Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
In Monitorul Oficial, Partea I nr. 586 din 3 iulie 2020 a fost publicat Ordinul nr. 2068/2020 pentru modificarea si completarea anexei nr. 3 la Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.886/2020 privind aprobarea mecanismului financiar de transfer al sumelor aferente granturilor cuvenite beneficiarilor in cadrul Schemei de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii IMM-urilor in contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, a modelului Conventiei privind implementarea Programului de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii "IMM INVEST ROMANIA", a modelului Conventiei de garantare si plata a granturilor, al contractului de garantare, al inscrisului, precum si pentru stabilirea nivelului comisionului de risc si al comisionului de administrare pentru anul 2020.
Actul normativ a intrat in vigoare la data de 3 iulie 2020 si prevede o noua definitie a beneficiarilor programului, anularea calcularii comisionului lunar de administrare si de risc corespunzator perioadei de garantare, dar si modificarea si completarea conditiilor si prevederilor pentru acordarea sumelor aferente granturilor cuvenite beneficiarilor programului IMM Invest.
De asemenea, sunt prevazute noi modele de documente pentru:
-Conventia de garantare si plata a granturilor;
-Declaratia pe propria raspundere;
-Acordul de finantare.
Extras din Ordinul 2068/2020:
In temeiul art. 10 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, cu modificarile si completarile ulterioare,
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Cartea verde a contabilitatii varianta tiparita
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Art. I. -
Anexa nr. 3 la Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.886/2020 privind aprobarea mecanismului financiar de transfer al sumelor aferente granturilor cuvenite beneficiarilor in cadrul Schemei de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii IMM-urilor in contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19 din bugetul Ministerului Finantelor Publice - Actiuni generale catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii - S.A. - IFN, a modelului Conventiei privind implementarea Programului de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii "IMM INVEST ROMANIA", a modelului Conventiei de garantare si plata a granturilor, al contractului de garantare, al inscrisului, precum si pentru stabilirea nivelului comisionului de risc si al comisionului de administrare pentru anul 2020, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 343 si 343 bis din 28 aprilie 2020, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 1.1, litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
a) beneficiarul programului - intreprindere mica si mijlocie care desfasoara activitate economica, autorizata potrivit dispozitiilor legale sa realizeze activitati de productie, comert sau prestari de servicii, in scopul obtinerii de venituri, in conditii de concurenta loiala, respectiv societati reglementate de Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, societati cooperative, persoane fizice autorizate, intreprinzatori titulari ai unei intreprinderi individuale si intreprinderile familiale, autorizate potrivit dispozitiilor legale in vigoare, care desfasoara activitati economice, precum si organizatiile nonguvernamentale, asociatiile si fundatiile, cooperativele agricole si societatile agricole care desfasoara activitati economice si care indeplinesc cumulativ conditiile prevazute de Legea nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare;".
2. La articolul 1.1, literele v) si w) se abroga.
3. La articolul 3.1 alineatul (1), litera d) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
d) nu se aflau in dificultate, in sensul prevederilor art. 2 pct. 18 din Regulamentul (UE) nr. 651/2014 al Comisiei din 17 iunie 2014 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piata interna in aplicarea articolelor 107 si 108 din tratat, modificat si completat prin Regulamentul (UE) nr. 1.084/2017, la data de 31 decembrie 2019;".
4. La articolul 3.1 alineatul (2), litera f) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
f) prezinta institutiei de credit garantii colaterale, care, in cazul creditelor de investitii, impreuna cu garantia de stat si ipoteca legala imobiliara si/sau mobiliara asupra activelor finantate din credit, acopera in proportie de 100% valoarea finantarii, proportional cu procentul de garantare.
Pentru creditele/liniile de credit destinate finantarii capitalului de lucru se instituie ipoteca legala asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise de beneficiarul programului la institutia de credit finantatoare, proportional cu procentul de garantare.
In cazul in care institutia de credit finantatoare considera necesar, pentru incadrarea beneficiarului in normele proprii de creditare, aceasta poate solicita beneficiarului constituirea de garantii colaterale, astfel cum sunt definite la art. 2 lit. i) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii - IMM INVEST ROMANIA, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 209/2018, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare O.U.G. nr. 110/2017."
5. La articolul 3.4, alineatele (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"
Art. 3.4. -
(1) In cazul creditelor de investitii, garantia de stat este garantata cu ipoteca legala imobiliara si/sau mobiliara asupra activelor finantate din credit, proportional cu procentul de garantare.
(2) In cazul creditelor/liniilor de credit destinate finantarii capitalului de lucru, garantia de stat este garantata cu ipoteca legala asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise de beneficiarii programului la institutia de creditare, proportional cu procentul de garantare."
6. Articolul 4.3 se abroga.
7. La articolul 7.1 alineatul (2), litera d) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
d) certificatul de atestare fiscala si acordul beneficiarului de finantare de consultare a bazei de date a M.F.P. prevazut in anexa nr. 2 la Normele metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii IMM INVEST ROMANIA, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 282/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare Normele metodologice de aplicare a O.U.G. nr. 110/2017."
8. La articolul 7.2 alineatul (1), litera e) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
e) rezultatul consultarii bazei de date a M.F.P. de catre finantator. In cazul in care valabilitatea documentului transmis de finantator a expirat pana la data aprobarii garantiei, F.N.G.C.I.M.M. realizeaza consultarea bazei de date a M.F.P. utilizand documentul transmis de finantator conform prevederilor art. 3 lit. e) teza finala din Normele metodologice de aplicare a O.U.G. nr. 110/2017. In situatia in care solicitantul inregistreaza obligatii fiscale restante si alte creante bugetare administrate de organul fiscal central, astfel cum sunt definite la art. 1 pct. 31 din Legea nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, acesta se obliga sa le achite din creditul/linia de credit pentru finantarea capitalului de lucru acordata in cadrul programului."
9. La articolul 7.3, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
Art. 7.3. -
(1) Dupa verificarea documentelor si datelor prevazute la art. 7.1 alin. (2) si art. 7.2 alin. (1) si, dupa caz, a celor de la art. 7.2 alin. (2), precum si a gradului de acoperire cu garantii, F.N.G.C.I.M.M. comunica finantatorului decizia sa in termen de 5 zile lucratoare de la data transmiterii corecte si complete a documentelor, utilizand modelul Instiintarii de aprobare a garantiei prevazut in anexa nr. 2 la prezenta Conventie."
10. La articolul 7.3, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
(2) Solicitantului trebuie sa i se aduca la cunostinta decizia de acordare a creditului pentru realizarea de investitii si/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru ca ajutor de stat sub forma de garantii pentru imprumuturi sau sub forma de grant, in termen de 14 zile calendaristice de la depunerea solicitarii de acordare a facilitatilor de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii."
11. La articolul 7.3, alineatele (3) si (4) se abroga.
12. Articolul 7.4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
Art. 7.4. -
In termen de maximum 4 zile lucratoare de la transmiterea Instiintarii de aprobare, F.N.G.C.I.M.M. transmite institutiei de credit Acordul de finantare si Contractul de garantare, in vederea semnarii, in cel putin 4 (patru) exemplare originale in functie de numarul semnatarilor. In situatia in care toate partile semnatare dispun de semnatura electronica calificata, documentele vor fi transmise prin mijloace electronice de Fond in vederea semnarii."
13. La articolul 7.8 alineatul (1), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
c) in situatia in care prelungirea se acorda in cadrul schemei de ajutor de stat se va transmite si Declaratia pe propria raspundere, prevazuta in anexa nr. 5, completata la pct. A lit. a), b), c)."
14. La articolul 7.10 alineatul (4), litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
b) diminuarea valorii garantiei, ca urmare a neutilizarii integrale a finantarii aprobate, dupa expirarea perioadei de realizare a investitiei in cazul creditelor de investitii, inclusiv in cazul rambursarilor partiale anticipate in interiorul perioadei de valabilitate a garantiei. In cazul finantarilor a caror rambursare se face in baza unui grafic nu este necesara notificarea F.N.G.C.I.M.M."
