
Raportul Special
realizat de specialisti
Ordonanta de urgenta nr. 143/2020 pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie - IMM INVEST ROMaNIA, precum si pentru modificarea si completarea Schemei de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii IMM-urilor in contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, aprobata prin art. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 42/2020 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 772 din 25 august 2020.
Astfel, actul normativ care a intrat in vigoare la data de 25 august 20202 a adus urmatoarele modificari Programului IMM Invest:
-Plafonul total al garantiilor care pot fi acordate in cadrul programului este de 20.000.000.000 lei.
-Perioada de acordare a grantului pentru plata dobanzii este de 8 luni de la data acordarii creditului.
-Valoarea maxima cumulata a finantarilor garantate de stat prevazute la alin. (3) lit. a) si b), care pot fi acordate unui beneficiar in cadrul programului, nu poate depasi 10.000.000 lei.
-Microintreprinderile si intreprinderile mici pot opta pentru acordarea creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru.
-Perioada de valabilitate a schemei, respectiv perioada in care se selecteaza beneficiarii si se emit scrisori de garantie/acorduri de finantare in legatura cu masurile prevazute la art. 2 si 3, este cuprinsa intre data intrarii in vigoare a prevederilor prezentei ordonante de urgenta si 31 decembrie 2020, iar perioada in care se poate efectua plata grantului este cuprinsa intre data intrarii in vigoare a prevederilor prezentei ordonante de urgenta si 31 octombrie 2021, inclusiv, cu posibilitatea prelungirii.
Venituri impozabile si neimpozabile la calculul impozitului pe profit
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Extras din OUG 143/2020:
In contextul actual, pentru combaterea efectelor economice negative generate de pandemia COVID-19 care se manifesta cu o deosebita acuitate asupra IMM-urilor, au fost aprobate masuri de sprijin pentru aceste categorii de intreprinderi prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 29/2020 privind unele masuri economice si fiscal-bugetare, cu modificarile ulterioare, si Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 42/2020 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii - IMM INVEST ROMaNIA, precum si pentru aprobarea Schemei de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii IMM-urilor in contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 75/2020, cu modificarile ulterioare, in vederea corelarii facilitatilor oferite de acest program cu necesitatile economiei aflate sub influenta efectelor raspandirii virusului SARS-CoV-2.
Deoarece de la data intrarii in vigoare a programului IMM INVEST Romania au fost identificate o serie de aspecte si constrangeri care ingreuneaza implementarea facilitatilor de finantare si garantare oferite prin programul IMM Invest Romania se impun o serie de modificari legislative de natura sa simplifice si flexibilizeze accesul la finantare al IMM-urilor.
Consecintele neadoptarii acestor masuri ar aduce grave prejudicii activitatii economice a unui numar semnificativ de intreprinderi mici si mijlocii din toate sectoarele de activitate din Romania, corelat cu aparitia unor efecte la nivel social determinate de disponibilizarea unei mase semnificative a salariatilor din Romania care in prezent sunt angajati in intreprinderile mici si mijlocii, cu implicatii negative asupra procesului de relansare economica.
intrucat statul este obligat sa ia masuri pentru asigurarea continuarii si relansarii activitatii economice si elementele mai sus prezentate vizeaza interesul general public si constituie situatii de urgenta si extraordinare, a caror reglementare nu poate fi amanata,
in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.
Art. I. -
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie - IMM INVEST ROMaNIA, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.029 din 27 decembrie 2017, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 209/2018, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 1, alineatele (33) si (34) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"
(33) Perioada de acordare a grantului pentru plata dobanzii este de 8 luni de la data acordarii creditului. Acordarea grantului pentru anul 2020 se realizeaza conform schemei de ajutor de stat prevazute la art. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 42/2020 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii - IMM INVEST ROMaNIA, precum si pentru aprobarea Schemei de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii IMM-urilor in contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 75/2020, cu modificarile ulterioare, iar pentru anii urmatori se aproba anual printr-un act normativ cu putere de lege doar in conditiile in care cresterea economica estimata de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza se situeaza sub nivelul cresterii economice din anul 2020. Acordarea grantului se realizeaza in conditiile respectarii prevederilor legislatiei din domeniul ajutorului de stat in vigoare.
(34) Valoarea maxima cumulata a finantarilor garantate de stat prevazute la alin. (3) lit. a) si b), care pot fi acordate unui beneficiar in cadrul programului, nu poate depasi 10.000.000 lei, in limita valorii celei mai mari dintre cele mentionate la art. 1 alin. (3) lit. a) pct. (i), (ii) si (iii). Microintreprinderile si intreprinderile mici pot opta pentru acordarea creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru prevazute la alin. (3) lit. a) sau b)."
2. La articolul 3 alineatul (1), litera i) se abroga.
Art. II. -
Schema de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii IMM-urilor in contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, aprobata prin articolul II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 42/2020, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 283 din 4 aprilie 2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 75/2020, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 2, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (41), cu urmatorul cuprins:
"
(41) Microintreprinderile si intreprinderile mici pot opta pentru acordarea creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru prevazute la alin. (2) sau (3)."
2. La articolul 4, litera e) se abroga.
3. La articolul 5, alineatele (1), (3) si (4) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"
Art. 5. -
(1) Perioada de valabilitate a schemei, respectiv perioada in care se selecteaza beneficiarii si se emit scrisori de garantie/acorduri de finantare in legatura cu masurile prevazute la art. 2 si 3, este cuprinsa intre data intrarii in vigoare a prevederilor prezentei ordonante de urgenta si 31 decembrie 2020, iar perioada in care se poate efectua plata grantului este cuprinsa intre data intrarii in vigoare a prevederilor prezentei ordonante de urgenta si 31 octombrie 2021, inclusiv, cu posibilitatea prelungirii conform art. 1 alin. (33) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 110/2017, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 209/2018, cu modificarile si completarile ulterioare.
. . . . . . . . . .
(3) Bugetul schemei de ajutor de stat este 1.106 milioane lei, echivalentul in lei a aproximativ 228,42 milioane euro, pentru masurile de finantare prevazute la capitolul II.2.
(4) Pentru anul 2020, plafonul total al garantiilor care pot fi acordate in cadrul programului este de 20.000.000.000 lei."
Art. III. -
Dispozitiile art. I si II ale prezentei ordonante de urgenta se aplica si solicitarilor de acordare a creditelor garantate in cadrul Programului de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii - IMM INVEST ROMaNIA aflate in curs de solutionare.
Art. IV. -
(1) Dispozitiile art. 1 alin. (33) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie - IMM INVEST ROMaNIA, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel cum au fost modificate prin prezenta ordonanta de urgenta, se aplica, la solicitarea beneficiarului de credit, si pentru creditele garantate, contractate in cadrul programului anterior intrarii a vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
(2) Microintreprinderile si intreprinderile mici care au contractat credite/linii de credit pentru capital de lucru in conditiile art. 1 alin. (3) lit. b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 110/2017, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 209/2018, cu modificarile si completarile ulterioare, pot solicita acordarea suplimentara a unor/unei alte credite/linii de credit pentru capital de lucru in conditiile art. 1 alin. (3) lit. a), cu incadrarea in limita valorii maxime a creditului pentru capital de lucru prevazuta la art. 1 alin. (3) lit. a).
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Normele metodologice de aplicare a OUG 110/2017 privind programul IMM INVEST ROMANIA, modificate (Hotararea 458/2020)Au fost aprobate normele metodologice care reglementeaza programul de sustinere a IMM-urilor (HG nr. 282/2020)Florin Citu, despre IMM Invest: Beneficiarii nu mai au nevoie de certificat Covid-19 pentru a obtine sprijin din partea statuluiProiect Finante: Scheme de ajutor de stat care vor fi derulate in perioada 2023-2025IMM INVEST ROMANIA. Creditare societate in valuta. Regulament BNRUltimele articole
Guvernul aloca 300 milioane lei pentru sprijinirea mediului de afaceriOUG 34/2023: Ordonanta care prevede reducerea cheltuielilor publice a fost publicata in Monitorul OficialA aparut MODELUL de completare a declaratiei pe propria raspundere pentru IMM-urile care vor sa obtina granturi in cadrul programului IMM Invest PlusIMM Invest PLUS continua si in 2023, cu un plafon de garantii mai mare cu 14% decat cel din 2022MFP modifica din nou IMM INVEST ROMANIA. Vezi cele 8 schimbari propuseSfaturi de la experti
Intrebare: Emiterea facturii s-a realizat la solicitarea bancii emitente a SGB. Facturarea s-a facut cu TVA, conform contractului si SGB. Pentru ca societatea sa incaseze factura, a fost necesara emiterea acesteia.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Recunoastere venit din dobanzi
Intrebare: O societate comerciala ?X? vinde catre o alta societate comerciala ?Y? parti sociale detinute la societatea ?Z?. Conform contractului de vanzare, o parte din pretul tranzactiei se vireaza intr-un cont escrow pus la dispozitia...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Redirectionare impozit pe profit 2025. Termen, formular si reglementari cheie
SANCTIUNI pentru neconformarea cu E-Factura in B2C de la 1 iulie 2025
SAF-T ANAF. Clarificari pentru contribuabilii care NU au cont bancar
Impozit dividende. Ce cota aplici daca platesti dividende in 2025
Mijloace fixe inregistrate gresit. Solutii si clarificari pentru firme
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA