Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Institutiile Uniunii Europene au aprobat noi masuri economice pentru sustinerea IMM-urilor in perioada de criza

30-Mar-2020
1746

Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania a publicat recent o serie de informatii cu privire la masurile de urgenta adoptate de Institutiile Uniunii Europene pentru sustinerea IMM-urilor in perioada de criza generate de COVID-19.

In data de 26 martie, Parlamentul European a aprobat Regulamentul propus de Comisia Europeana in ceea ce priveste anumite masuri specifice menite sa mobilizeze investitii in sistemele de sanatate ale statelor membre si in alte sectoare ale economiilor acestora ca raspuns la epidemia de COVID-19. 

Scopul acestor masuri este de a directiona 37 de miliarde de euro din fondurile UE disponibile catre cetatenii, regiunile si tarile cele mai afectate de Coronavirus. In ceea ce priveste IMM-urile, propunerea aprobata de Parlament mentioneaza ca Fondul european de dezvoltare regionala „trebuie sa sprijine finantarea capitalului circulant al IMM-urilor, daca acest lucru este necesar, ca […] sa ofere un raspuns eficace la o criza de sanatate publica”.

Masuri de ajutor de stat

Comisia a adoptat un cadru temporar , in data de 19 martie, pentru masuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei. Acesta permite statelor membre sa se foloseasca pe deplin de flexibilitatea prevazuta conform reglementarilor privind ajutorul de stat in vederea sprijinirii economiei in aceasta perioada dificila.
Ajutoarele specifice prevazute de cadrul temporar sunt urmatoarele:

a) Subventii directe, avantaje fiscale selective si plati in avans: statele membre vor putea stabili planuri pentru a acorda pana la 800.000 de euro unei companii in vederea tratarii necesarului urgent de lichiditati al acesteia.

b) Garantarea de catre stat a imprumuturilor de la banci ale companiilor: statele membre vor putea oferi garantii de stat pentru a se asigura ca bancile continua sa acorde imprumuturi clientilor care au nevoie.

c) Imprumuturi publice subventionate pentru companii: statele membre vor putea acorda companiilor imprumuturi cu rate favorabile ale dobanzii. Aceste imprumuturi pot ajuta intreprinderile sa acopere capitalul circulant si investitiile necesare imediate.

d) Masuri de protectie pentru bancile care directioneaza ajutorul de stat catre economia reala: unele state membre planifica sa dezvolte capacitatea existenta de imprumut a bancilor si sa le utilizeze ca mijloc pentru sustinerea intreprinderilor – in special a IMM-urilor. Cadrul ofera indrumari privind modul in care se poate asigura un impact minim asupra concurentei intre banci.

e) Asigurarea creditelor la export pe termen scurt: cadrul introduce un plus de flexibilitate pentru a permite asigurarea de catre stat a creditelor pentru export pe termen scurt, dupa necesitati.

De asemenea, Comisia a creat o adresa de e-mail (COMP-COVID@ec.europa.eu) si o linie telefonica speciala (+32 22965200) pentru a asigura asistenta statelor membre 7/7.

Banca Europeana de Investitii (BEI) 

BEI va mobiliza 40 de miliarde de euro pentru IMM-urile afectate, prin diverse instrumente disponibile intermediarilor financiari (banci comerciale, banci nationale de promovare, institutii de garantare). 

Acest sprijin se bazeaza pe trei cai de actiune:

1.Planuri de garantare dedicate pentru banci, bazate pe programele existente pentru acordarea imediata de fonduri, mobilizand fonduri de pana la 20 miliarde de euro pentru a sprijini intreprinderile in dificultate;

2.Accelerarea si reorientarea facilitatilor de creditare cu beneficiari multipli acordate prin intermediari si alte imprumuturi-cadru, astfel incat bancile din intreaga Europa sa poata veni in ajutorul intreprinderilor afectate. Astfel, ar trebui sa se asigure mobilizarea a 10 miliarde de euro catre acele companii;

3.Reordonarea prioritatilor pentru anumite resurse FEIS (Fondul european pentru investitii strategice), astfel incat sa poata fi asigurat capitalul circulant celor care au cea mai mare nevoie. Astfel, ar trebui sa se asigure mobilizarea a 10 miliarde de euro.

 

Aceasta sinteza a fost realizata de ETAF si tradusa in limba romana de CECCAR.

Sursa: CECCAR

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016