15. La articolul 7.10, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
(5) F.N.G.C.I.M.M. confirma notificarea in termen de 15 zile de la data primirii. In toate cazurile, notificarea se transmite F.N.G.C.I.M.M. de catre institutia de credit dupa aprobarea modificarii conditiilor initiale prevazute in contractul de garantare de catre structurile sale competente si inainte de implementarea acestei hotarari, cu respectarea conditiilor programului."
16. La articolul 7.12, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
"
(3) Solicitarea de radiere va fi insotita de urmatoarele documente in copie:
a) extrasul de cont de credit al beneficiarului sau un document echivalent din care sa rezulte data rambursarii integrale a creditului, anticipata sau la termen, si suma rambursata;
b) contractul de garantare si actele aditionale ulterioare;
c) extrasele de carte funciara si/sau extrasele din registrele de evidenta si publicitate asimilate si/sau avizul/avizele de inscriere in Registrul National de Publicitate Mobiliara, dupa caz, din care rezulta intabularea/inscrierea ipotecilor legale imobiliare/mobiliare in favoarea statului roman reprezentat de M.F.P., proportional cu procentul de garantare. Pot fi prezentate extrase de carte funciara eliberate in format electronic."
17. La articolul 7.13, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
(3) Lunar, pana la data de 7 a lunii curente pentru luna anterioara, fiecare institutie de credit va transmite catre F.N.G.C.I.M.M., in format electronic, la adresa ftps://92.114.86.160/, informatii referitoare la creditele garantate in cadrul Programului IMM INVEST ROMANIA, in baza prezentei conventii de garantare si plata a granturilor, precum si componenta de dobanda ce trebuie acoperita prin grantul acordat de M.F.P., utilizand formatul de raportare prezentat in anexa nr. 4. Componenta de dobanda se raporteaza pe perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat. Modalitatea de completare a anexei nr. 4, descrierea indicatorilor si a corelatiilor dintre acestia sunt prezentate in Dictionarul de termeni utilizati in completarea anexei nr. 4, care face parte integranta din aceasta."
18. Articolul 7.15 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
Art. 7.15. -
(1) In vederea monitorizarii utilizarii creditului de investitii/creditului/liniei de credit pentru capital de lucru, F.N.G.C.I.M.M. stabileste un esantion format din beneficiari si luna pentru care se face monitorizarea. La fiecare 3 luni, F.N.G.C.I.M.M. comunica institutiilor de credit, pana la data de 10 a lunii urmatoare, esantionul pentru care trebuie transmise informatiile necesare monitorizarii. Institutiile de credit vor transmite, pana la data de 20 a aceleiasi luni, documente justificative/facturi privind utilizarile din creditul de investitii/creditul/linia de credit pentru capital de lucru si extrase de cont in care sa fie evidentiate utilizarile din creditul de investitii/creditul/linia de credit pentru capital de lucru acordat in baza O.U.G. nr. 110/2017.
(2) Institutia de credit va informa beneficiarul asupra cheltuielilor pe care le poate face din credit:
a) credit de investitii: achizitie de echipamente/masini/utilaje/mijloace de transport/alte mijloace fixe etc. (inclusiv TVA); achizitie de active necorporale aferente investitiei (software/licente programe/brevete etc.) - (inclusiv TVA); achizitie de spatiu productie/servicii/comercial/terenuri pentru constructie/agricultura (inclusiv TVA): constructie de spatii productie/servicii/spatii comerciale; cheltuieli de reparatii capitale, modernizari spatii de lucru/sedii/puncte de lucru; alte cheltuieli aferente planului de investitie - (inclusiv TVA);
b) credit/linie de credit pentru capital de lucru: cheltuieli de aprovizionare/productie/desfacere; cheltuieli de executare lucrari si/sau prestare servicii; cheltuieli de constituire/prelucrare/valorificare stocuri; cheltuieli de intretinere, reparatii curente spatii de lucru/sedii/puncte de lucru; alte tipuri de cheltuieli necesare desfasurarii activitatii curente; cheltuieli cu salarii si asimilate; cheltuieli cu chirii/utilitati; plata impozite/taxe/contributii/alte sume datorate bugetului general consolidat; alte costuri de operare.
(3) Monitorizarea si controlul intreprinderilor beneficiare in cadrul schemei de ajutor de stat se vor face de catre F.N.G.C.I.M.M., cu respectarea reglementarilor aplicabile institutiilor de credit.
(4) F.N.G.C.I.M.M. va colecta timp de 3 ani incepand cu anul urmator acordarii grantului, de la un furnizor de date financiare integrate, cu care F.N.G.C.I.M.M. are incheiat un contract de furnizare de servicii financiare, cel putin urmatoarele informatii: cifra de afaceri, active totale, profit/pierdere bruta, numar mediu anual de personal, numar efectiv de personal la finalul anului; aceste informatii vor fi aferente datei de 31 decembrie a fiecarui an, pentru fiecare beneficiar cu garantii in vigoare la finele anului respectiv si care a depus situatiile financiare.
(5) Beneficiarul si institutiile de credit care au acordat creditele/liniile de credit prevazute la art. 1 alin. (3) din O.U.G. nr. 110/2017 trebuie sa accepte si sa faciliteze controlul asupra utilizarii ajutorului de stat acordat in cadrul schemei.
(6) Finantatorul va instiinta in scris beneficiarul in cazul in care constata aparitia unei situatii de neindeplinire a obligatiilor contractuale asumate de catre beneficiar prin contractul de credit bancar care a dus la trecerea integrala la restanta a finantarii garantate nerambursate acordata prin contractul de credit si va transmite o copie F.N.G.C.I.M.M. Aceasta va fi transmisa nu mai tarziu de 15 (cincisprezece) zile din momentul in care finantatorul a trecut finantarea garantata nerambursata integral la restanta.
(7) Pe perioada de valabilitate a prezentei conventii, finantatorul este singurul care are dreptul sa declare situatia de neindeplinire a obligatiilor contractuale derivate din contractele de credit incheiate cu beneficiarii.
(8) Daca beneficiarul este declarat in situatia de neindeplinire a obligatiilor contractuale prevazute in contractul de credit bancar sau daca in urma controalelor efectuate sau la sesizarea organelor de control abilitate se constata ca beneficiarii au facut declaratii incomplete si/sau neconforme cu realitatea pentru a obtine credit si grantul aferent acestuia, F.N.G.C.I.M.M. va declansa procedura de recuperare totala sau partiala a ajutorului de stat acordat, la care se adauga dobanda aferenta, conform prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile nationale in domeniul ajutorului de stat, precum si pentru modificarea si completarea Legii concurentei nr. 21/1996, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 20/2015, cu modificarile si completarile ulterioare."
19. La articolul 8.2, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
(2) F.N.G.C.I.M.M. aproba cererea de plata a garantiei, in conditiile transmiterii tuturor documentelor prevazute la art. 22 din Normele metodologice de aplicare a O.U.G. nr. 110/2017, ale asumarii de catre institutia de credit a verificarii indeplinirii la data acordarii finantarii a obligatiei prevazute la art. 3 alin. (1) lit. f) din O.U.G. nr. 110/2017, ale asumarii obligatiei prevazute la art. 6 alin. (8) si ale respectarii de catre institutia de credit a obligatiilor prevazute la art. 1 alin. (16), art. 14 alin. (1) si (2) si art. 16 alin. (5) din Normele metodologice de aplicare a O.U.G. nr. 110/2017."
20. La articolul 8.2, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
(4) F.N.G.C.I.M.M. respinge cererea de plata a garantiei, in conditiile transmiterii incomplete a documentelor care insotesc cererea de plata prevazute la art. 22 si/sau neasumarii de catre institutia de credit a verificarii indeplinirii la data acordarii finantarii a obligatiei prevazute la art. 3 alin. (1) lit. f) din O.U.G. nr. 110/2017, ale neasumarii obligatiei prevazute la art. 6 alin. (8) si/sau nerespectarii de catre institutia de credit a obligatiilor prevazute la art. 1 alin. (16), art. 14 alin. (1) si (2) si art. 16 alin. (5) din Normele metodologice de aplicare a O.U.G. nr. 110/2017."
21. Articolul 9.11 se renumeroteaza ca articolul 9.10.
22. Anexa nr. 1 se modifica si se inlocuieste cu anexa nr. 1 care face parte integranta din prezentul ordin.
23. In anexa nr. 3, ultimul paragraf se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
Finantatorul declara pe propria raspundere ca a respectat prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii IMM INVEST ROMANIA, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 209/2018, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Hotararii Guvernului nr. 282/2020 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 110/2017 privind aprobarea Programului de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii IMM INVEST ROMANIA si si-a asumat indeplinirea obligatiilor prevazute la art. 3 alin. (1) lit. f) din O.U.G. nr. 110/2017 si la art. 1 alin. (16), art. 6 alin. (8), art. 14 alin. (1) si (2) si art. 16 alin. (5) din Normele metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii IMM INVEST ROMANIA, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 282/2020, cu modificarile si completarile ulterioare."
24. Anexa nr. 4 se modifica si se inlocuieste cu anexa nr. 2 care face parte integranta din prezentul ordin.
25. Anexele nr. 4a si 4b se abroga.
26. Anexa nr. 5 se modifica si se inlocuieste cu anexa nr. 3 care face parte integranta din prezentul ordin.
27. Anexa nr. 7 se modifica si se inlocuieste cu anexa nr. 4 care face parte integranta din prezentul ordin.
28. In anexa nr. 8, la articolul 1.1, litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
a) beneficiarul programului - intreprinderea mica si mijlocie care desfasoara activitate economica, autorizata potrivit dispozitiilor legale sa realizeze activitati de productie, comert sau prestari de servicii, in scopul obtinerii de venituri, in conditii de concurenta loiala, respectiv societatile reglementate de Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, societati cooperative, persoane fizice autorizate, intreprinzatori titulari ai unei intreprinderi individuale si intreprinderile familiale, autorizate potrivit dispozitiilor legale in vigoare, care desfasoara activitati economice, precum si organizatiile nonguvernamentale, asociatiile si fundatiile, cooperativele agricole si societatile agricole care desfasoara activitati economice si care indeplinesc cumulativ conditiile prevazute de Legea nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare;".
29. In anexa nr. 8, la articolul 4.2, litera o) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
o) sa solicite F.N.G.C.I.M.M. acordul privind modificarea/radierea din cartea funciara/Registrul National de Publicitate Mobiliara a ipotecilor legale imobiliare si/sau mobiliare prevazute la art. 8 alin. (2) si (3) din O.U.G. nr. 110/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, si la art. 1 alin. (17) si (18) din Normele metodologice de aplicare a O.U.G. nr. 110/2017."
30. In anexa nr. 8, la articolul 4.3, litera f) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
f) sa aprobe, in maximum 85 de zile calendaristice, cererea de plata a garantiei in conditiile depunerii de catre Finantator a tuturor documentelor care insotesc cererea de plata, in conditiile asumarii de catre Finantator a verificarii indeplinirii, la data acordarii finantarii, a obligatiilor prevazute la art. 3 alin. (1) lit. f) din O.U.G. nr. 110/2017, precum si a obligatiei prevazute la art. 6 alin. (8) si ale respectarii de catre Finantator a obligatiilor prevazute la art. 1 alin. (16), art. 14 alin. (1) si (2) si art. 16 alin. (5) din normele metodologice".
31. In anexa nr. 8, la articolul 4.3, litera g) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
g) sa respinga, in maximum 85 de zile calendaristice, cererea de plata a garantiei, in conditiile depunerii de catre Finantator la sediul social al F.N.G.C.I.M.M. a unor documente care insotesc cererea de plata incomplete/care nu respecta prevederile legale sau in afara perioadei de valabilitate a garantiei, neasumarii de catre Finantator a verificarii indeplinirii oricarora dintre obligatiile prevazute la art. 3 alin. (1) lit. f) din O.U.G. nr. 110/2017, precum si a obligatiei prevazute la art. 6 alin. (8) si ale nerespectarii de catre Finantator a obligatiilor prevazute la art. 1 alin. (16), art. 14 alin. (1) si (2) si art. 16 alin. (5) din normele metodologice;".
