Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Ordonanta de urgenta nr. 25/2021 privind modificarea si completarea unor acte normative in domeniul achizitiilor publice a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 346 din 05 aprilie 2021.
Actul normativ care a intrat in vigoare din data de 5 aprilie 2021 modifica Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 390 din 23 mai 2016 si Legea nr. 99/2016 privind achizitiile sectoriale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 391 din 23 mai 2016.
Astfel, au dreptul de a participa la procedurile de atribuire prevazute la art. 68, in calitate de ofertant individual/ofertant asociat/candidat/tert sustinator/subcontractant, operatorii economici- adica orice persoana fizica sau juridica, de drept public ori de drept privat, sau grup ori asociere de astfel de persoane, inclusiv orice asociere temporara formata intre doua ori mai multe dintre aceste entitati, care ofera in mod licit pe piata executarea de lucrari, furnizarea de produse ori prestarea de servicii, si care este/sunt stabilita/stabilite in:
(i) un stat membru al Uniunii Europene;
(ii) un stat membru al Spatiului Economic European (SEE);
(iii) tari terte care au ratificat Acordul privind Achizitiile Publice al Organizatiei Mondiale a Comertului (AAP), in masura in care contractul de achizitie publica atribuit intra sub incidenta anexelor 1, 2, 4 si 5, 6 si 7 la Apendicele I al Uniunii Europene la acordul respectiv;
(iv) tari terte care se afla in proces de aderare la Uniunea Europeana;(v) tari terte care nu intra sub incidenta pct. (iii), dar care sunt semnatare ale altor acorduri internationale prin care Uniunea Europeana este obligata sa acorde accesul liber la piata in domeniul achizitiilor publice;".
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Autoritatea contractanta exclude din procedura de atribuire orice persoana fizica sau juridica, avand calitatea de ofertant individual/ofertant asociat/candidat/tert sustinator/subcontractant, care nu se incadreaza in definitia de mai sus.
Redam continutul OUG 25/2021:
Art. I. -
Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 390 din 23 mai 2016, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 3 alineatul (1), litera jj) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
jj) operator economic - orice persoana fizica sau juridica, de drept public ori de drept privat, sau grup ori asociere de astfel de persoane, inclusiv orice asociere temporara formata intre doua ori mai multe dintre aceste entitati, care ofera in mod licit pe piata executarea de lucrari, furnizarea de produse ori prestarea de servicii, si care este/sunt stabilita/stabilite in:
(i) un stat membru al Uniunii Europene;
(ii) un stat membru al Spatiului Economic European (SEE);
(iii) tari terte care au ratificat Acordul privind Achizitiile Publice al Organizatiei Mondiale a Comertului (AAP), in masura in care contractul de achizitie publica atribuit intra sub incidenta anexelor 1, 2, 4 si 5, 6 si 7 la Apendicele I al Uniunii Europene la acordul respectiv;
(iv) tari terte care se afla in proces de aderare la Uniunea Europeana;(v) tari terte care nu intra sub incidenta pct. (iii), dar care sunt semnatare ale altor acorduri internationale prin care Uniunea Europeana este obligata sa acorde accesul liber la piata in domeniul achizitiilor publice;".
2. Articolul 49 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
Art. 49. -
(1) Autoritatile contractante au obligatia sa acorde operatorilor economici un tratament egal si nediscriminatoriu si sa actioneze intr-o maniera transparenta si proportionala.
(2) In masura in care intra sub incidenta anexelor 1, 2, 4 si 5, 6 si 7 la Apendicele I al Uniunii Europene la AAP si a celorlalte acorduri internationale care prevad obligatii in sarcina Uniunii Europene, autoritatile contractante acorda lucrarilor, produselor, serviciilor si operatorilor economici ai semnatarilor acestor acorduri un tratament egal cu cel acordat lucrarilor, produselor, serviciilor si operatorilor economici din Uniunea Europeana."
3. La articolul 53, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
Art. 53. -
(1) Au dreptul de a participa la procedurile de atribuire prevazute la art. 68, in calitate de ofertant individual/ofertant asociat/candidat/tert sustinator/subcontractant, operatorii economici definiti la art. 3 alin. (1) lit. jj)."4. La articolul 53, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins:
"
(11) Autoritatea contractanta exclude din procedura de atribuire orice persoana fizica sau juridica, avand calitatea de ofertant individual/ofertant asociat/candidat/tert sustinator/subcontractant, care nu se incadreaza in definitia de la art. 3 alin. (1) lit. jj), fara a mai fi necesara verificarea incadrarii in prevederile art. 164, 165 si 167."
Art. II. -
Legea nr. 99/2016 privind achizitiile sectoriale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 391 din 23 mai 2016, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 3 alineatul (1), litera ii) va avea urmatorul cuprins:
"
ii) operator economic - orice persoana fizica sau juridica, de drept public ori de drept privat, sau grup ori asociere de astfel de persoane, inclusiv orice asociere temporara formata intre doua ori mai multe dintre aceste entitati, care ofera in mod licit pe piata executarea de lucrari, furnizarea de produse ori prestarea de servicii, si care este/sunt stabilita/stabilite in:
(i) un stat membru al Uniunii Europene;
(ii) un stat membru al Spatiului Economic European (SEE);(iii) tari terte care au ratificat Acordul privind Achizitiile Publice al Organizatiei Mondiale a Comertului (AAP), in masura in care contractul sectorial atribuit intra sub incidenta anexelor 3, 4 si 5, 6 si 7 la Apendicele I al Uniunii Europene la acordul respectiv;
(iv) tari terte care se afla in proces de aderare la Uniunea Europeana;
(v) tari terte care nu intra sub incidenta pct. (iii), dar care sunt semnatare ale altor acorduri internationale prin care Uniunea Europeana este obligata sa acorde accesul liber la piata in domeniul achizitiilor publice;".
2. Articolul 62 va avea urmatorul cuprins:
"
Art. 62. -
(1) Entitatile contractante au obligatia sa respecte toate principiile conform art. 2 alin. (2), in mod special un tratament egal si nediscriminatoriu, si sa actioneze intr-o maniera transparenta si proportionala.
(2) In masura in care intra sub incidenta anexelor 3, 4 si 5, 6 si 7 la Apendicele I al Uniunii Europene la AAP si a celorlalte acorduri internationale care prevad obligatii in sarcina Uniunii Europene, entitatile contractante prevazute la art. 4 alin. (1) lit. a) si b) acorda lucrarilor, produselor, serviciilor si operatorilor economici ai semnatarilor acestor acorduri un tratament egal cu cel acordat lucrarilor, produselor, serviciilor si operatorilor economici din Uniunea Europeana."
3. Articolul 66 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 66. -
(1) Au dreptul de a participa la procedurile de atribuire prevazute la art. 82 alin. (1), in oricare dintre calitatile de ofertant/candidat/tert sustinator/subcontractant, operatorii economici definiti la art. 3 alin. (1) lit. ii).
(2) Entitatea contractanta exclude din procedura de atribuire orice persoana fizica sau juridica, avand calitatea de ofertant individual/ofertant asociat/candidat/tert sustinator/subcontractant, care nu se incadreaza in definitia de la art. 3 alin. (1) lit. ii), fara a mai fi necesara verificarea incadrarii in prevederile art. 177, 178 si 180."
Art. III. -
Legea nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 392 din 23 mai 2016, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 5 alineatul (1), litera x) va avea urmatorul cuprins:
"
x) operator economic - orice persoana fizica sau juridica, de drept public ori de drept privat, sau grup ori asociere de astfel de persoane, inclusiv orice asociere temporara formata intre doua ori mai multe dintre aceste entitati, care ofera in mod licit pe piata executarea de lucrari, furnizarea de produse ori prestarea de servicii, si care este/sunt stabilita/stabilite in:
(i) un stat membru al Uniunii Europene;
(ii) un stat membru al Spatiului Economic European (SEE);(iii) tari terte care au ratificat Acordul privind Achizitiile Publice al Organizatiei Mondiale a Comertului (AAP), in masura in care contractul de concesiune de lucrari si contractul de concesiune de servicii atribuit intra sub incidenta anexelor la Apendicele I al Uniunii Europene la acordul respectiv;
(iv) tari terte care se afla in proces de aderare la Uniunea Europeana;
(v) tari terte care nu intra sub incidenta pct. iii), dar care sunt semnatare ale altor acorduri internationale prin care Uniunea Europeana este obligata sa acorde accesul liber la piata in domeniul achizitiilor publice;"
2. Articolul 39 va avea urmatorul cuprins:
"
Art. 39. -
(1) Au dreptul de a participa la procedurile de atribuire prevazute la art. 50 alin. (1) si (2), in oricare dintre calitatile de ofertant/candidat/tert sustinator/subcontractant, operatorii economici definiti la art. 5 alin. (1) lit. x).
(2) Autoritatea/Entitatea contractanta exclude din procedura de atribuire orice persoana fizica sau juridica, avand calitatea de ofertant individual/ofertant asociat/candidat/tert sustinator/subcontractant, care nu se incadreaza in definitia de la art. 5 alin. (1) lit. x), fara a mai fi necesara verificarea incadrarii in prevederile art. 79-81."
Art. IV. -
(1) in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, prin ordin comun al ministrului economiei, antreprenoriatului si turismului si al presedintelui Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice, se aproba lista tarilor care se incadreaza in categoriile prevazute la art. 3 alin. (1) lit. jj) pct. (iii) - (v) din Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 3 alin. (1) lit. ii) pct. (iii) - (v) din Legea nr. 99/2016 privind achizitiile sectoriale, cu modificarile si completarile ulterioare, si art. 5 alin. (1) lit. x) pct. (iii) - (v) din Legea nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Lista prevazuta la alin. (1) se actualizeaza anual sau ori de cate ori este necesar, in termen de 30 de zile de la aparitia oricarei situatii de modificare.
Art. V. -
Procedurile de atribuire in cadrul carora operatorii economici au depus oferte la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se supun legislatiei in vigoare la data initierii acestora.
*
Prezenta ordonanta de urgenta transpune prevederile art. 25 din Directiva 2014/24/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 26 februarie 2014 privind achizitiile publice si de abrogare a Directivei 2004/18/CE, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 94 din 28 martie 2014, si, respectiv, art. 43 din Directiva 2014/25/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 26 februarie 2014 privind achizitiile efectuate de entitatile care isi desfasoara activitatea in sectoarele apei, energiei, transporturilor si serviciilor postale si de abrogare a Directivei 2004/17/CE, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 94 din 28 martie 2014.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Articole similare
OUG 46/2015 pentru stabilirea unor masuri financiare si pentru modificarea si completarea unor acte normativeSchimbare drastica in achizitii: noua legislatie necesita transparenta inainte si dupa procedura!Modificarile propuse pentru controlul intern si controlul financiar preventivANAF a publicat noul ordin privind structura si organizarea institutieiO noua intrebuintare pentru certificatele digitale: din 22 septembrieUltimele articole
Cum ajuta comunitatile achiziile publiceE-Factura: Bonurile fiscale SUB si PESTE 100 euro trebuie transmise prin sistem? Care sunt exceptiileE-Factura: Cum se emite si transmite o factura in format XMLCine foloseste e-Factura in 2024. Ce trebuie sa stie contribuabiliiE-Sigiliu in 2024. Au fost stabilite transporturile rutiere care vor fi monitorizate prin sigilii inteligente, conform Ordinului 5/2024Articole similare
Facilitati la plata chiriei pentru operatorii economici si persoanele fizice. Conditii si termene (Comunicat de presa ANAF)Limitele pentru platile in numerar sunt oficiale. Guvernul a aprobat proiectul la 2 aprilieOG 16/2022 obliga firmele care au cifra de afaceri de peste 10.000 euro sa introduca POS-uri. Exceptii de la prevedereCodul fiscal 2011 (Partea II.4): Modificari si completari aduse Legii nr.571 din 2003 prin OG nr. 30 din 2011Comunicat MFP privind plata indemnizatiilor si alocarea bugetelorUltimele articole
E-factura: Facturile catre persoane fizice trebuie emise prin sistem?Ordinul 3788/2024. Procedura privind inscrierea in Registrul RO e-Factura optionalControalele antifrauda continua! Ce OPERATORI ECONOMICI sunt in vizorul autoritatilorSituatii semestriale 2024. Cine NU va intocmi raportari contabile la 30 iunie 2024Controale GDAF: Inspectorii verifica operatorii care efectueaza ITP pentru autovehiculeSfaturi de la experti
Monografie contabila obtinere baloti de paie
Intrebare: O societate platitoare de impozit pe profit, inregistrata in scopuri de TVA, avand codul CAEN 0163 ?Activitati dupa recoltare,? achizitioneaza seminte certificate netratate pe care le preda pe baza unui aviz unui producator...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O societate de contabilitate si audit: ce pasi trebuie sa urmeze pentru a se inscrie pe platforma O.N.P.C.S.B. ca societate de raportare, sa isi desemneze reprezentantul responsabil si ce documente sunt necesare pentru a face...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA