Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Amenzi pentru firmele din sectorul agroalimentar daca nu aplica noile masuri pentru diminuarea risipei alimentare

25-Nov-2016
3077

In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 934 din 17 noiembrie 2016 a fost publicata Legea 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare.

Conform legii, prin risipa alimentara se intelege situatia in urma careia alimentele ies din circuitul consumului uman din pricina degradarii si sunt distruse, conform legislatiei in vigoare.

Operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligati sa intreprinda masuri de prevenire a risipei alimentare, cum ar fi:

- masuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei pe lantul agroalimentar;

- masuri de vanzare cu pret redus a produselor aflate aproape de expirarea datei-limita de consum conform legislatiei in vigoare

- masuri privind transferul alimentelor aproape de expirarea datei limite de consum prin donare sau sponsorizare cu respectarea conditiilor de igiena precum si a cerintelor privind temperatura de pastrare si etichetare.

- masuri pentru redirectionarea subproduselor nedestinate consumului uman pentru consumul unor categorii de animale conform regulamentelor UE in acest sens.

 - masuri pentru directionarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal in vederea valorificarii lor prin transformarea in compost sau biogaz cu respectarea prevederilor legislatiei sanitar-veterinare si pentru protectia mediului.

- masuri privind dirijarea catre o unitate de neutralizare a produselor ramase dupa parcurgerea etapelor mentionate mai sus.

Operatorii economici pot oferi catre asociatii si fundatii alimentele aflate aproape de expirare contra unei sume maxime de 3% + TVA din pretul de achizitie; Asociatiile si fundatiile pot comercializa alimentele primite cu maximum 25%+TVA din pretul de achizitie.


Neluarea masurilor de prevenire a risipei alimentare constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda:

 a) De la 1.000 lei la 3.000 lei pentru microintreprinderi;
b) De la 3.000 lei la 6.000 lei pentru intreprinderile mici si mijlocii;
c) De la 6.000 lei la 10.000 lei pentru intreprinderile mari.

Legea intra in vigoare in termen de 6 luni de la publicare, urmand ca in acest interval sa fie emise si norme metodologice de aplicare.

Baza legala: Legea 217/2016 - Legea nr. 217 din 17 noiembrie 2016 privind diminuarea risipei alimentare (Monitorul Oficial nr. 934 din 21 noiembrie 2016).

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Amenzi pentru firmele din sectorul agroalimentar daca nu aplica noile masuri pentru diminuarea risipei alimentare":
Rating:

Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016