vestiarul?
Specialistul ne spune ca in cadrul activitatii de control antifrauda desfasurate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), functionarii publici ai Directiei Generale Antifrauda Fiscala au atributii specifice privind prevenirea si combaterea fraudei si evaziunii fiscale. Aceste controale pot avea un caracter inopinat, fiind efectuate fara o notificare prealabila a contribuabilului.
Cum se desfasoara controalele antifrauda
Controlul antifrauda se desfasoara pe intreg teritoriul României, avand ca scop identificarea si sanctionarea neregulilor fiscale.
De regula, aceste controale sunt realizate pe baza unei analize de risc, insa pot avea loc si in absenta acesteia in situatii exceptionale, precum:
− constatarile directe ale unor incalcari ale legislatiei fiscale, care necesita interventie imediata;
− controale specifice destinate prevenirii si combaterii fraudei si evaziunii fiscale.
Contribuabilii nu pot formula obiectii cu privire la procedura de selectie utilizata pentru demararea unui control antifrauda.
Reguli privind desfasurarea controlului antifrauda - drepturi si obligatii

Agenda Fiscala a Contabilului 2025

Cartea Verde a Contabilitatii

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
- NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulFond de pensii facultative pilonul III. Retinere din salariu Societatea doreste sa acorde unor salariati pensie privata pilonul 3. Va rog sa ne spuneti ce inregistrari contabile trebuie facute si cum se face retinerea...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulInchiriere apartamente in regim hotelier.AIRBNB BOOKING Persoana fizica detine doua apartamente pe care le inchiriaza in sistem AIRBNB si BOOKING. In ambele platforme, are posibilitatea sa bifeze ca nu ofera factura, insa date fiind...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulPrestari servicii consultanta Marea Britanie Este vorba despre venituri obtinute si plati facute in anul 2025, nu in anul 2024. Rog reveniti asupra raspunsului dvs, nu am inteles decat ca aceste venituri din consultanta sunt...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulProcedura de plata esalonata a drepturilor de pensionare stabilite prin contracte colectiveindividuale anterioare datei de 1.01.2025 conform OUG nr. 1562024 Cum se interpreteaza art XLI din ORDONANTA DE URGENTA nr. 156 din 30 decembrie 2024, privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulDeclarare in D406 factura servicii medicale Clinica medicala lucreaza cu CAS, iar factura fiscala se emite in luna viitoare prestarii serviciilor. In luna prestarii servicului pe baza decont CAS, AE inregistrez 418 = 704 cu...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal
In timpul unui control antifrauda, organele fiscale au urmatoarele obligatii si drepturi:
- Legitimarea − inspectorii antifrauda sunt obligati sa se legitimeze la inceputul controlului;
- Respectarea procedurilor − verificarile trebuie sa fie consemnate in registrul unic de control, daca sunt efectuate in spatiile de lucru ale contribuabilului;
- Limitarea impactului asupra activitatii contribuabilului − controlul trebuie sa afecteze cât mai putin activitatea economica a entitatii verificate.
Contribuabilii au, la randul lor, urmatoarele drepturi:
- sa solicite legitimarea inspectorilor antifrauda;
- sa beneficieze de asistenta de specialitate in timpul controlului;
- sa fie informati in timpul controlului despre constatarile efectuate;
- sa primeasca dovada scrisa in cazul retinerii unor documente de catre organele de control.
Cum se desfasoara controlul antifrauda in spatiile private
In ceea ce priveste desfasurarea controlului in spatiile private (precum vestiarele sau obiectele personale ale angajatilor), este important de mentionat ca inspectorilor antifrauda fiscala trebuie sa li se permita accesul in toate spatiile in care se produc, se depoziteaza sau se comercializeaza bunuri si servicii, in interiorul zonelor libere, in vecinatatea unitatilor vamale, in antrepozite fiscale si in orice alte locuri unde se desfasoara activitati economice, pe timp de zi si de noapte.
De asemenea, daca este cazul, trebuie sa se faciliteze prelevarea de probe, esantioane, mostre etc. (Asa apare formulat pe site-ul institutiei antifrauda)
Totusi, organele fiscale nu au dreptul sa efectueze perchezitii asupra persoanelor sau asupra bunurilor acestora. Astfel de masuri pot fi dispuse doar de organele de cercetare penala si doar in baza unui mandat emis de un judecator. Ajuta aici opinia unui avocat pentru analizarea exacta a situatiei dvs.
Dreptul la contestatie in urma controalelor antifrauda
La incheierea controlului, inspectorii antifrauda intocmesc un proces verbal de control, care este comunicat contribuabilului. Acest document constituie un mijloc de proba si poate contine detalii referitoare la eventualele nereguli constatate si consecintele fiscale aferente.
Contribuabilul are posibilitatea de a formula un punct de vedere in termen de cinci zile lucratoare de la primirea procesului-verbal. Acest punct de vedere va fi analizat de Directia Generala Antifrauda Fiscala, iar daca este considerat justificat, conducerea institutiei poate dispune refacerea controlului sau modificarea raportului intocmit.
Concluzie
In concluzie, controlul antifrauda este o masura esentiala pentru combaterea evaziunii fiscale, insa trebuie sa respecte anumite reguli legale si sa nu incalce drepturile contribuabililor. Inspectorii au dreptul de a verifica documentele si activitatile firmei, dar nu pot efectua perchezitii personale fara un temei legal solid.
TEMEI LEGAL:
CAPITOLUL III
Controlul antifrauda
ART. 136 Competenta, obiectul si regulile de efectuare a controlului antifrauda
„(1) Controlul antifrauda se efectueaza de catre functionarii publici din cadrul Directiei generale antifrauda fiscala pe intreg teritoriul tarii, in baza analizei de risc. Acestia sunt denumiti, in sensul prezentului capitol, organe de control antifrauda fiscala.
(2) Controlul antifrauda are ca obiect prevenirea si combaterea fraudei si evaziunii fiscale. Organele de control antifrauda fiscala exercita activitati de control operativ, fara informarea prealabila a contribuabilului/ platitorului cu privire la efectuarea controlului.
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), organele de control antifrauda fiscala pot efectua controlul antifrauda fara existenta unei analize de risc in urmatoarele cazuri:
a) atunci când, in exercitarea atributiilor de serviciu, constata incalcari ale legislatiei fiscale care impun o interventie imediata;
b) in mod exceptional, in vederea efectuarii unor actiuni de control cu caracter specific, in scopul prevenirii si combaterii fraudei si/sau evaziunii fiscale.
(4) Contribuabilul/Platitorul nu poate face obiectii cu privire la procedura de selectare folosita pentru efectuarea controlului antifrauda.“
ART. 137 Reguli privind controlul antifrauda
„(1) In exercitarea atributiilor ce le revin, organele de control antifrauda fiscala au drepturile prevazute la art. 6 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 74/2013 privind unele masuri pentru imbunatatirea si reorganizarea activitatii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 144/2014, cu modificarile ulterioare.
(2) La inceperea controlului antifrauda, organele de control antifrauda fiscala sunt obligate sa se legitimeze in conditiile legii.
(3) Ori de câte ori controlul antifrauda se efectueaza in spatiile de lucru ale contribuabilului/platitorului, controlul se consemneaza in registrul unic de control, potrivit legii.
(4) Pe durata controlului antifrauda, contribuabilul/platitorul are urmatoarele drepturi:
a) de a solicita legitimarea organelor de control antifrauda fiscala care efectueaza actiunea de control antifrauda;
b) de a beneficia de asistenta de specialitate;
c) de a fi informat pe parcursul desfasurarii controlului antifrauda asupra constatarilor efectuate;
d) ca activitatea sa sa fie cât mai putin afectata pe timpul desfasurarii controlului antifrauda;
e) de a primi dovada scrisa in cazul retinerii unor documente ca urmare a activitatii de control antifrauda.
(5) Persoanele prevazute la art. 66 si 67 au dreptul de a refuza, dupa caz, furnizarea de informatii, efectuarea de expertize si prezentarea unor inscrisuri, in conditiile legii.“
ART. 1371 Rezultatele controlului antifrauda
„(1) La finalizarea controlului antifrauda se incheie proces-verbal de control, in conditiile legii. Un exemplar al procesului-verbal de control se comunica contribuabilului/platitorului.
(2) Procesul-verbal/actul de control prevazut la alin. (1) constituie mijloc de proba in sensul prevederilor art. 55, inclusiv in situatia in care in continutul sau sunt prezentate consecintele fiscale ale neregulilor constatate.
(3) Contribuabilul/Platitorul isi poate exprima punctul de vedere fata de constatarile mentionate in procesulverbal/actul de control in termen de 5 zile lucratoare de la comunicare.
(4) Punctul de vedere al contribuabilului/platitorului exprimat potrivit alin. (3) se analizeaza la nivelul Directiei generale antifrauda fiscala.
(5) In masura in care din analiza prevazuta la alin. (4) reiese ca este necesara refacerea controlului si/sau a procesului-verbal/actului de control, dupa caz, conducatorul structurii dispune masurile necesare conform celor constatate.
(6) Punctul de vedere al contribuabilului/platitorului, impreuna cu analiza mentionata la alin. (4), va fi avut in vedere de catre organele competente.“
La orice actiune de control participa cel putin doi inspectori ai Directiei generale antifrauda fiscala (DGAF). Fiecare trebuie sa prezinte legitimatia de control, insigna de imputernicire si ordinul permanent de serviciu si sa se inscrie in Registrul unic de control.
Inspectorilor antifrauda fiscala trebuie sa li se permita accesul in toate spatiile in care se produc, se depoziteaza sau se comercializeaza bunuri si servicii, in interiorul zonelor libere, in vecinatatea unitatilor vamale, in antrepozite fiscale si in orice alte locuri unde se desfasoara activitati economice, pe timp de zi si de noapte. De asemenea, daca este cazul, trebuie sa se faciliteze prelevarea de probe, esantioane, mostre etc.
In calitate de reprezentant al firmei controlate, sunteti obligati sa puneti la dispozitia inspectorilor DGAF toate documentele solicitate, iar refuzul constituie infractiune si se pedepseste cu pâna la trei ani de inchisoare. Pentru protejarea impotriva instrainarii sau deteriorarii documentelor supuse controlului, inspectorii antifrauda pot decide retinerea acestora, in baza unui proces-verbal de ridicare de inscrisuri.
Sunteti obligati sa furnizati explicatii scrise la solicitarea inspectorilor antifrauda si sa va prezentati cu inscrisurile solicitate la data si ora prevazute in invitatiile primite. Inspectorii antifrauda pot sigila depozite, incinte, mijloace de transport, pot dispune instituirea de masuri asiguratorii asupra activelor patrimoniale.
In cazul in care identifica abateri pentru care legea prevede sanctiuni contraventionale, inspectorii antifrauda fiscala incheie Procese-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor. De asemenea, inspectorii DGAF pot dispune confiscarea bunurilor a caror fabricatie, depozitare, transport sau desfacere este ilicita, precum si veveniturile realizate din activitati comerciale sau prestari de servicii nelegale.
In termen de 15 zile calendaristice de la data comunicarii actului constatator puteti face plângere impotriva sa. In acest caz, plângerea, insotita de o copie a respectivului Proces-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor, trebuie depusa la judecatoria in circumscriptia careia a fost constatata contraventia.
Rezultatele controalelor antifrauda se consemneaza in procese-verbale, iar in situatia in care sunt constatate imprejurari privind savarsirea unor fapte prevazute de legea penala in domeniul financiar-fiscal sau vamal sunt sesizate organele de urmarire penala.