32. In anexa nr. 8, la articolul 5.1, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
Art. 5.1. -
(1) In baza prevederilor art. 8 alin. (2) si (3) din O.U.G. nr. 110/2017, beneficiarul finantarii/tertii garanti constituie in favoarea Finantatorului, precum si a statului roman, prin M.F.P., in calitate de cocreditori, urmatoarele garantii, dupa caz:
a) ipoteca legala imobiliara si/sau mobiliara asupra activelor finantate prin credit, in cazul creditelor pentru investitii (se va descrie bunul ipotecat);
b) ipoteca legala asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise de beneficiarul programului la institutia de credit finantatoare, in cazul creditelor/liniilor de credit destinate finantarii capitalului de lucru (se vor mentiona conturile beneficiarului);
c) alte garantii, dupa caz (se va descrie garantia)."
33. Anexele nr. 12, 13 si 14 se abroga.
Art. II. -
(1) Prevederile prezentului ordin se aplica incepand cu data publicarii.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) acele prevederi care reprezinta completari si modificari ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii - IMM INVEST ROMANIA, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 209/2018, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale Hotararii Guvernului nr. 282/2020 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii - IMM INVEST ROMANIA, cu modificarile si completarile ulterioare, care se aplica in mod automat de la data publicarii respectivelor acte normative, aplicarea acestora nefiind conditionata de incheierea de acte aditionale.
(3) Prevederile mentionate la alin. (2) se aplica si solicitarilor de garantare aflate in curs de solutionare la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii - S.A. - I.F.N., la data publicarii Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 89/2020 pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii - IMM INVEST ROMANIA, precum si pentru modificarea si completarea Schemei de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii IMM-urilor in contextual crizei economice generate de pandemia COVID-19, precum si a Hotararii Guvernului nr. 458/2020 pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului 110/2017 privind Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii - IMM INVEST ROMANIA, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 282/2020.
Art. III. -
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Pentru a consulta noile documente prevazute de prezentul Ordin, click AICI>>
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Articole similare
Programul IMM FACTOR a fost publicat in Monitorul Oficial. In ce consta schema de ajutor (OUG 146/2020)Articole similare
Ajutorul de stat pentru SUSTINEREA IMM-URILOR, explicat printr-o serie de intrebari si raspunsuriOrdinul nr. 1886/2020: A fost aprobat mecanismul financiar de transfer al sumelor pentru SUSTINEREA IMM-URILORFinantari cu zero avans pentru firme! Guvernul a aprobat Programul IMM Leasing de echipamente si utilajeInstitutiile Uniunii Europene au aprobat noi masuri economice pentru SUSTINEREA IMM-URILOR in perioada de crizaBacsisul impozitat si trecut pe bon fiscal distinct ingreuneaza activitatea IMM-urilorUltimele articole
Reprezentantii IMM-urilor RESPING scaderea pragului de la 500.000 la 100.000 euro pentru microintreprinderiOrdinul 2803/2020. Modificarea si completarea mecanismului financiar de transfer al sumelor aferente granturilor pentru SUSTINEREA IMM-URILOROUG nr. 89/2020 modifica schema de ajutor de stat pentru SUSTINEREA IMM-URILOR in contextul crizei economiceSustinerea dezvoltarii IMM-urilor in cadrul ITI Delta Dunarii - Programul Operational Regional 2014-2020Sfaturi de la experti
Vanzare cladire societate in faliment
Intrebare: O firma aflata in faliment vinde prin licitatie o cladire achizitionata in anul 2004 cu TVA dedectibila la care s-au efectuat lucrari de modernizare in anul 2008 peste 20% din valoarea cladirii. Intrebarea este ce regim de TVA va...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligativitate transmitere factura prin RO e-Factura
Intrebare: Va rog sa-mi comunicati daca incepand cu anul 2024 facturile pentru livrarile intracomunitare de bunuri si prestarile intracomunitare de servicii se transmit in E-FACTURA.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA