Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Comisia Europeana a adoptat un pachet de masuri pentru a sprijini sectorul agroalimentar

07-Mai-2020
1564

Comisia Europeana doreste sa acorde mai mult sprijin sectoarelor agricole si alimentare care sunt cele mai afectate de criza provocata de coronavirusa si a publicat recent un pachet de masuri exceptionale, a anuntat Executivul comunitar.

Conform CECCAR Business Magazine, masurile exceptionale au fost anuntate la 22 aprilie. In plus fata de aceste masuri de piata, Comisia a propus sa se permita statelor membre sa utilizeze fonduri destinate dezvoltarii rurale pentru despagubirea fermierilor si a micilor intreprinderi din sectorul agroalimentar, cu cuantumuri de pana la 5.000 euro si, respectiv, de pana la 50.000 euro.

Masurile de piata propuse includ:

1. Ajutoare pentru depozitarea privata.

Comisia va sprijini acordarea de ajutoare pentru depozitarea privata a produselor lactate (lapte praf degresat, unt, branza) si a produselor din carne (carne de vita, de oaie si de capra). Aceasta masura permite retragerea temporara a unor produse de pe piata, timp de minimum 2-3 luni si de maximum 5-6 luni. Cererile de participare la schema vor putea fi transmise incepand cu data de 7 mai 2020. Aceasta masura vizeaza stabilizarea pietei prin reducerea temporara a ofertei disponibile.

2. Flexibilitate pentru programele de sprijinire a pietei. 

CE va acorda flexibilitate in ceea ce priveste punerea in aplicare a programelor de sprijinire a pietei in sectorul vitivinicol, in cel al fructelor si legumelor, in cel al maslinelor de masa si al uleiului de masline si in cel apicol, precum si a programului UE pentru scoli (care vizeaza laptele, fructele si legumele). Aceasta flexibilitate vizeaza limitarea ofertei disponibile din fiecare sector, pentru a determina reechilibrarea pietelor. In plus, va permite reorientarea prioritatilor in materie de finantare spre masuri de gestionare a crizelor.

3. Derogare temporara de la normele Uniunii in materie de concurenta. 

Articolul 222 din Regulamentul privind organizarea comuna a pietelor (OCP) permite Comisiei sa adopte derogari temporare de la anumite norme ale UE in materie de concurenta in situatii de dezechilibre grave pe piete. Comisia a adoptat astfel de derogari pentru sectorul laptelui, pentru cel al florilor si pentru cel al cartofilor.

Aceste derogari le permit operatorilor sa se auto-organizeze si sa puna in aplicare masuri de piata fiecare la nivelul sau pentru a-si stabiliza sectoarele, cu respectarea functionarii pietei interne, pentru o perioada maxima de 6 luni.

De exemplu, sectorul laptelui va putea planifica in mod colectiv productia de lapte, iar sectorul florilor si cel al cartofilor vor putea retrage produse de pe piata. De asemenea, va fi permisa depozitarea de catre operatori privati. Evolutiile preturilor de consum si orice eventuala impartire a pietei interne vor fi monitorizate indeaproape pentru a se evita efectele negative.

In plus fata de cele mentionate, Comisia propune ca statele membre carora le raman fonduri destinate dezvoltarii rurale sa poata folosi banii respectivi in 2020 pentru a acorda sprijin fermierilor si micilor intreprinderi din sectorul agroalimentar. 

Acesta ar trebui sa fie un sprijin imediat pentru cei care au cel mai mult de suferit din cauza crizei. Statele membre pot oferi un sprijin de pana la 5.000 euro/fermier si de pana la 50.000 euro/intreprindere mica. Aceste ajutoare sunt acordate in plus fata de ajutoarele de minimis destinate sectorului agricol si fata de ajutoarele de stat cu plafon majorat adoptate anterior. Propunerea trebuie trimisa spre aprobare Consiliului si Parlamentului.

 

Sursa: CECCAR

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016