Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sesiune consultanta ANAF: Stingerea creantelor fiscale prin plata, compensare si restituire

05-Aug-2016
7579

O noua sesiune ANAF cu tema Stingerea creantelor fiscale prin plata, compensare si restituire a avut loc recent prin intermediul paginii de Facebook a Agentiei. Redam mai jos unele dintre cele mai importante intrebari si raspunsuri din cadrul acestei sesiuni.

Intrebare contribuabil: In cazul in care pana la 01.01.2016 s-a trecut de la micro la impozit pe profit si la sfarsitul anului firma inregistreaza pierdere, sau o suma datorata mai mica decat cea platita ca impozit micro, de ce dupa depunerea declaratiei 101 cand suma platita in plus este certa, nu se aproba compensarea acestei sume cu alte datorii catre bugetul de stat de asemenea certe si acestea?

Raspuns furnizat de ANAF: Pana la 01.01.2016, pentru microintreprinderi erau aplicabile prevederile art 112^6 din Legea 571/2003. Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere nu mai indeplineste conditiile pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor, aceasta va plati impozit pe profit. Calculul si plata impozitului pe veniturile pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre limitele prevazute in prezentul articol, luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal. Impozitul pe profit datortat reprezinta diferenta dintre impozitul pe profit calculat de la inceputul anului fiscal pana la sfarsitul perioadei de raportare si impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat in cursul anului respectiv.

In situatia descrisa de dvs., consideram ca se poate efctua compensarea intre impozitul pe venitul microintreprinderilor achitat in plus cu impozitul pe profit datorat.

 
Intrebare contribuabil: Ce documente sunt necesare pentru o cerere de compensare si care este termenul de solutionare a cererii, inclusiv baza legala pentru acest termen?

Raspuns furnizat de ANAF: In conformitate cu prevederile art. 77 alin 1 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cererile depuse de catre contribuabil/platitor la organul fiscal se solutioneaza de catre acesta in termen de 45 de zile de la inregistrare. Legislatia nu specifica anumite documente care trebuie atasate cererii de compensare, dar in situatia in care se considera necesar, organul fiscal poate solicita informatiile, documente pentru determinarea starii de fapt fiscale.

 

Intrebare contribuabil: De ce dosarul fiscal din portalul ANAF se actualizeaza greu si de ce sumele din col. 13 "diferente" se compenseaza foarte greu, de cele mai multe ori trebuie sa cerem in scris stingerea lor si nu se face din oficiu?

Raspuns furnizat de ANAF: Conform prevederilor Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 230/2013, actualizarea informatiilor din dosarul fiscal se face lunar, dupa data de 10 a lunii urmatoare, data ultimei actualizari a acestora se mentioneaza ori de cate ori sunt accesate aceste informatii. Dupa luarea la cunostinta de catre contribuabili a informatiilor cuprinse in submeniul SITUATIE SINTETICA , daca exista anumite necorelari acestea pot fi corectate atat din oficiu de unitatea fiscala cat si la solicitarea contribuabilului.

 

Intrebare contribuabil: Plata in contul unic asigura stingerea creantelor in ordinea: 1 principal, 2 accesorii - pentru fiecare creanta? Unde gasim, cum recunoastem conturile pentru fiecare creanta care se plateste in contul unic?

Raspuns furnizat de ANAF: Sumele platite pentru bugetul de stat in contul unic se distribuie in cadrul fiecarui buget sau fond de catre organul fiscal competent, in urmatoarea ordine:

Pentru toate impozitele si contributiile sociale cu retinere la sursa;
Pentru toate celelalte obligatii fiscale principale;
Pentru obligatiile fiscale accesorii aferente obligatiilor prevazute anterior.

Creantele fiscale, care se platesc de contribuabili intr-un cont unic, se regasesc in Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 531/2016 privind impozitele, contributiile si alte sume reprezentand creantele fiscale, care se platesc de contribuabili intr-un cont unic, care se poate vizualiza la urmatorul link, iar codurile iban se regasesc la urmatorul link.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Impozit pe dividende in 2025. Cui se aplica si termen de plata

    • Dividendele sunt partea din profitul unei companii care este distribuita actionarilor ca urmare a investitiei lor in actiunile firmei respective. Dividendele se pot distribui fie anual, fie trimestrial, cu depunerea bilantului interimar si pentru ele se plateste impozit conform prevederilor legale. Afla din acest articol cat este impozitul pe dividende in 2025 si cine are obligatia de a-l plati la bugetul statului si ce alte taxe se platesc pentru dividende. » citeste mai departe aici

  • Venituri din dividende. Ce obligatii fiscale ai daca incasezi dividende

    • Veniturile din dividende reprezinta o sursa de castig pentru multi investitori, dar si o categorie fiscala care implica responsabilitati legale clare. Daca primesti dividende, este important sa cunosti obligatiile fiscale asociate acestora, inclusiv impozitul pe venit si contributiile sociale, acolo unde este cazul. In acest articol, vom detalia ce taxe trebuie sa plateasca beneficiarii de dividende in 2025, ce termene trebuie respectate si care sunt pasii necesari pentru a ramane in...» citeste mai departe aici

  • Doua impozite noi, introduse de autoritati. ANAF actualizeaza formularele 010, 013, 700 privind vectorul fiscal

    • Noi impozite au fost introduse prin Legea nr. 290/2024 si Ordonanta de Urgenta nr. 156/2024, aducand schimbari semnificative pentru contribuabilii din domeniile respective. Este vorba despre obligatii suplimentare pentru institutiile de credit, sub forma unui impozit suplimentar pe cifra de afaceri, precum si pentru persoanele juridice care detin constructii, care vor fi supuse unui impozit pe constructii incepand cu 1 ianuarie 2025. In acest context, ANAF actualizeaza, printr-un...» citeste mai departe aici

  • Reminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a unei notificari importante

    • Conform legislatiei in vigoare, asa cum reaminteste si ANAF contribuabililor, data de 20 ianuarie 2025 este termenul limita de depunere a notificarii pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare. Reminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a notificarii importante Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita reaminteste contribuabililor ca, luni 20 ianuarie 2025, este termenul de depunere al urmatoarelor declaratii, in scopul notificarii...» citeste mai departe aici

  • Microintreprindere in 2025. Restrictii privind aplicarea regimului micro, in anumite conditii

    • Pentru a aplica regimul microintreprinderii si in anul 2025, avand in vedere modificarile legislative recente, firmele trebuie sa indeplineasca mai multe conditii la data de 31 decembrie 2024, asa cum apar in Codul Fiscal. Insa, daca firmele au fost platitoare de impozit pe profit in anii 2023-2024, exista mai multe restrictii cu privire la posibilitatea de a reveni la impozitul pe veniturile micro. Microintreprindere in 2025. Restrictii privind aplicarea regimului micro In acest sens, este...» citeste mai departe aici

  • Noutati e-Transport pentru anul 2025. Ce trebuie sa stie contribuabilii

    • Si pentru companiile implicate in transportul de marfa anul 2025 aduce mai multe schimbari. Spre exemplu, au fost amanate sanctiunile pentru nerespectarea cerintelor de transmitere a coordonatelor GPS, pana la 31 martie 2025, oferind astfel mai mult timp operatorilor economici pentru a implementa si testa sistemele necesare. De asemenea, exisa si obligatii legate de dotarea vehiculelor cu sisteme GPS si aplicatii specifice. Noutati e-Transport pentru anul 2025. Ce trebuie sa stie contribuabilii...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016